REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 noiembrie 2019)

Săptămîna se anunță a fi caldă şi însorită

Zile de toamnă însorită, cu temperaturi generoase, fără precipitaţii prognozează meteorologii pentru această săptămînă. După o mică „sperietoare” cu frig şi ger nocturn pînă la minus 3-4 grade Celsius, înregistrat săptămîna trecută, următoarele zile vor bucura prin vreme blîndă şi însorită, puţin neobişnuită pentru luna noiembrie. Astfel, conform SHS, în cele şapte zile care urmează, în medie pe ţară, se vor înregistra maxime termice de 23 grade Celsius. Noaptea, mercurul termometrelor va indica între 8-13 grade Celsius.

 

Primarul ales al capitalei Ion Ceban a anunţat că îşi va suspenda calitatea de membru PSRM

Primarul ales al municipiului Chișinău, Ion Ceban a anunţat luni, 4 noiembrie că își va suspenda calitatea de membru al PSRM, imediat ce-i va fi validat mandatul. El a reiterat şi oferta pentru consilierii blocului ACUM şi s-a arătat convins de viabilitatea unei coaliţii cu aceştia la nivel local. Ceban a afirmat că le va propune celor din ACUM două funcţii de viceprimar și cel puțin două fotolii de pretor. El s-a arătat convins că în cazul creării unei majorităţi la nivel local şi cu suportul coaliţiei de guvernare ar putea fi operate modificări la legislația în vigoare, astfel încît președintele CMC-ului să fie o funcție permanentă.

 

R. Moldova participă la solemnitățile prilejuite de aniversarea a zecea a Parteneriatului Estic

Membrii Delegației legislativului R. Moldova la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic - Dumitru Alaiba, vicepreședinte al Comisiei economie, buget și finanțe, și Igor Vremea, secretarul Comisiei juridice, numiri și imunități - participă la solemnitățile prilejuite de aniversarea a zecea a Parteneriatului Estic, care se desfășoară la Stockholm. Evenimentul a fost inaugurat cu un seminar moderat de către ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Ann Linde, cu un discurs la tema noii viziuni politice asupra Parteneriatului Estic.

 

Peste 500 de elevi și studenți vor participa la o călătorie pe „Drumul banului”

Peste 500 de elevi și studenți din țară vor participa în această săptămînă la o călătorie pe „Drumul banului”, eveniment organizat de Banca Națională a Moldovei în parteneriat cu Centrul „Expert-Grup” și băncile licențiate. La inaugurarea acțiunii au participat peste 120 de elevi și tineri. Aceștia și-au început călătoria la BNM, locul din care pornește drumul banilor în economie. În sala de expoziții a BNM, vizitatorii au aflat care sînt cele mai importante evenimente din istoria leului moldovenesc. Ulterior, vizitatorii au mers la cîteva bănci comerciale.

 

Leul se va aprecia față de euro și dolar

Moneda națională se va aprecia față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar stabilite de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru ziua de marți, 5 noiembrie. Astfel, dolarul se va ieftini cu patru bani și va costa 17 lei și 47 de bani. Euro va avea un preț oficial de 19 lei și 51 de bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit un curs valutar de 4 lei și 10 bani, cotație identică cu cea înregistrată iari. Și rubla rusească își va păstra prețul de 27 de bani. Valoarea de iari a hrivnei ucrainene - de 70 de bani - va rămîne valabilă și azi.

 

Circa 6100 de pacienți au solicitat ambulanța în ultimele două zile

Un număr de 6109 pacienți au solicitat asistență medicală urgentă în ultimele două zile. Printre persoanele care au avut nevoie de intervenția ambulanței se numără și 572 de copii. Potrivit datelor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în ultimele 72 de ore, echipele de asistență medicală urgentă au acordat ajutor medical calificat la 38 persoane rănite în urma accidentelor rutiere care s-au produs pe traseele ţării. Ulterior, 32 persoane au fost transportate la spital pentru tratament corespunzător. În aceeaşi perioadă 1318 persoane cu urgențe cardiovasculare au beneficiat de asistență medicală urgentă, inclusiv 17 pacienți cu sindrom coronarian acut.

 

La Chișinău a avut loc ședința Comitetului Coordonator al Dialogului Național privind Politica în domeniul gestionării integrate a resurselor de apă

Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Svetlana Dogotaru, a participat la cea de-a V-a ședință a Comitetului Coordonator al Dialogului Național privind Politica în domeniul gestionării integrate a resurselor de apă. La ședință au fost prezentate și analizate realizările în cadrul dialogului pe parcursul a zece ani de parteneriat Estic al UE, precum și stabilirea următorilor pași necesari pentru îmbunătățirea accesului și calității la serviciile de asigurare cu apă pentru cetățenii moldoveni, printr-o gestionarea mai bună a resurselor de apă.