REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (13 decembrie 2019)

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Andrei

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc vineri, 13 decembrie, Ziua Sfîntului Andrei. În tradiția populară, această zi marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sîntandrei Cap-de-Iarnă. Potrivit tradițiilor creștine, Sfîntul Andrei este unul dintre cei doisprezece Apostoli, care a fost ales de însuşi Mîntuitorul ca să predice Evanghelia. Fiul unui pescar din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, Andrei, împreună cu fratele său Petru, a fost un ucenic al lui Ioan Botezătorul.

 

Ion Chicu afirmă că Ucraina ne-a asigurat că ne oferă gaze naturale

Prim-ministrul Ion Chicu a organizat vineri, 13 decembrie, ședința operativă a Cabinetului de miniștri pentru a face totalurile în urma vizitei de la Kiev, una din problemele principale abordate fiind asigurarea cu gaze a R. Moldova. „Am agreat toate aspectele legate de asigurarea cu gaze a R. Moldova prin intermediul traseelor alternative. După discuția de ieri, continuăm să rămînem optimiști că Rusia și Ucraina vor ajunge la o înțelegere în ceea ce privește tranzitarea gazelor și vom primi gaze pe traseul tradițional”, a menționat premierul.

 

De săptămîna viitoare, transportatorii moldoveni vor primi suficiente autorizații pentru Ucraina

De săptămîna viitoare, va fi disponibil un număr suficient de autorizații de transport spre Ucraina pentru operatorii moldoveni. Decizia a fost anunțată în urma unei ședințe prezidată la Kiev de Prim-ministrul R. Moldova și cel al Ucrainei. Ministerul economiei a anunțat că la Kiev subiectul autorizațiilor bilaterale de transport a fost abordat în mod special de premierul Ion Chicu, dat fiind faptul că stocul acestora a fost epuizat recent și există cerere din partea transportatorilor moldoveni.

 

Comandantul Suprem al Forțelor Armate a asistat la etapa finală a exercițiului „Cetatea de Nord 2019”

Șeful statului, Igor Dodon, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, a asistat joi, 12 decembrie, la etapa finală a exercițiului tactic cu trageri de luptă „Cetatea de Nord 2019”, la Bălți. Președintele a vorbit despre problemele cu care se confruntă efectivul Armatei Naționale. Igor Dodon a comunicat că conducerea țării va examina posibilitatea de a majora salariile acestora. Abordînd subiectul dotării cu tehnică, șeful statului a specificat că prioritățile actualei guvernări se axează pe creșterea bunăstării cetățenilor, astfel nu vor fi cumpărate tancuri dar vor fi edificate grădinițe de copii și școli, iar ostașii să se antreneze cu tehnica sovietică fiindcă este bună.

 

CNAS a transferat banii destinați achitării ajutorului pentru perioada rece a anului și ajutorului social

Circa 171 de familii defavorizate din R. Moldova urmează să primească ajutorul pentru perioada rece a anului. Pentru achitarea acestuia, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a transferat 85,5 mln de lei. Mărimea ajutorului pentru perioada rece a anului s-a majorat cu 150 lei și constituie 500 lei lunar. Prestația se achită pentru lunile noiembrie-martie.

 

Euro se va scumpi, iar dolarul se va ieftini

La sfîrșitul acestei săptămîni, moneda unică europeană se va scumpi, iar dolarul se va ieftini, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Mai exact, euro va fi mai scump cu șapte bani și va costa 19 lei și 28 de bani. Pe de altă parte, dolarul se va deprecia cu doi bani, pînă la prețul oficial de 17 lei și 32 de bani. Ratele oficiale de schimb valutar arată că leul românesc se va scumpi cu un ban. Ca rezultat, acesta va avea o valoare de 4 lei și 03 bani. Hrivna ucraineană va costa, la fel ca și ieri, 73 de bani. Aceeași tendință o va avea și rubla rusească, care își va păstra prețul de 27 de bani.

 

Tinerii care au bătut doi studenți vor ajunge pe banca acuzaților

Cei șase tineri care au agresat doi studenți în Scuarul Catedralei din Chișinău vor ajunge pe banca acuzaților. Procuratura municipiului Chișinău a anunțat că a transmis dosarul bănuiților în judecată. Potrivit Procuraturii Generale, infracțiunea a fost comisă la data de 24 octombrie 2019. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de huliganism, cei şase, cu vîrste cuprinse între 16 și 32 de ani, riscă amenzi de pînă la 67500 lei sau închisoare de pînă la 5 ani.

 

CSM a admis cererile de demisie a judecătorilor Ion Druță și Oleg Sternioală

Consiliul Superior al Magistraturii /CSM/ a admis vineri, 13 decembrie, cererile de demise a judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție, Ion Druță și Oleg Sternioală. Ambii magistraţi sînt urmăriți penal pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Tot astăzi, membrii CSM au numit în funcţii 31 de judecători. Aceştia au depus jurămîntul şi urmează să îşi preia posturile în judecătoriile raionale din luna curentă.

 

Pachetul de inițiative sociale ale șefului statului a fost publicat în Monitorul Oficial

Decretele de promulgare, dar şi proiectele de lege care fac parte din pachetul de inițiative sociale ale președintelui R. Moldova, Igor Dodon, printre care majorarea ajutorului social şi indexarea bianuală a pensiilor au fost publicate în Monitorul Oficial. Printre iniţiativele ce vor intra în vigoare se numără şi modificarea Legii cu privire la ajutorul social, care prevede extinderea numărului de potențiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 mii de persoane. De asemenea, a fost publicat proiectul de lege cu privire la acordarea îndemnizației în cazul decesului unuia dintre soți.

 

Medicii şi farmaciştii vor primi din ianuarie indemnizații unice mai mari

Proiectul de lege ce prevede modificarea Legii ocrotirii sănătății, care stabileşte majorarea indemnizațiilor unice acordate pentru tinerii specialiști - medici, farmaciști, personal medical și farmaceutic a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul va intra în vigoare la începutul anului 2020. Conform modificărilor operate, indemnizația unică pentru medici și farmaciști se va majora, începînd de anul viitor, de la 45 mii la 120 mii de lei, iar cea pentru personalul medical și farmaceutic – de la 36 mii la 96 mii de lei.

 

Producători de pe ambele maluri ale Nistrului vor coopera cu marile lanțuri de magazine din R. Moldova

Zeci de producători de pe ambele maluri ale Nistrului și reprezentanți ai marilor rețele comerciale din R. Moldova au inițiat un dialog și au stabilit parteneriate în cadrul Trade Forum. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Guvernul Suediei și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Trade Forum are ca scop creșterea competitivității întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului și promovarea cooperării lor.