REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 noiembrie 2019)

Peste 550 de obiecte explozive au fost neutralizate de geniști în luna octombrie

Peste 550 de obiecte explozive de diferite tipuri au fost neutralizate de echipele specializate ale Armatei Naționale în luna octombrie, în cadrul a 24 de misiuni de deminare. Potrivit șefului Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, cea mai mare cantitate de obiecte explozive — 530 de proiectile de artilerie, a fost descoperită în orașul Taraclia. Misiunea a fost executată de echipa de geniu a Brigăzii de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul, condusă de locotenentul Aliona Bezman.

 

Un bebeluş de nouă luni a fost transportat cu un elicopter SMURD la Chişinău

Un bebeluş de nouă luni a fost transportat cu un elicopter SMURD la Chişinău cu arsuri de gradul II şi III pe 90% a suprafeţei corpului după ce peste el a căzut o cratiţă cu apă fierbinte. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, micuţul este dintr-o familie din localitatea Crihana Veche, raionul Cahul, şi a fost preluat de un echipajul SMURD Galaţi din cadrul spitalului Cahul. Conform statisticilor IGSU, aceasta este a 14 intervenţie aero-medicală SMURD de la începutul anului 2019 pentru cetăţenii din Rю Moldova.

 

Euro se va ieftini cu 12 bani

Moneda unică europeană se va ieftini miercuri, 6 noiembrie, cu 12 bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 39 de bani. Mai ieftin va fi și dolarul american. Pentru acesta, Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit un curs valutar oficial de 17 lei și 45 de bani. Tot cu doi bani se va deprecia și leul românesc. Ca rezultat, acesta va avea o valoare de 4 lei și 08 bani. Hrivna ucraineană își va păstra cotația de 70 de bani. Pentru rubla rusească, BNM a anunțat un preț de 27 de bani.

 

Politica fiscală și vamală pentru anii 2020-2022 prevede introducerea principiului taxării inverse

Suma taxei pe valoare adăugată (TVA) achitată pentru proprietatea gajată, ipotecată, sechestrată sau pentru bunurile întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate, va fi transferată în mod prioritar bugetului. În acest sens, documentul de politici fiscale și vamale pentru perioada 2020-2022 prevede introducerea principiului taxării inverse. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe de lucru organizată de Ministerul Finanțelor cu reprezentanți ai Serviciului Fiscal de Stat, Băncii Naționale a Moldovei, mediului de afaceri, instituțiilor bancare și patronatelor. Potrivit ministrului Finanțelor, Natalia Gavrilița, prin introducerea principiului taxării inverse se va evita prejudicierea bugetului de stat.

 

Prima fabrică de ciocolată din UTA Gagauz-Yeri va fi deschisă la Cazaclia

Prima în UTA Gagauz-Yeri fabrică de ciocolată se va deschide în satul Cazaclia. Aceasta va fi o afacere de familie, care lucrează în prezent asupra sortimentului, întreprinderea pregătindu-se de lansare. Potrivit lui Vitalie Cîvîrjic, tînărul care a iniţiat afacerea, lansarea acestui business a fost posibilă datorită programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 

Prima coaliție PSRM – ACUM la nivel local a fost formată la Soroca

Partidul Socialiștilor din R. Moldova și Blocul ACUM au reușit să contureze prima coaliție la nivel local. Cele două părți au convenit la Soroca, unde au creat o majoritate formată din 17 consilieri raionali PSRM și ACUM. Cei 17 consilieri au semnat și o declarație comună prin care își asumă sarcina de a vota în comun președintele și vicepreședinții raionului Soroca. Înaintea turului doi de alegeri locale generale, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că PSRM și ACUM au convenit să creeze coaliții în 25 de consilii rationale.