REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (16 iulie 2021)

Sesiunea suplimentară de Bacalaureat va avea loc în perioada 19-26 iulie

Sesiunea suplimentară din cadrul examenului național de bacalaureat va avea loc în perioada 19 – 26 iulie, în conformitate cu Programul de desfășurare a sesiunii de examene 2021. Potrivit Ministerului educației, în cadrul sesiunii suplimentare s-au înscris 3138 de candidați, care vor susține probele de examen în cadrul celor 14 Centre de Bacalaureat, instituite în acest sens. Probele se vor desfășura conform orarului: 19 iulie 2021 – Limba și literatura română (alolingvi); 20 iulie 2021 – Limba de instruire; 21 iulie 2021 – Limba străină; 22 iulie 2021 – Disciplina de profil; 23 iulie 2021 – Disciplina la solicitare și 26 iulie 2021 – Limba și literatura maternă.

 

La Biblioteca Națională a fost vernisată o expoziție consacrată lui Nicolae Dabija

O expoziție de fotografii cu genericul ”Doru-mi-i de Dumneavoastră”, consacrată regretatului scriitor, publicist și poet Nicolae Dabija, de la nașterea căruia s-au împlinit pe 15 iulie 73 de ani, a fost inaugurată la Biblioteca Națională. Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că expoziția cuprinde peste 100 de fotografii, realizate de Eugenia Tofan, cercetător științific, șefa Serviciului de presă al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (UJM) și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).Tot aici au fost prezentate și fotografii din colecția familiei Dabija.

 

Comisia Unificată de Control s-a întrunit în ședință

În cadrul întrunirii de la Bender a Comisiei Unificate de Control, delegația R. Moldova a reiterat necesitatea de a examina prezența ilegală a așa-numitor „grăniceri" în Zona de Securitate ca element de risc pentru libera circulație și alte drepturi fundamentale ale cetățenilor. În context, a fost readus în atenție subiectul ce presupune efectuarea unei analize a situației create în Zona de Securitate începînd cu 1 mai 2019, cînd partea transnistreană a recurs la suplimentarea forțelor „grănicerești". Reprezentanții Federației Ruse au susținut că nu sînt gata să discute la tema dată.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 88 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4 791 de teste, fiind confirmate 88 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv patru de import. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 257766 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 159 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 49 în stare extrem de gravă. Alți 91 de pacienți au fost vindecați. În total, 250 719 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Beneficiarii tuturor prestațiilor sociale se pot programa online pentru vizite la CTAS

Beneficiarii tuturor prestațiilor sociale pot să-şi programeze în regim online vizita la Casa Teritorială de Asigurări Sociale /CTAS/. Potrivit Serviciului de presă al CNAS, programările se pot face accesînd bannerul "Programare online la CTAS" de pe pagina oficială www.cnas.md. Pentru programarea online trebuie de selectat oficiul CTAS conform vizei de domiciliu, tipul serviciului, data nașterii, IDNP-ul, numele, prenumele, precum data şi ora programării.

 

Guvernatorul Găgăuziei s-a întîlnit cu primarul municipiului Iași

Discuția s-a axat pe schimbul de experiență în atragerea investițiilor în industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului IT, precum și pe elaborarea și implementarea proiectelor cu finanțare din fondurile Uniunii Europene. Bașcanul Irina Vlah a vorbit despre proiectele implementate în Autonomie, precum construcția a IT Digital Hub, construcția colegiului industrial, dezvoltarea zonei economice libere și a platformei industriale. Irina Vlah a remarcat interesul autorităților autonomiei în preluarea experienței municipiului Iași în implementarea proiectelor europene.

 

Capitalul Parcului Urban de Autobuze Chișinău a fost majorat

Ca urmare a achiziționării la data de 1 iulie a 100 de autobuze, consilierii municipali au aprobat cu majoritate de voturi, capitalul Parcului Urban de Autobuze Chișinău. Potrivit lui Vladimir Mitru, consilierul primarului general în domeniul transportului public, majorarea acestui capital este necesară trecerii autobuzelor achiziționate la balanța PUA Chișinău. “Autobuzele vor fi incluse la balanța PUA Chișinău, tot ei vor fi cei care le vor înmatricula”, a declarat Mitru. Capitalul Parcului Urban de Autobuze a fost majorat cu valoarea totală a celor 100 de autobuze, adică 12 milioane 300 de mii de euro.

 

Germania a donat un lot de alcoolteste Poliției Naționale

Poliția Națională a primit 20 de seturi de alcoolteste, în valoare de 80 mii de euro, din partea Ministerului Federal de Interne din Germania. Dispozitivele sînt destinate combaterii consumului de alcool în rîndul conducătorilor auto. În cadrul ceremoniei oficiale de transmitere a donației, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Marin Maxian, a menționat că toate seturile urmează să ajungă la Inspectoratele de poliție din țară.

