REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 februarie 2021)

Astăzi începe sesiunea de primăvară a Parlamentului

De astăzi începe sesiunea de primăvară a Parlamentului pentru anul 2021. Dispoziția de convocare a Legislativului în sesiunea ordinară de primăvară a fost semnată de speakerul Zinaida Greceanîi. Astfel, Biroul permanent al Parlamentului urmează să stabilească data primei ședințe plenare, după pregătirea proiectului ordinii de zi. Conform legislației, Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăși sfîrșitul lunii decembrie. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăși sfîrșitul lunii iulie.

 

Pe străzile din municipiul Chișinău s-a împrăștiat non-stop material antiderapant

În ultimele 24 de ore, 21 de autospeciale și 420 de persoane au intervenit pe străzile și trotuarele din municipiul Chișinău. Șeful Întreprinderii Municipale „EXDRUPO”, Sergiu Tomiță, a comunicat în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău că, de la începutul ninsorilor, întreprinderea a împrăștiat pe străzile municipiului un total de 513 tone de sare și 2998 de tone de amestec nisip și sare. În același timp, Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunale, a menționat că cei 420 de lucrători ai întreprinderilor de gestionare a fondului locativ au curățat trotuarele din oraș unde s-au împrăștiat 80 tone de material antiderapant.

 

Incidența de COVID-19 în Chișinău este în scădere

În municipiul Chișinău se înregistrează scăderea incidenței de COVID-19. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a capitalei, Tatiana Bucearschi, a declarat în cadrul ședinței serviciilor municipale de astăzi că incidența îmbolnăvirilor de coronavirus a scăzut, de la 1863 la 325 de îmbolnăviri la o sută mii de locuitori, dar că rămîne ridicată. „Atît timp cît incidența îmbolnăvirilor rămîne peste o sută, Codul Roșu de sănătate pe teritoriul municipiului Chișinău va fi menținut”, a spus Bucearschi. Ea a menționat că în secțiile de Terapie Intensivă există 59 de paturi libere, dar că a crescut numărul cazurilor grave și foarte grave.

 

Cei vinovați de reținerea salariilor cadrelor didactice din Chișinău vor fi pedepsiți

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat astăzi pedepsirea celor care se fac vinovați de reținerea salariilor cadrelor didactice care activează în sistemul municipal de învățămînt. Ceban a solicitat explicații de la viceprimarul de ramură, Angela Cutasevici, și Andrei Pavaloi de la Direcția generală educație tineret și sport pentru reținerile salariale înregistrate în sistemul municipal de învățămînt. „Este inadmisibil să se înregistreze rețineri salariale pentru cadrele didactice. Solicit ca cei care se fac vinovați de acest lucru să fie pedepsiți ”, a cerut Ceban.

 

Timp de o săptămînă, 58 de persoane aflate în urmărire penală, au fost reținute

Ofițerii secției investigare infracțiuni, securitate publică din cadrul Inspectoratelor de Poliție continuă măsurile speciale de investigație și urmărire penală privind reținerea persoanelor aflate în urmărire penală. Astfel, în perioada 25 ianuarie – 31 ianuarie, de către polițiști au fost reținute 58 persoane aflate în urmărire penală dintre care 37 de persoane reținute pentru comiterea diferitor genuri de infracțiuni și se eschivau de a se prezenta la organul de urmărire penală iar 21 de persoane ca debitori de stat.

 

Başcanul din Găgăuzia s-a întîlnit cu ambasadorii acreditați în R. Moldova

Başcanul din Găgăuzia Irina Vlah a avut o întîlnire cu ambasadorii acreditaţi în R. Moldova şi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice. Ea a mulţumit diplomaţilor pentru sprijinul care a permis autorităţilor din Găgăuzia să depăşească dificultăţile. Başcanul aşteaptă ca 2021 să fie marcat de o victorie asupra epidemiei şi o relansare a economiei. "Vom continua proiecte pentru industrializarea regiunii şi dezvoltarea infrastructurii", a asigurat ea. Potrivit lui Vlah, în 2021, prioritare pentru Găgăuzia vor fi proiectele de industrializare şi digitalizare, precum şi investiţii în construcţia şi dezvoltarea drumurilor.

