REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 iunie 2021)

Naționala Moldovei de fotbal a învins Azerbaidjanul

Naţionala Moldovei a obţinut victorie în meciul amical jucat cu echipa Azerbaidjanului. Este primul succes din ultimii doi ani. Singurul gol a fost marcat de Vitalie Damaşcan, în minutul opt, astfel, selecţionata Moldovei a cîştigat cu scorul de 1-0. Partida s-a disputat pe stadionul Zimbru din Chişinău. Numărul spectatorilor în tribune a constituit 50% din capacitatea arenei. Meciul cu Azerbaidjan este cu numărul 252 pentru Naţionala Moldovei. În celelalte 251 meciuri, reprezentativa noastră a mai înregistrat 46 victorii, 60 egalităţi şi 145 de înfrîngeri.

 

Două interprete au obținut Marele Premiu la un concurs din Dubai

Tinerele interprete Laura Roșca în vîrstă de 17 ani din orașul Cahul și Valeria Cebotari de 15 ani orașul Soroca au obținut Marele Premiu la Concursul International de Artă mixt (online și cu prezență fizică) ”Golden Century - 2021“, care a avut loc în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Eugenia Ursu, membru al juriului, președinte al Asociației "Moldova și minoritățile sale", Club UNESCO, a menționat că la concurs au participat 324 de concurenți din 32 de țări, la șase categorii de vîrstă și la următoarele secțiunii: vocal, arta instrumentală și arta vorbirii.

 

Mai multe echipe mobile au vaccinat populația în satele din raionul Cimișlia

15 echipe mobile, formate din 35 de voluntari ai Asociației studenților și rezidenților de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, au mers din casă în casă, în comuna Gura Galbenei, din raionul Cimișlia, pentru a informa locuitorii despre beneficiile vaccinării împotriva COVID-19, totodată imunizînd doritorii. Potrivit Ministerului sănătății, astfel de maratoane vor continua în toată țara. În total, pe parcursul zilei de 5 iunie, au fost vaccinate în jur de 270 de persoane și informate circa 2.000.

 

Pentru alegătorii din stînga Nistrului vor fi deschise 44 de secții de votare

Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stînga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea a 44 de secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Potrivit CEC, în acest fel, consiliul electoral al circumscripției electorale pentru localitățile din stînga Nistrului nr. 37 va constitui secțiile de votare și birourile electorale ale acestora. Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului electoral, va întreprinde toate măsurile necesare privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul aceste secții de votare.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 21 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2.121 de teste, fiind confirmate 21 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 255.453 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 308 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 61 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 971 de persoane, iar 14.044 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 27 de persoane au fost vindecate. În total, 248.040 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

La Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție dedicată lui Nicolae Iorga

Biblioteca Națională a R. Moldova a inaugurat expoziția de documente și publicații cu genericul „Nicolae Iorga – „sămănătorul” de adevăr istoric”, prilejuită de aniversarea a 150 de ani de la nașterea istoricului, scriitorului, academicianului, omului politic Nicolae Iorga. Elena Pintilei, directorul BNRM, a menționat că expoziția propune o incursiune în istorie prin expunerea unor monografii și articole din publicațiile periodice. Expoziția cuprinde circa 300 de titluri integrate în 6 compartimente, care oglindesc activitatea istorică, cea literară, rolul lui Nicolae Iorga în dezvoltarea culturii, cercetări istorice și opera despre Basarabia.

 

Se anunță o săptămînă ploioasă

Temperaturi generoase şi ploi însoţite de descărcări electrice ne aşteaptă în următoarele zile. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, aversele nu vor conteni toată săptămîna. Totodată, pe timp de zi termometrele vor oscila între 21 și 27 de grade Celsius, iar noaptea sînt prognozate pînă la plus 17 grade. Cele mai multe precipitaţii vor cădea în raioanele din nordul şi centrul ţării. La sud sînt anunţate ploi abia în weekend. Potrivit meteorologilor, în luna iunie vom avea temperaturi cuprinse între 17 grade Celsius la Nord şi 20 de grade la Sud.

 

Euro pierde 12 bani în raport cu leul

Deja tradițional, la început de săptămînă moneda euro pierde teren în fața leului moldovenesc. Or, conform cursului afișat de Banca Națională a Moldovei, astăzi euro s-a ieftinit cu 12 bani și costă 21,37 lei. Pe de altă parte, un dolar american echivalează cu 17,65 lei, o hrivnă ucraineană – cu 64 de bani, un leu românesc – cu 4 lei și 34 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 24 de bani.

 

Absolvenții gimnaziilor au examen la matematică

Luni, 7 iunie, absolvenții claselor gimnaziale susţin examenul la matematică. În acest an, sînt aşteptaţi să participe peste 29 de mii de elevi. Examenele se vor desfăşura pînă în data de 14 iunie, în şcolile în care studiază. Primul a avut loc în data de 3 iunie, la limba și literatura română pentru cei care învaţă în altă limbă decît cea de stat.