REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 decembrie 2019)

O asociaţie din Rusia este interesată să faciliteze exportul fructelor moldoveneşti

Asociația unui grup de companii din Federația Rusă este dispusă să faciliteze exportul fructelor moldovenești pe noi piețe de desfacere. Disponibilitatea a fost exprimată la o întîlnire între reprezentanţii Asociaţiei cu Ion Perju, ministrul agriculturii. Reprezentanții Asociaţiei au solicitat susţinerea ministerului de la Chişinău pentru a facilita comunicarea cu producătorii și exportatorii de fructe din țara noastră, în vederea negocierii condițiilor de export al fructelor moldovenești. R. Moldova a exportat în lunile iulie-septembrie curent 41.343 de tone de prune, 42.300 de tone de mere, 8.518 tone de caise, 4.041 tone de piersici și 15.630 de tone de struguri de masă în stare proaspătă.

 

Circa 250 mii de euro, oferiți de Germania, vor fi utilizate pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului

Cabinetul de miniștri a aprobat hotărîrea cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Înțelegerii, întocmită prin schimb de note, dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Republicii Federale Germania privind cooperarea tehnică. Documentul prevede reprogramarea sumei de 250 mii de euro din cadrul proiectului „Sporirea calității și eficienței în domeniul asistenței medicale”, care se preconizează a fi utilizată pentru proiectul „Măsuri de consolidare a încrederii de-a lungul rîului Nistru”.

 

Asistentul-adjunct al Secretarului de stat al SUA va sosi în vizită la Chișinău

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, oficialii au discutat mai multe chestiuni legate de dezvoltarea și consolidarea dialogului strategic dintre țările noastre. Dereck J. Hogan l-a informat pe Igor Dodon despre faptul că în cel mai scurt timp, la Chișinău va întreprinde o vizită George Kent, asistent-adjunct al Secretarului de stat al Statelor Unite pentru Europa și Eurasia.

 

Ion Chicu a cerut Ministerului Finanțelor să asigure achitarea salariilor restante

Premierul Ion Chicu a solicitat, în cadrul ședinței guvernului, achitarea de urgență a restanțelor salariale. „În urma unor carențe în activitatea executivului într-o perioadă anterioară, avem restanțe la achitarea salariilor în sectorul bugetar pentru luna octombrie. În present sînt 1.525 de persoane din 64 de instituții care nu au primit lefurile pentru octombrie. Vreau să știu cînd finalizăm salarizarea”, a declarat Ion Chicu.

 

Leul moldovenesc își va menține poziția față de principalele valute

Leul moldovenesc își va menține poziția față de principalele valute, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar pentru joi, 5 decembrie, prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, doar moneda unică europeană se va deprecia cu un ban, pînă la nivelul de 19 lei și 37 de bani. Celelalte valute de referință vor avea prețuri similare cu cele stabilite pentru ieri. Dolarul american va costa joi 17 lei și 50 de bani, la fel ca și astăzi. Leul românesc va rămîne la valoarea de 4 lei și 5 bani. Va rămîne neschimbată și cotația rublei rusești, la nivel de 27 de bani. Și hrivna ucraineană își va menține prețul de 73 de bani.

 

ANP are un nou director interimar

Vladimir Cojocaru este noul director interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Acesta a fost prezentat miercuri, 4 decembrie de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Potrivit serviciului de presă al ANP, Vladimir Cojocaru a fost desemnat să asigure interimatul postului de director printr-un ordin al ministrului Justiției, pînă la suplinirea funcției. Vladimir Cojocaru este exponent al sistemului administrației penitenciare, cu o activitate de 11 ani.

 

BERD ar putea să acorde R. Moldova suport în situație de urgență privind asigurarea cu gaze

Cabinetul de miniștri a decis inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de suport „Instrument de procurare a gazelor în situație de urgență” dintre R. Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Experții constată riscuri majore pentru R. Moldova în cazul în care tranzitul de gaze naturale din Federaţia Rusă prin Ucraina către Europa de Sud-Est va fi limitat sau sistat după 2019. Printre soluțiile identificate pentru R. Moldova este și achiziționarea unui volum de gaze naturale pe piața ucraineană sau piețe UE.