 

Bărbatul, atacat de tigru la zoo, în stare foarte gravă

Angajatul Grădinii Zoologice din capitală, care a fost atacat de un tigru, se află în stare foarte gravă la Institutul de Medicină Urgentă. Dorina Arsene, purtătorul de cuvînt al Institutului de Medicină Urgentă a precizat că bărbatul are mai multe plăgi pe corp, inclusiv una mai adîncă în regiunea gîtului. Pacientul a fost supus unei intervenții chirurgicale. El a fost internat în secția reanimare a Institutului de Medicină Urgentă, fiind conectat la aparate de terapie intensivă.

 

O școală şi 140 de clase din ţară activează la distanţă din cauza carantinei

O instituție de învățămînt general şi 140 de clase din țară activează la distanță din cauza carantinei, conform situației din data de 29 ianuarie. Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 194, iar 2710 elevi au fost plasați în regim de autoizolare. Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), 154 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 83 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 54 de persoane, iar alte 34 se află în autoizolare.

 

Noi sechestre, în valoare de 18 milioane de lei, au fost aplicate de ARBI

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) din cadrul CNA anunţă că a aplicat sechestru pe bunuri în valoare de peste 18 milioane de lei, pe parcursul săptămînii precedente. Astfel, în cadrul investigaţiilor financiare, ARBI a aplicat sechestre pe acţiuni în valoare de 820 de mii de lei, 2 capitaluri sociale în valoare de 125 de mii de lei, o construcţie locativă, evaluată la preţul de 1 milion 420 de mii de lei, 15 construcţii nelocative, estimate la peste 6 milioane de lei, 8 încăperi nelocative de 5 milioane 594 de mii de lei, 7 terenuri pentru construcţii şi unul agricol de peste 3 milioane de lei şi 1 milion 371 de mii de lei în numerar.

 

Cel mai bun Incubator de Afaceri a fost desemnat cel din raionul Călărași

Cel mai bun Incubator de Afaceri al anului 2020 a fost desemnat cel din raionul Călărași. Instituția a înregistrat cele mai mari performanțe în activitatea din anul trecut, iar rata de incubare a companiilor este de circa 90%. Totalurile au fost făcute la Concursul „Incubatorul de Afaceri al anului", care este la cea de-a șasea ediție, fiind inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din R. Moldova.

 

Pentru prima dată în istoria Aeroportului Chișinău a fost lansat zborul Rostov-Chișinău

Pentru prima dată în istoria activității Aeroportului Internațional Chișinău, a fost lansat zborul Rostov-Chișinău, informează Avia Invest. Potrivit sursei, sîmbătă, 30 ianuarie, a aterizat în siguranță la Chișinău avionul companiei S7. Zborul de întoarcere spre Rostov a fost efectuat în aceeași zi. ”Acum, toți cei care doresc să viziteze sudul Federației Ruse pot zbura cu ușurință spre Rostov-pe-Don, de unde puteți ajunge la sanatoriile de recuperare din Caucaz, Volgograd sau Krasnodar”, susține Avia Invest.

 

Pompierii din Rîșcani au salvat o lebădă din gheață

O intervenție de salvare neobișnuită a fost efectuată de salvatori în localitatea Duruitoarea din raionul Rîșcani. Angajații IGSU din nordul țării au fost solicitați să salveze o lebădă care a rămas blocată în gheață de pe rîul Prut. „Apelul la Serviciul112 a fost recepționat în după amiaza zilei de 31 ianuarie la ora 12:28. La fața locului a intervenit un echipaj pompieri care a stabilit că pasărea se afla prinsă de gheață pe mijlocul bazinului acvatic la o distanță de 200 m de la mal. Intervenția salvatorilor nu a fost simplă și a durat aproape o oră”, se arată într-un comunicat al IGSU.

 

Aproape 1,4 mln de cetățeni urmează să înnoiască pașapoartele în 2021

Agenția Servicii Publice (ASP) atenționează asupra expirării termenului de valabilitate al pașapoartelor în anul 2021 pentru 366.061 cetățeni. Totodată, numărul cetățenilor R. Moldova, care anterior au deținut pașaport, însă, conform situației din 1 ianuarie 2021 nu dețin nici un pașaport valabil, constituie 1.024.959 de personae. În acest sens, în scopul neadmiterii formării cozilor în perioada estivală la centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice, instituția vine cu o recomandare către cetățeni de a se asigura din timp să obțină pașaportul cetățeanului R. Moldova.