REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 iulie 2021)

Salvatorii au intervenit pentru a pompa apa din mai multe gospodării

În seara zilei de 5 iulie, angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost solicitaţi să intervină pentru pomparea apei din mai multe gospodării. Lucrări de evacuare a apei au avut loc în trei gospodării din localitatea Ţînţăreni raionul Anenii Noi, dar şi în localitatea Todireşti a aceluiaşi raion. Totodată, salvatorii au fost solicitaţi pentru a efectua lucrări de pompare pe mai multe adrese din municipiul Chişinău şi anume C. Negruzzi, 31 August, Grenoble şi Albişoara. Intervenţia angajaţilor IGSU a fost necesară pentru evacuarea apei din mai multe gospodării din raioanele Străşeni, Basarabeasca şi Căuşeni.

 

Codul Galben de instabilitate atmosferică se menține

Codul Galben de instabilitate atmosferică se menține și pentru data de 6 iunie, potrivit avertizărilor meteorologilor din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Astfel, pentru ziua de marți există șanse sporite de precipitații abundente. Potrivit prognozelor, la 6 iulie se prevăd descărcări electrice, pe arii extinse vor cădea averse puternice de circa15-49 l/m2. Ploile pot fi însoțite izolat de grindină și vijelie de pînă la 15-20 m/s. În același timp, temperaturile aerului vor oscila pe timp de zi între cel puțin +22C în raioanele din nordul țării și pînă la cel mult +27C în partea de sud a țării.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 65 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2.481 de teste, fiind confirmate 65 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 257.035 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri noi, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 175 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 46 în stare extrem de gravă. Alte 42 de persoane au fost vindecate. În total, 249.978 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

O tînără a căzut de pe un carusel dintr-un parc din capitală

O tînără de 20 de ani a ajuns la spital după ce a căzut de pe „Roata viziunii” din parcul de distracții de la Valea Trandafirilor din capital. Ofițerul de presă de la Poliția capitalei, Natalia Stati, a menționat că poliția a fost sesizată, iar la fața locului s-au deplasat oamenii legii care stabilesc toate circumstanțele producerii acestui incident. Fata a fost preluată de ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

 

Experții au discutat amplasarea podului Cosăuţi-Yampil

În localitatea Cosăuți, raionul Soroca, au avut loc consultările tehnice referitor la implementarea proiectului de construcție a podului transfrontalier peste rîul Nistru, situat între Cosăuți și orașul Yampil (Ucraina). La întrunire companiile de proiectare din Ucraina și Moldova au prezentat mai multe variante de stabilire a poziției amplasării podului rutier transfrontalier peste rîul Nistru, inclusiv a drumurilor de acces către acesta. Podul peste rîul Nistru, situat între Cosăuți și Yampil, va avea o lungime de circa 641 de metri, două benzi de circulație, două benzi de siguranță, două piste pentru cicliști, două trotuare pietonale și o estacadă cu o lungime de circa 667 de metri pe partea ucraineană.

 

R. Moldova se menține în clasamentul Tier 2 privnd combaterea traficului de persoane

R. Moldova se menține în clasamentul Tier 2,stabilit de Departamentul de Stat al SUA privind combaterea traficului de persoane, păstrîndu-și poziția de rînd cu state precum Germania, Italia și cu o treaptă mai sus decît România. Potrivit datelor Procuraturii Generale, Departamentul de Stat al SUA a prezentat Raportul anual privind traficul de ființe umane, ediția 2021, în care au fost reflectate și evaluate măsurile întreprinse de 190 de state, printre care și R. Moldova, în prevenirea și combaterea sclaviei moderne. Conform Raportului, autoritățile R. Moldova au depus eforturi impunătoare pentru atingerea standardelor în combaterea definitivă a traficului de personae.

 

La bugetul public au fost acumulate 34,9 miliarde de lei

În perioada ianuarie – iunie 2021, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 34,9 miliarde de lei /peste 1 mlrd 635 mln de euro/, fiind în creștere cu 5,9 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 38,2 miliarde de lei, care, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sînt mai mari cu 5,7 miliarde de lei. Conform Ministerului finanțelor, executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,3 miliarde de lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 9,6 miliarde de lei.

 

Opt moldoveni au fost arestați pentru implicarea într-o schemă care a fraudat Franța cu peste 2 mln. euro

Ofițeri ai Jandarmeriei Naționale Franceze de comun cu Poliția de Frontieră a R. Moldova, cu sprijinul Europol, au identificat membrii unui grup criminal organizată implicat în fraudă financiară. Șapte percheziții la domiciliu au fost efectuate la Paris, iar 25 la Chișinău. În total 9 persoane – 8 cetățeni moldoveni și un cetățean francez – au fost arestați pentru implicare într-o schemă care a fraudat autoritățile franceze cu peste 2 milioane euro, Ancheta a descoperit schema complexă instituită de acest grup. Infractorii au recrutat peste 1 000 de cetățeni moldoveni pentru a aplica, sub pretexte false, la un program finanțat de Oficiul francez pentru imigrare și integrare.

 

Leul s-a mai depreciat puțin față de dolar, dar a slăbit și față de euro

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a mai cedat dolarului american circa 5 bani, iar monedei unice europene – aproape 14,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 6 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0861 lei pentru un dolar (+4,66 bani) și 21,4817 lei pentru un euro (+14,38 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,0395 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3379 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 6 iulie, constituie: 0,6631 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3601 lei pentru 1 leu românesc și 0,2466 lei pentru 1 rublă rusească.