REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 februarie 2018)

ANSA va verifica calitatea produselor lactate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) va verifica produsele lactate naționale și cele importate. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe operative, convocate de către directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, în urma apariției unui studiu, care denotă că mai multe lactate comercializate în R. Moldova sînt de o calitate îndoielnică. Potrivit ANSA, din 126 de probe testate, neconformități ai parametrilor de calitate au fost stabilite în produsele fabricate de cîțiva producători autohtoni și doi furnizori din Ucraina. La finele săptămînii trecute au fost făcute publice rezultatele unei expertize de laborator realizată de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare la comanda Fundației Est-Europene, care au arătat că mai multe produse lactate comercializate nu conțin grăsimi lactate, ci vegetale sau de proveniență străină.

 

Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Ambasadorii UE acreditaţi la Chişinău

Vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă și ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, au avut, luni, 5 februarie, o întrevedere cu Ambasadorii ţărilor membre ale Uniunii Europene şi cu cel al Statelor Unite ale Americii, acreditaţi în R. Moldova. Ministrul Justiției a informat ambasadorii prezenți la reuniune despre direcțiile strategice și acțiunile prioritare ale Guvernului pentru reforma judiciară. În cadrul discuţiilor Leancă a reiterat importanţa susţinerii din partea țărilor membre UE şi din partea SUA pentru agenda europeană a R. Moldova şi iniţiativele de dinamizare a procesului de implementare a Acordului de Asociere R. Moldova - Uniunea Europeană.

 

A avut loc o întrevedere moldo-rusă în problema transnistreană

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut, luni, 5 februarie, o întrevedere cu Reprezentantul Special al Federației Ruse în reglementarea transnistreană Serghei Gubarev. Oficialii au făcut un schimb de opinii asupra ultimelor evoluţii înregistrate în dosarul transnistrean, situației din Zona de Securitate, precum şi asupra necesității avansării în procesul de reglementare și a eficientizării activității Comisiei Unificate de Control. În cadrul întrevederii, Viceprim-ministrul a specificat necesitatea realizării înțelegerilor convenite în negocieri în anul 2017, concentrării atenției pe soluționarea problemelor de interes public major.

 

Guvernul încearcă să reducă presiunea asupra mediului de afaceri

Definitivarea proiectului de lege care ar reduce presiunea asupra mediului de afaceri a fost discutată, luni, 5 februarie, cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare și ai comunității de business în cadrul unei ședințe, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Executivului, Premierul a menționat că una dintre prioritățile Guvernului este îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional prin revizuirea politicii de control și sancționatorii. În acest sens, au fost întreprinse mai multe acțiuni, printre care reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control de la 58 la 18, micșorarea numărului de acte permisive cu circa 60%, simplificarea procedurilor de raportare. Cu toate acestea, sistemul sancționator, care include organele de drept, nu a fost încă îmbunătățit. În cadrul dialogului, a fost subliniat faptul că versiunea inițială a proiectului, propusă anul trecut, a fost una foarte ambiţioasă. Reprezentanții partenerilor de dezvoltare au subliniat că este nevoie de o abordare nouă a reformării sistemului sancționator în domeniul economic, care să fie una graduală, efectuată pas cu pas, cu participarea activă a societății civile.

 

Ministrul de Externe a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor baltice

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut luni, 5 februarie, o întrevedere cu șefii misiunilor diplomatice ai statelor baltice acreditate la Chişinău: Rimantas Latakas, Republica Lituania, Atis Lots, Republica Letonia şi Simmu Tiik, Republica Estonia. Potrivit Serviciului diplomație publică al MAEIE, ministrul Ulianovschi împreună cu şefii misiunilor diplomatice au abordat întreg spectrul agendei bilaterale a R. Moldova cu Republica Lituania, Republica Letonia şi Republica Estonia, inclusiv aspecte importante ale procesului de integrare europeană. În context, ministrul a ţinut să exprime aprecierile pentru sprijinul politic acordat din partea statelor baltice ţării noastre în cadrul instituţiilor europene şi altor organizaţii internaţionale, precum şi pentru asistenţa de dezvoltare acordată în vederea implementării diverselor proiecte. Părţile au subliniat angajamentul reciproc pentru promovarea, în continuare, a dialogului politic bilateral. De asemenea, interlocutorii au făcut un schimb amplu de opinii privind evoluţiile în procesul reglementării conflictului transnistrean, inclusiv perspectivele pentru anul curent în contextul preşedinţiei italiene a OSCE. 

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
03.02.25 - 12:56
04.02.25 - 13:14
03.02.25 - 12:54
04.02.25 - 13:10
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:52
05.02.25 - 00:08
02.02.25 - 14:37
01.02.25 - 12:21
04.02.25 - 13:17