REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (15 mai 2020)

40 la sută din pacienții infectați cu COVID-19 au fost deja tratați

40 la sută din pacienții infectați cu COVID-19 au fost deja tratați. Pînă în prezent pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate 5553 persoane infectate cu noul coronavirus, dintre acestea 1227 sînt angajați din sistemul medical. Informația a fost prezentată vineri, 15 mai, în cadrul unei conferințe de presă de directorul ANSP, Nicolae Furtună. Potrivit sursei citate, în ultima săptămînă a fost înregistrat un număr mai mare de cazuri de infectare cu COVID-19, fapt datorat testării țintite în spitale și testării masive în cadrul a două internate de la Soroca și Bender. Furtună a adăugat că numărul de cazuri înregistrate depinde în mare parte și de respectarea de către populație a recomandărilor medicilor.

 

CSE a fost înlocuită cu CNESP

Începînd cu ziua de azi, 15 mai, începe activitatea Comisiei Naționale Extraordinare privind Sănătatea Publică (CNESP), în locul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) și „cel mai probabil, va fi anunțată stare de urgență sau cod roșu în sănătate publică”. Declarația a fost făcută de președintele, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit președintelui, începînd de vineri, toate competențele ce țin de impunerea sau scoaterea unor restricții trece de la Comisia pentru situații Excepționale la Comisia națională extraordinară privind sănătatea publică. Dodon a dat asigurări că în stocuri există suficiente teste pentru testarea la COVID-19, circa 80 de mii. La fel, sînt suficiente echipamente și consumabile.

 

Lucrările de la gazoductul Ungheni-Chișinău au fost finalizate în proporţie de 99%

În pofida pandemiei de COVID-19 şi a stării de urgenţă atît pe teritoriul R. Moldova, cît şi pe teritoriul României, lucrările la gazoductul Ungheni-Chişinău au continuat. Astfel, lucrările de la gazoduct au fost finalizate în proporţie de 99%, iar acesta ar putea fi pe deplin funcţional către sfîrşitul anului. Anunţul a fost făcut de către ambasadorul României la Chişinău Daniel Ioniţă.

 

Un cetățean străin, dat în căutare internațională de autoritățile din Tadjikistan, reținut în Moldova

Un cetățean al Republicii Tadjikistan, în vîrstă de 28 de ani, dat în căutare internațională din 2018, a fost reținut de către ofițerii Biroului Migrație și Azil al MAI. Bărbatul era anunțat în căutare de către autoritățile din Republica Tadjikistan pentru apartenența la un grup criminal organizat încă din anul 2018. Cetățeanul a fost plasat pentru 72 de ore în izolatorul de detenție provizorie. Biroul Migrație și Azil al MAI a transmis toate actele procesuale în adresa Procuraturii Generale pentru inițierea procedurii de extrădare.

 

Satul Talmaza și orașul Ștefan Vodă ies din carantină

Satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă este scos din regimul de carantină începînd cu ziua de astăzi, 15 mai. De sîmbătă, regimul de carantină se sistează și în orașul Ștefan Vodă. Prevederile se conțin în dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 14 mai. Prin aceeași dispoziție, Comisia a autorizat cursa aeriană charter Zurich-Tirana- Chișinău- Zurich, în data de 14 mai pentru repatrierea cetățenilor R. Moldova.

 

Anul 2020 ar putea fi declarat „Anul Lucrătorului Medical”

Președintele Igor Dodon propune ca anul 2020 să fie declarat „Anul Lucrătorului Medical”. Președintele a spus că dacă propunerea va fi acceptată este gata să semneze un decret în acest sens săptămîna viitoare. „Propun ca anul 2020 să fie „Anul Lucrătorului Medical”. Toți lucrătorii medicali se află acum în prima linie și luptă pentru viașa oamenilor. Ar fi un lucru frumos. Poate săptămîna viitoare semnez un decret și desemnăm anul 2020, Anul lucrătorilor medicali” a declarat Igor Dodon. Anul 2019 a fost declarat „Anul Familiei”, iar anul 2018 a fost „Anul lui Ștefan cel Mare”.

 

Posturile instalate ilegal și circulația neautorizată a tehnicii militare în Zona de Securitate au fost abordate în ședința CUC

Instalarea ilegală a posturilor și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale, blocarea încercărilor observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare de a documenta regulamentar aceste încălcări și circulația neautorizată a tehnicii militare prin Zona de Securitate au fost abordate de reprezentanții Chișinăului în ședința din 14 mai a Comisiei Unificate de Control. Ședința s-a desfășurat la Bender cu respectarea măsurilor de protecție anti-COVID-19.

 

Peste 1400 de persoane au revenit în țară în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 765 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 1 426 traversări persoane, dintre care 790 treceri la frontiera moldo-română, 601 treceri la frontiera cu Ucraina și 35 de treceri aeriene. Au fost supuse screeningului 2 765 persoane și completate 1 426 fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 101 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Un bărbat din capitală a fost reținut pentru furturi din apartamente

Polițiștii au stabilit că bănuitul a intrat în cel puțin două locuințe și o debara din sectorul Buiucani, de unde a sustras mai multe bunuri materiale, instrumente predestinate construcției și un televizor. Prejudiciul cauzat proprietarilor a fost estimat la 14.450 lei. În cadrul audierilor bărbatul de 31 de ani și-a recunoscut vina. Conform legislație în vigoare, individul riscă amendă în mărime de pînă la 67.500 lei, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de pînă la 4 ani.

 

Examenele de absolvire ar putea fi anulate din cauza pandemiei

Examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățămîntul general, sesiunea 2020, ar putea fi anulate. Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a decis, în ședința de vineri, 15 mai, să propună plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire. Potrivit proiectului, pentru elevii care finalizează clasa a IX-a și, respectiv, clasa a XII-a vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX sau pe parcursul claselor de liceu.

 

Reprezentantul Permanent al R. Moldova pe lîngă Oficiul ONU a fost rechemat

Decretul privind rechemarea Oxanei Domenti din funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Confederația Elvețiană și în Principatul Liechtenstein, Reprezentant Permanent al R. Moldova pe lîngă Oficiul ONU la Geneva a fost publicat vineri, 15 mai, în Monitorul Oficial. Documentul intră de astăzi în vigoare.

 

Primul zbor direct New-York – Chișinău va aduce acasă circa 300 de moldoveni din SUA

Ministerul Economiei și Infrastructurii informează că, la 16 mai va fi organizată prima misiune de repatriere transatlantică a cetățenilor moldoveni din Statele Unite ale Americii. Cursa charter New York-Chișinău este efectuată de compania poloneză LOT Polish Airlines, cu cea mai nouă și modernă aeronavă din lume, Boeing 787-9 Dreamliner. Din numărul total de 523 cereri inițiale, care au fost procesate, 296 de persoane au confirmat intenția de a beneficia de zborul de repatriere, organizat de autoritățile din R. Moldova.

 

Mai mulţi represaţi politici vor primi compensaţii

Guvernul va aloca peste 1,5 milioane de lei pentru restituirea valorii bunurilor, prin achitarea de compensaţii, persoanelor supuse represiunilor politice. Decizia în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, 15 mai. Conform hotărîrii, banii vor fi alocaţi autorităților administrației publice locale, din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pe anul 2020. Din 1 ianuarie curent, victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990 primesc lunar alocaţii de 500 de lei. Conform datelor statistice, la evidență sînt 7343 persoane din rîndul victimelor reabilitate ale represiunilor politice.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37