 

În Chișinău este interzisă circulația camioanelor de mare tonaj

Primăria municipiului Chișinău informează că, în zilele cu temperaturi caniculare, de peste 30˚C, mașinile de mare tonaj nu au dreptul să circule pe străzile din oraș în intervalul orelor 10.00-20.00. Măsura impusă de autoritățile municipale are ca scop protejarea învelișului din beton asfaltic al drumurilor publice, iar restricțiile vizează unitățile de transport care depășesc capacitatea de 20 tone. Limitările de circulație în perioada cu temperaturi caniculare nu vizează transportul public de pasageri, unitățile care transportă produse alimentare, materiale destinate prevenirii/lichidării situațiilor excepționale.

 

Vaccinurile Johnson & Johnson au fost distribuite centrelor de imunizare

Cele 151.200 de doze de vaccin Janssen/Johnson & Johnson, livrate prin intermediul platformei COVAX, au ajuns în toate cele 530 de centre de vaccinare din R. Moldova. Potrivit Ministerului sănătății, 15 mii de doze au fost repartizate pentru localitățile din stînga Nistrului. Lucrătorii medicali implicați în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 au fost instruiți privind distribuirea, stocarea și administrarea corectă a serului Janssen/Johnson & Johnson. Instruirea s-a desfășurat în cadrul unui atelier online, organizat de către Minister și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Primăria municipiului Chișinău are un nou viceprimar

Consiliul Municipal Chișinău /CMC/ a votat-o pe Olga Ursu în calitate de viceprimar responsabil pe domeniul economic. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat membrilor CMC votul de încredere pentru Olga Ursu în calitate de viceprimar, afirmînd că aceasta și-a dovedit profesionalismul în calitate de șefă a cabinetului primarului general, responsabilă pe domeniul economic. “Este o persoană care și-a demonstrate calitățile în domeniul economic-financiar”, a declarat Ceban.

 

Universitatea de Medicină organizează un nou maraton de imunizare

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va organiza în acest weekend cel de-al treilea maraton universitar de imunizare împotriva COVID-19 cu genericul „De la student la student”. În cadrul evenimentului va fi administrat rapelul cu serul AstraZeneca, iar doritorii se vor putea vaccina cu Johnson & Johnson. Potrivit Serviciului de presă al USMF, toate persoanele imunizate cu AstraZeneca la prima etapă a maratonului (21-23 mai) urmează să se prezinte, fără programare prealabilă, în ziua de duminică, între orele 08.00-18.00. Totodată, doritorii se vor putea vaccina cu Johnson & Johnson.

 

Leul s-a mai apreciat puțin față de dolar

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a mai cîștigat de la dolarul american aproape 3 bani, dar a cedat monedei unice europene 0,88 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 16 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9996 lei pentru un dolar (-2,61 bani) și 21,2756 lei pentru un euro (+0,88 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,0257 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2668 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 16 iulie, constituie: 0,6597 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3167 lei pentru 1 leu românesc și 0,2427 lei pentru 1 rublă rusească.

 

CNAS a anunțat despre finanțarea indemnizațiilor de maternitate

Casa Naţională de Asigurări Sociale a anunţat astăzi că a fost efectuată finanţarea indemnizaţiilor de maternitate femeilor asigurate şi soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi. Pentru plata indemnizațiilor de maternitate s-au transferat 62.9 mln lei. Astfel, pentru a primi banii prin intermediul băncii, beneficiarii urmează să se adreseze către instituţia la care a fost deschis contul bancar. Dacă beneficiarul nu este deţinător de card bancar, banii pot fi ridicaţi din orice oficiu poştal, a explicat serviciul de presă al CNAS.

 

Peste 80% din candidaţi au promovat examenul de bacalaureat profesional

Ministerul educației a anunţat rezultatele examenului de bacalaureat profesional, sesiunea 2021. Din cei 563 de candidați înscriși pentru susținerea examenului, 542 au reușit să-l susțină. Astfel, rata de promovare în sesiunea de bază a constituit 86,32 %, iar în sesiunea repetată - 83,58%.

 

Producătorii de fructe de pe malul stîng al Nistrului au inițiat elaborarea tururilor virtuale

Patru companii, membre ale Asociației Dnestrovskii Fruct, de pe malul stîng al Nistrului au inițiat procesul de elaborare a tururilor virtuale - un instrument care s-a dovedit foarte eficient pentru promovarea fructelor în condiții de pandemie. Activitatea este organizată în cadrul „Platformei de dezvoltare a capacităților de export a producătorilor de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului”, creată de Asociațiile Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct cu asistența Suediei și PNUD în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37