REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 septembrie)

Creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului sau Sfînta Marie Mică

Creştinii sărbătoresc azi Naşterea Maicii Domnului sau Sfînta Marie Mică, zi care marchează începutul culesului viilor şi în care, conform credinţei populare, femeile se roagă pentru a avea copii, iar cei care vor să se căsătorească se roagă pentru a-şi găsi perechea. Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca "Sfînta Maria Mică", marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grîului, orzului şi secarei de toamnă.

 

La Rădenii Vechi a avut loc Sărbătoarea Fagului

Cea de-a VIII-a ediție a Sărbătorii Fagului s-a desfășurat la Rezervația Naturală de Stat „Plaiul Fagului” din satul Rădeni Vechi, raionul Ungheni, manifestare de importanță culturală și spiritual. Evenimentul a fost organizat tradițional de Secția Cultură și Turism Ungheni în colaborare cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, susținuți de Consiliul Raional Ungheni, Rezervația Plaiul Fagului și Primăria satul Rădenii Vechi.

 

Numărul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a depășit cifra de 40 mii

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost procesate 1368 de teste, fiind confirmate 258 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 40 055 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 11 sînt lucrători medicali: medici - 5, asistenți medicali - 5, personal auxiliar - 1. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 580 se află în stare gravă (dintre care 33 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1278 în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

 

INSP are un nou șef interimar

Șeful Direcției coordonare operațională a INSP, Iurii Dementiev, a fost numit șef interimar la INSP printr-un ordin al Ministerului Afacerilor Interne. Iurii Dementiev a deținut în ultimii ani mai multe funcții în Departamentul Trupelor de Carabinieri.

 

Conducerea CEC a avut o întrevedere cu șeful Delegației UE în R. Moldova

Președintele CEC, Dr. Dorin Cimil și vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, au avut o întrevedere online cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. domnul Peter Mihalko și doamna Alina Doroftei, Consilier politic din cadrul Delegației UE. Temele discuțiilor au ținut de alegerile prezidențiale planificate pentru 1 noiembrie 2020 și inițiativele de modificare a Codului electoral și a legislației conexe înaintate de unele grupuri de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova.

 

11.934 persoane au traversat frontiera R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 934 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 6 605 traversări persoane, dintre care 4 167 treceri la frontiera moldo-română, 1 185 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 253 treceri aeriene. La trecerea frontierei nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, tuse, rinoree).

 

O expoziție dedicată sectorului agricol se va desfășura în raionul Criuleni

În perioada 14-17 octombrie, CIE „Moldexpo”SA planifică desfășurarea, cu suportul Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova, a expozițiilor internaționale specializate „Moldagroteh (autumn)” „Fermer”, precum și iarmarocul „Toamna de Aur”. „Acest eveniment de reper pentru sectorul agricol din Moldova, pentru prima data, nu se va desfășura la „Moldexpo”, dar pe spațiile exterioare al institutului de Fitotehnie Porumbeni”.

 

Accident grav lîngă localitatea Rusca

Ieri seara, în jurul orei 20:30, în Serviciul de Gardă a IP Hîncești a parvenit informația că pe traseul satul Rusca- Hîncești, s-a produs un accident rutier. La fața locului s-a deplasat grupa operativă și de urmărire penală a IP Hîncești care a stabilit că pe traseul R33 Hîncești-Leuseni, un bărbat în vîrstă de 28 ani, locuitor al r-ul Hîncești, conducînd un automobil de model ,,VW-Golf” a pierdut controlul ghidajului și a derapat, inversîndu-se în șanțul din adiacentul traseului. În rezultatul inversării pasagera , în vîrstă de 64 ani, fiind mama șoferului, a decedat la scurt timp la spitalul raional Hîncești iar șoferul a fost internat în spital cu diverse traumatisme.

 

A fost lansat un Nou Produs de Garantare pentru companiile afectate de criza generată de COVID-19

Secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a participat, astăzi, la Webinar-ul lansat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, scopul căruia a constituit familiarizarea mediului de afaceri cu Noul Produs de Garantare pentru companiile afectate de criza generată de pandemia COVID-19, lansat de Guvernul R. Moldova prin intermediul Fondului de garantare gestionat de ODIMM. Instrumentul financiar presupune un produs de garantare cu condiții preferențiale pentru IMM-uri care poate fi utilizat la contractarea creditelor atît pentru capital de lucru, cît și pentru investiții.

 

Desfășurarea evenimentelor și acțiunilor culturale în aer liber a fost permisă

La propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a permis desfășurarea în aer liber a acțiunilor culturale, organizate de către instituțiile teatral-concertistice și de cinema, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și a Instrucțiunii privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID – 19. Hotărîrea a fost luată în cadrul ședinței de ieri, 7 septembrie. Totodată, a fost aprobată și Instrucțiunea privind măsurile de prevenire şi control a infecției COVID-19, aplicate la organizarea evenimentelor/acțiunilor culturale în aer liber, de către instituțiile teatral-concertistice şi de cinema.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:36
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:27
03.05.24 - 00:16