REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 iunie 2021)

Biblioteca ”B.P. Hasdeu” a lansat o campanie de promovare a lecturii

Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a lansat ediția din acest an a Programului estival „Provocarea verii”, cu genericul ”Citește și descoperă Chișinăul!”, consacrat celor 585 de ani de la prima atestare a orașului. Proiectul se va desfășura pînă la 31 iulie în toate cele 27 de filiale ale bibliotecii. Mariana Harjevschi, directorul instituției, a menționat că în această vară Programul estival „Provocarea verii” va transforma Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” într-un laborator de lectură, explorare, joc, creativitate, prin intermediul cărora micii chișinăuieni vor obține abilități și competențe necesare învățării prin joc.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 48 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3.723 de teste, fiind confirmate 48 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care trei de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în țară au fost înregistrate 255.501 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 313 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 60 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 973 de persoane, iar 14.057 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 22 de persoane au fost vindecate. În total, 248.062 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Peste 28 miliarde de lei au fost acumulate la bugetul public național

În primele cinci luni ale anului 2021 la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 28,1 miliarde de lei, fiind în creștere cu 4,8 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut. În același timp, cheltuielile au constituit 31,1 miliarde de lei, mai mari cu 4,5 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului 2020. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,0 miliarde de lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,7 miliarde de lei. Totodată, veniturile bugetului de stat în primele cinci luni a anului 2021 au constituit 17,4 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat cu 3,4 miliarde de lei.

 

Curtea de Apel va examina joi cauza privind secțiile de votare din străinătate

Curtea de Apel Chișinău va examina joi, 10 iunie la ora 10:00 cauza privind secțiile de votare din străinătate pentru scrutinul parlamentar. Ieri, 7 iunie, judecătorii au comasat cererile partidelor PUN, PAS și PPDA, privind contestarea deciziei CEC, cu cea depusă duminică de Blocul electoral ”Renato Usatîi”, duminică, pe același subiect, toate urmînd a fi examinate într-o singură cauză.

 

Un șofer al ambasadei R. Moldova în Rusia a fost surpins cu un permis de conducere fals

Un șofer al ambasadei R. Moldova în Federația Rusă a fost surpins la punctul de trecere al frontierei Palanca cu un permis de conducere cu semne de falsificare. Incidentul a avut loc pe 7 iunie. Informația a fost confirmată de biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). „MAEIE a fost informat că în procesul verificării actelor, Poliția de Frontieră a stabilit deținerea unui permis de conducere cu semne de falsificare de către șoferul autoturismului arondat misiunii diplomatice de la Moscova”, se arată în declarația reprezentanților MAEIE.

 

Circa 9.500 de moldoveni, vaccinați anti-COVID în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, alți 9.413 de moldoveni au fost imunizați anti-COVID. Despre aceasta anunță Ministerul sănătății. Potrivit responsabililor, în total, de cînd a fost dat startul campaniei de imunizare din R. Moldova au fost administrate 480.131 de doze. Din numărul total de persoane vaccinate, 366.599 de persoane s-au imunizat cu prima doză, iar 113.532 s-au vaccinat cu ce-a de-a doua doză.

 

Vreme ploioasă, anunţată pentru nordul şi centrul țării

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă şi pentru astăzi ploi cu descărcări electrice în partea de nord şi centru a republicii iar în raioanele de sud cerul va fi variabil. La Briceni şi Soroca se aşteaptă 21 de grade, iar la Bălţi cu unul mai mult. La Orhei vor fi 23 de grade, iar la Tiraspol 24. La Leova şi Comrat sînt prognozate 25 de grade, iar la Cahul vor fi 26 de grade. Pentru următoarele zile se anunţă, de asemenea, vreme ploioasă.

 

Leul s-a mai devalorizat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a mai cedat dolarului american 0,73 bani, iar monedei unice europene – aproape 10 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 8 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6668 lei pentru un dolar (+0,73 bani) și 21,4757 lei pentru un euro (+9,72 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6595 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3785 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 8 iunie, constituie: 0,6501 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3621 lei pentru 1 leu românesc și 0,2425 lei pentru 1 rublă rusească.