REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 mai 2020)

În mun. Chișinău devine obligatorie purtarea măștii în spațiile închise

Începînd de joi, 7 mai, în toate spațiile publice închise (spații comerciale, farmacii, dar și altele) din municipiul Chișinău purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului este obligatorie. Administratorii localurilor nu vor permite cetățenilor accesul fără măști sau alte accesorii de protecție a căilor respiratorii. Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a mai luat act de Dispoziția 25 din 5 mai a Comisiei pentru Situații Excepționale a potrivit căreia întrunirile cu caracter religios se vor desfășura în aer liber cu respectarea distanței sociale de 2 metri și purtarea obligatorie a măștilor de protecție.

 

La solicitarea Chișinăului, o echipă a OMS a vizitat regiunea transnistreană

Potrivit Biroului politici de reintegrare, o delegație a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se află în regiunea transnistreană, la solicitarea Chișinăului. Aceasta va vizita instituțiile medico-sanitare și urmează să se informeze cu privire la situația reală din teren în situația de criză. Totodată, regiunea transnistreană rămîne în autoizolare, împiedicînd libera circulație a persoanelor, instalînd noi posturi ilegale și punînd sub semnul întrebării sustenabilitatea rezultatelor atinse în cadrul pachetului „Berlin plus”.

 

Primăria Chișinău caută soluții pentru reducerea riscului de inundații pe strada Albișoara

Experții Primăriei municipiului Chișinău au identificat două soluții pentru reducerea riscului de inundații, în urma ploilor abundente, pe strada Albișoara. Prima ține de redirecționarea apelor care se acumulează pe durata ploilor torențiale pe carosabilul din străzile Pușkin și Botezatu, pentru a se va evita suprasolicitarea rețelei de canalizare pluvială din zona străzii Albișoara. Cea de a doua soluție ține de construcția unui canal deschis pentru captarea apelor în panta rîului Bîc, la intersecția străzilor A. Pușkin și Albișoara.

 

AAC solicită de la ”Avia Invest” achitarea unei datorii de peste 22 mln de lei

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a solicitat intentarea dosarului de executare pentru neplata datoriei de 22.348.958,94 lei de către ”Avia Invest” SRL. Potrivit unui comunicat emis de AAC, în perioada 2017-2019, „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, a acumulat o datorie de peste 118 mln de lei față de AAC. Datoria respectivă a fost formată în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor”.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru joi, 7 mai, un dolar american echivalează cu 17,78 lei, un euro costă astăzi 19,21 de lei, o hrivnă ucraineană este cotată la 66 de bani, un leu românesc costă 3,98 lei moldovenești, iar o rublă rusească - 23 de bani.

 

SHS prognozează temperaturi scăzute și ploi pe întreg teritoriul țării

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru joi, 7 mai 2020, cer variabil și ploi pe arii extinse. Vîntul va sufla moderat dinspre nord-vest, iar ziua maximele vor avea valori cuprinse între +10 şi +15 de grade Celsius, în timp ce noaptea temperaturile vor oscila între +4 și +10 grade. În capitală se așteaptă astăzi +13 grade pe parcursul zilei, iar noaptea, mercurul în termometre va coborî pînă la +8 grade.

 

Deputații socialiști vor cere instituțiilor de drept să investigheze finanțarea grupului PRO Moldova

Deputații socialiști vor cere organelor de drept să investigheze din ce bani grupul parlamentar PRO Moldova închiriază sedii și împarte cadouri. Despre aceasta parlamentarul PSRM Grigore Novac a scris pe blogul său. Recent, a fost publicat un interviu cu deputatul PRO Moldova, Sergiu Sîrbu, care nu a putut explica din ce bani echipa își acoperă cheltuielile.

 

Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății nu va mai trata pacienți cu COVID-19

Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale urmează să revină la modul obișnuit de activitate începînd din data de 18 mai. Anunțul a fost făcut de ministra Viorica Dumbrăveanu. În data de 17 martie, spitalul a fost activat ca instituție medicală destinată internării pacienților care întrunesc criteriile definiției de caz la COVID-19. În perioada de activitate, în instituție au fost internați 1 443 de pacienți, dintre ei – 388 de cazuri confirmate de COVID-19.

 

Adolescentul care a ucis un copil pentru o consolă de jocuri, a fost condamnat la 10 ani și 6 luni închisoare

Adolescentul din Orhei, care a ucis un copil de 12 ani pentru o consolă de jocuri, a fost condamnat la 10 ani și 6 luni închisoare. Verdictul a fost dictat după ce Procuratura raionului Orhei i-a demonstrat vina pentru două capete de acuzare: tîlhărie și omor intenționat. Tragedia a avut loc pe 18 ianuarie 2020, în subsolul unei clădiri nefinisate din orașul Orhei, unde adolescentul în vîrstă de 14 ani și-a ademenit amicul, l-a înjunghiat mortal cu un cuțit, după care i-a sustras din rucsac o consolă Xbox și a plecat, abandonînd cadavrul victimei.