REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 aprilie 2019)

Astăzi este ultima zi în care poate fi cumpărată poliţa medicală cu reducere

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunţat că astăzi, 1 aprilie, este ultima zi în care cetăţenii mai pot beneficia de reduceri la achitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Potrivit CNAM, proprietarii de teren agricol, persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă în domeniul comerţului cu amănuntul beneficiază de reduceri de 75% şi, respectiv, 60%.

 

Primarul interimar al capitalei a cerut demisia conducerii Pieței Centrale

Primarul general interimar al capitalei a anunțat luni, 1 aprilie, că va semna dispoziția de eliberare din funcție a conducerii „Pieței Centrale” din Chișinău. Totodată, edilul a solicitat demisia arhitectului-șef al capitalei Sergiu Borozan. Ruslan Codreanu a declarat că a fost sesizat de mai multe ori că la Piața Agroalimentară Centrală se colectează taxe informale.

 

Codul administrativ este de astăzi în vigoare

Codul administrativ al R. Moldova este de astăzi în vigoare. Documentul cuprinde 258 articole, structurate în 3 cărți, în care sînt sistematizate toate reglementările legale existente ce țin de procedura administrativă desfășurată de autoritățile publice. Codul determină statutul juridic al participanților la raporturile administrative, atribuțiile autorităților publice administrative și ale instanțelor de judecată competente pentru examinarea litigiilor de contencios administrativ, drepturile și obligațiile participanților în procedura administrativă și cea de contencios administrativ.

 

Procurorii au deconspirat activitatea unui grup criminal

Ofițerii de investigații a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au deconspirat activitatea unui grup criminal, specializat în creșterea, păstrarea și comercializarea pe teritoriul mun. Chișinău și în suburbii, a drogurilor. Pe parcursul documentării, au fost identificate mai multe persoane care făceau parte din grupul criminal organizat, ce aveau rolurile bine determinate. Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, făptuitorii riscă pedeapsa sub formă de închisoare, pe un termen de la 7 la 15 ani.

 

Începînd cu ziua de astăzi şoferii nu mai sînt obligaţi să circule cu lumini

Începînd cu ziua de luni, 1 aprilie 2018, şoferii din R. Moldova nu mai sînt obligaţi să circule cu luminile de zi sau cele de întîlnire în timpul zilei. Regula expiră după cinci luni de valabilitate. De asemenea, pot fi schimbate anvelopele de iarnă cu cele de vară, pentru că meteorologii promit în următoarele zile temperaturi de pînă la 20 de grade. Pe timp de noapte maximele termice de asemenea vor fi pozitive.

 

Peste 1100 de șoferi au fost sancționați în zilele de odihnă

Peste 1100 de șoferi au fost documentați în zilele de odihnă de angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) pentru încălcarea regulilor rutiere. Ofițerul de presă al inspectoratului nominalizat, Natalia Golovco, a specificat că din cei 1100 conducători documentaţi, peste 660 de șoferi au depășit limita de viteză admisă, alți 34 conduceau fără a avea asupra lor acte, iar 24 și-au permis să urce la volanul mașinii după ce au consumat băuturi alcoolice.

 

Peste 1,8 mlrd de lei au fost încasate la buget de Serviciul Vamal

Veniturile colectate de Serviciul Vamal la bugetul de stat în luna martie curent au crescut cu 9% față de perioada similară a anului trecut și au atins cifra de 1,84 mlrd lei. Totodată, în primele trei luni ale acestui an, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 4,59 mlrd lei, depășind cu 208,7 mln de lei încasările pentru aceeași perioadă din anul precedent. În același timp, în perioada vizată, au fost întocmite 415 procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate amenzi în sumă de peste 6,6 mln lei.

 

Mai multe hectare de vegetaţie au fost compromise de incendii

De la începutul anului curent angajații IGSU au stins peste 6 mii hectare de vegetaţie. Pompierii solicită cetățenilor să nu dea foc frunzelor uscate şi gunoiului acumulat în urma curățeniei de primăvară. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a specificat că doar în ultimele 24 de ore din cauza aprinderii vegetației a fost necesară intervenția pompierilor şi salvatorilor în lichidarea a peste 70 de focare, iar 224 ha de teren au fost compromise.

 

Doi ofiţeri ai Direcţiei Antidrog au fost reţinuţi

Doi ofiţeri ai Direcţiei Antidrog al Inspectoratul Naţional de Investigaţii au fost reţinuţi de către Procurorii Anticorupţie pentru trafic de influenţă. La domiciliile acestora au fost efectuate percheziţii. Bărbaţii ar fi primit 1400 de euro de la un individ, care era bănuit de trafic de droguri. Ulterior, poliţiştii au mai cerut de 5600 de euro, în schimbul unei promisiuni că procurorul va adopta o decizie favorabilă. În present cei doi sînt plasaţi în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie.