REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 iulie 2021)

Săptămîna începe cu avertizare de instabilitate atmosferică şi risc de inundații

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru 5-6 iulie Cod Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, azi şi mîine, în ţară se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-49 litri pe metru pătrat) însoțite de vijelie de pînă la 15-20 metri pe secundă și grindină. În perioada de referință, vremea se va răci uşor, iar mercurul termometrelor va indica, în toată țara, pînă la 27 de grade Celsius, ziua, şi pînă la 20 de grade - noaptea. De asemenea, Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a anunțat, pînă la 7 iulie, în legătură cu ploile abundente, Cod Galben de scurgeri intensive pe pante cu risc de inundații locale.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 39 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3.086 de teste, fiind confirmate 39 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 256.970 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri noi, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 174 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 45 în stare extrem de gravă. Alte 48 de persoane au fost vindecate. În total, 249.936 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Circul din Chișinău a inițiat programul „Epicentrul veseliei”

În perioada 3 iulie – 15 august, pe Arena Mică a Circului din Chișinău va avea loc un program dedicat copiilor. Spectacolele se vor desfășura în fiecare sîmbătă și duminică, începînd cu ora 12:00. Potrivit organizatorilor, programul „Epicentrul veseliei” conține numere de gimnastică în aer cu inel și curele, numere de iluzie, hula hoop, jonglerie pe scară liberă și dresură de cîini. Copiii cu vîrsta de pînă la 3 ani vor intra gratis la spectacole, la prezentarea certificatului de naștere. Fiecare copil va avea parte de o surpriză de la partenerul evenimentului.

 

Universitatea Medicină va organiza cel de-al treilea Maraton de vaccinare

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va organiza cel de-al treilea Maraton universitar de imunizare împotriva COVID-19 cu genericul „De la student la student”, pentru efectuarea rapelului cu vaccinul AstraZeneca. Acțiunea va avea loc în data de 18 iulie 2021, începînd cu ora 8:00 pînă la 18:00, în Complexul Sociocultural Universitar (str. Nicolae Testemițanu, 25). La prima etapă a Maratonului, desfășurat în perioada 21-23 mai, au fost imunizate 800 de persoane cu vaccinul AstraZeneca.

 

Cercetătorii vor lucra la crearea de noi soiuri și hibrizi rezistenți la condiții nefavorabile

Cercetătorii moldoveni vor conlucra cu colegii din țările vecine în vederea elaborării unor sisteme alternative de agricultură și la crearea de noi soiuri și hibrizi. La acest deziderat s-a ajuns în cadrul unei conferințe internaționale cu genericul „Direcțiile de modernizare a cercetărilor ameliorative și tehnologice la culturile cerealiere și leguminoase”. Directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecţia”, Boris Boincean, a precizat în că se va aprofunda colaborarea cu colegii cercetători din țările vecine, precum și cu cei din UE. Provocarea principală pentru agricultură rămîne însă creșterea rezilienței la încălzirea globală, care va continua şi în următorii cel puţin 20-30 de ani.

 

Datoria externă brută scade cu 104 milioane de dolari

Datoria externă brută a R. Moldova a scăzut pe parcursul primului trimestrului al anului 2021 cu 1,2% și a totalizat 8.253.890 milioane de dolari la finele lunii martie. Suma constituie 68% raportat la PIB. Aceasta arată datele preliminare prezentate de Banca Națională a Moldovei. Indicele denotă că datoria externă brută a scăzut cu 104 milioane de dolari în primele trei luni ale anului curent comparativ cu suma existentă la finele anului 2020.

 

Două mașini s-au deteriorat după ce au căzut într-o groapă

Trei persoane au ajuns la spital, iar 2 mașini au fost serios avariate după ce au căzut în groapa făcută pentru reparația unui pod de pe traseul R-34, lîngă satul Mereșeni, raionul Hîncești. Potrivit poliției, accidentul a avut loc duminică, 4 iulie în jurul orei 22:40. Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că pe traseul R-34 la ieșire din s.Mereșeni r.Hîncești, drumul la moment fiind în reparație, un bărbat în vîrstă de 46 ani din or.Leova, conducînd automobilul de model ,,Opel Astra” și automobilul de model Peugeot, fiind condus de un tînăr în vîrstă de 26 ani din or.Leova au neglijat cerințele indicătoarelor rutiere, deplasîndu-se pe o bandă de circulație care se află în reparație. Ambii șoferi au căzut cu automobilele în groapă, care este pentru reparația unui pod.

 

A început ultima săptămînă a campaniei electorale

Astăzi începe ultima săptămînă a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate care se vor desfășura duminică, 11 iulie. Comisia Electorală Centrală a înregistrat în cursă 23 de concurenți, dintre care – două blocuri electorale, 20 de partide și un candidat independent. În total, sînt 1 791 de candidați la funcția de deputat, dintre care 53,5 la sută sînt bărbați și 46,5 la sută sînt femei. Cei mai mulți, 40 la sută, au vîrstele cuprinse între 36 și 50 de ani.

 

Leul s-a mai depreciat puțin față de dolar

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul moldovenesc a mai cedat dolarului american circa 3 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană mai mult de 3 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 5 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0395 lei pentru un dolar (+2,93 bani) și 21,3379 lei pentru un euro (-3,21 bani), în timp ce în perioada 2-4 iulie acesta a fost egal cu 18,0102 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3700 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 5 iulie, constituie: 0,6580 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3297 lei pentru 1 leu românesc și 0,2450 lei pentru 1 rublă rusească.