REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 aprilie 2020)

Lucrătorii medicali infectați cu COVID-19 vor primi indemnizaţii unice de 16 mii de lei

Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a dispus în şedinţa de luni, 6 aprilie, stabilirea indemnizației unice în mărime de 16 mii de lei angajaților din autoritățile/instituțiile bugetare și din instituțiile medico-sanitare publice, care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu s-au infectat cu COVID-19. Conform dispoziţiei Comisiei, aceste indemnizații unice vor fi alocate din fondul de intervenție al Guvernului.

 

Vacanța forțată a bugetarilor a fost prelungită

Vacanța forțată a bugetarilor a fost prelungită cu încă 10 zile. Aceștia vor sta acasă și în perioada 7 – 17 aprilie. „Se vor afla în vacanţă forţată toate structurile bugetare, cu excepţia celor din domeniile medical, al sănătăţii publice, apărării, menţinerii ordinii publice şi securităţii”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu. Potrivit premierului, aceste zile vor fi recuperate conform legislaţiei, odată cu încetarea stării de urgenţă. „S-ar putea ca pentru o perioadă să revenim la săptămîna de muncă de şase zile, cum a fost odată”, a relevat Ion Chicu.

 

Două puncte de trecere a frontierei și-au sistat activitatea

Punctele de trecere a frontierei „Criva – Mamaliga” (rutier) și „Mirnoe – Tabaki” (rutier) și-au sistat temporar activitatea. În aceste condiții, Poliția de Frontieră a recomandat călătorilor să opteze pentru punctele de trecere moldo-ucrainene deschise traficului: PTF Otaci-Moghileov-Podolsc, PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, Tudora-Starokazacie și PTF Giurgiulești-Reni. Totodată, pe sensul de ieșire din Republica Moldova se va interzice autorizarea traversării frontierei de stat moldo-ucrainene în regim pietonal.

 

În R. Moldova au fost înregistrate 101 de cazuri noi de COVID-19

În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 101 de noi cazuri de coronavirus, din totalul de 192 de probe prelevate. Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 965. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit oficialului, din cele 101 de cazuri, patru sînt de import și 97 cazuri cu transmitere locală. Șeful de la sănătate a informat și despre două decese: o persoană de 30 de ani din Chișinău, cu diabet zaharat, internată la 4 aprilie și o persoană de 70 de ani – din Ștefan Vodă, transferată la 4 aprilie la Chișinău în stare extrem de gravă.

 

Doar timp de două zile, CNAS va recepționa acte pentru stabilirea indemnizaţiei de maternitate

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a anunţat că doar în zilele de 7 și 8 aprilie, între orele 7.30 și 15.00, casele teritoriale vor recepţiona acte pentru stabilirea indemnizaţiei de maternitate. Excepţie vor constitui CTAS Soroca și CTAS ŞtefanVodă, dat fiind că în orașele respective este stabilit un regim special de carantină. Deservirea beneficiarelor în casele teritoriale va fi organizată în așa mod ca în momentul prestării serviciilor persoanelor să fie asigurată distanța socială necesară de la 1,5 pînă la 2 metri, iar solicitanţii trebuie să poarte măşti şi mănuşi.

 

RTEC a suportat cheltuieli de peste 18 milioane de lei de la instituirea stării de urgență

Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) a raportat venituri de circa 7,5 milioane de lei și cheltuieli de 18,3 milioane de lei, de la instituirea stării de urgență și pînă la sfîrșitul lunii martie. Datele au fost prezentate de șeful interimar al Direcției transport public și căi de comunicație al Primăriei capitalei, Lilian Copaci. Și Parcul Urban de Autobuze raportează venituri ratate de 1,6 milioane de lei și cheltuieli de 6,8 milioane de lei. În perioada stării de urgență, troleibuzele și autobuzele din capitală circulă în regim special, iar călătoria este gratuită.

 

În perioada stării de urgenţă, activitatea frizeriilor va fi sistată

Prestarea serviciilor de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare vor fi suspendate în perioada stării de urgență. Decizia a fost luată de Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale, întrunită în şedinţă luni, 6 aprilie. Potrivit preşedintelui Comisiei, prim-ministrul Ion Chicu, pînă în prezent nu era clar cum se proceda cu aceste unităţi de prestare a serviciilor, or, multe dintre acestea îşi continuau activitatea, de vreme ce nici un act nu demonstra interdicţia. Premierul a relevat că prestarea acestor servicii prezintă risc sporit de infectare cu COVID-19, precum şi de răspîndire a virusului.

 

În ultimele 24 de ore, pompierii au stins 75 de focare de vegetație

În ultimele 24 de ore, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 75 de cazuri pentru lichidarea focarelor de vegetație, care au cuprins o suprafață de 480 ha de teren din toată țara. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în localități din raioanele Cahul, Cantemir, Vulcănești, Călărași, Șoldănești, dar și în suburbii ale capitalei. Peste 30 ha de iarbă aprinsă au fost stinse de salvatori în localitatea Răciula, raionul Călărași, iar aproape 12 ha de vegetație au fost aprinse în satul Alcedar, raionul Șoldănești. De intervenția angajaților IGSU a fost nevoie și în Larga Nouă, raionul Cahul, unde a fost stinsă vegetația aprinsă de pe o suprafață de 8 ha. Pompierii au intervenit și în suburbii a capitalei, unde cîte 10 ha de vegetație au fost cuprinse de flăcări la periferia localităților Dobrogea și Ghidighici. În localitatea Codru, salvatorii au avut misiunea să stingă 33 ha de vegetație.