REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 februarie 2020)

Natura se va dezlănțui în această săptămînă

După mai multe săptămîni fără precipitații, ninsorile vor veni în forță. Și s-ar putea că acest fenomen meteo să aducă multe probleme. Astăzi vor cădea ploi în nordul țării, iar în centrul și sudul Moldovei cerul va fi parțial acoperit de nori. Pentru mîine însă Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis două avertizări cod galben și portocaliu de vreme extremă. Un ciclon atlantic puternic va lovi Moldova, iar în unele zone precipitațiile ar putea afecta liniile de înaltă tensiune. Nu este exclus că ninsorile puternice vor doborî crengile copacilor. Pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș, iar temperatura medie zilnică va scădea cu 5-7 grade Celsius. Avertizările cod galben și portocaliu vor intra în vigoare în data de 5 februarie și se vor menține și a doua zi, 6 februarie.

 

În 2020, securitatea alimentară este asigurată, susţine ministrul agriculturii

În pofida condiţiilor climaterice nefavorabile, în anul agricol 2020, R. Moldova va fi asigurată din punct de vedere al securităţii alimentare. Declaraţia a fost făcută de către Ion Perju, ministrul agriculturii. „Anul trecut am avut peste 1,1 milioane de tone de cereale de prima grupă, adică grîu, orz ş.a., peste două milioane de tone de porumb. În prezent sînt exportate peste 520 mii de tone de grîu, iar ca ţara să fie asigurată din punct de vedere al securităţii alimentare are nevoie de circa 350 de mii de tone de grîu alimentar, inclusiv materialul semincer. Aceste produse le avem, nu este o problemă, la fel e şi cu furajele”, a relevat ministrul.

 

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu directorul general ANRE

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Veaceslav Untilă, în cadrul seriei de întîlniri cu reprezentanții organelor centrale de specialitate ale administrației publice și ai celor care raportează în fața legislativului. Președintele Parlamentului a subliniat necesitatea unor mecanisme funcționale de reglementare în domeniul energetic. Zinaida Greceanîi a exprimat deschidere pentru cooperare în modificarea și îmbunătățirea normelor legislative. Totodată, Președintele legislativului a subliniat respectul pentru independența ANRE.

 

Anatol Usatîi a avut discuții cu echipa Corporației Provocările Mileniului

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu echipa Corporației Provocările Mileniului (CPM), în cadrul căreia s-a discutat despre procesul de evaluare a impactului Programului Compact al CPM, implementat în perioada 2010-2015, care și-a propus să contribuie la creșterea veniturilor populației prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare și stimularea trecerii la o agricultură performantă. De asemenea, la ședința au participat Martin McDowell, Șeful Adjunct al Misiunii Statelor Unite în Chișinău, precum și Valentina Badrajan, Directorul executiv al Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova.

 

Un deputat cere revenirea la procedura de plafonare de către ANRE a prețurilor la carburanți

Deputatul independent Alexandr Oleinic a anunțat luni, 3 februarie că a înaintat cu titlu de inițiativă legislativă, un proiect de lege pentru modificarea legislației privind produsele petroliere, în care propune ca procesul de stabilire a prețului de comercializare a produselor petroliere și a gazului lichefiat să fie gestionat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Deputatul susține că majorările înregistrate la începutul lunii ianuarie 2020 demonstrează că modificările aplicate de către Parlament în iulie 2018, prin care se lăsa la latitudinea importatorilor și comercianților de produse petroliere stabilirea prețurilor, sînt nejustificate.

 

Circa 2.500 de șoferi au fost sancționați în week-end pentru încălcarea regulilor de circulație

Un număr de 2.485 de șoferi au fost documentați în ultimele zile de către angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru încălcarea regulilor de circulație. Potrivit datelor inspectoratului nominalizat, din cei peste 2.400 de conducători auto stopați de poliţişti, 1.353 au depășit limita de viteză admisă, alți 51 au fost înlăturați de la volan deoarece se aflau în stare de ebrietate. Alţi 240 şoferi au primit amenzi pentru nerespectarea indicatoarelor rutiere și pentru că nu au acordat prioritate pietonilor. Tot în week-end, doi pietoni şi-au pierdut viaţa după ce au fost tamponaţi de autoturisme.

 

A început sesiunea ordinară de primăvară a Parlamentului

Luni, 3 februarie a început sesiunea ordinară de primăvară 2020 a Parlamentului, potrivit unei dispoziții semnată de Președintele legislativului Zinaida Greceanîi. Miercuri, 5 februarie, Biroul permanent al Parlamentului se va convoca în prima ședință din sesiunea de primăvară. Data primei ședințe în plen a legislativului urmează a fi stabilită de către Biroul permanent, după pregătirea proiectului ordinii de zi, a precizat Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului. Totodată, marți și miercuri, comisiile permanente se vor convoca în ședințe.

 

Leul moldovenesc continuă să se aprecieze în raport cu principalele valute

Leul moldovenesc își păstrează tendința de apreciere în raport cu principalele valute de referință. Potrivit Băncii Naționale pentru 4 februarie, un euro va costa 19,2827 lei, iar un dolar - 17,43 cu 4 bani mai puțin decît luni. Hrivna ucraineană va costa 69 de bani, cu un ban mai puțin decît ieri. Un leu românesc va costa 4,03 lei moldovenești, iar o rublă va costa 27 de bani. BNM a prognozat că rata inflației medii anuale va constitui 5,5% în 2020.

 

Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranșa a doua de asistență macrofinanciară

Vicepremierul, ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța, anunță că în prezent R. Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranșa a doua de asistență financiară din partea Uniunii Europene. Ministrul susține că R. Moldova a îndeplinit toate condițiile care se regăseau în angajamentele asumate pentru a primi tranșa a doua. Totodată Pușcuța nu a menționat cînd anume ar putea intra acești bani în țară, transmite IPN. Potrivit lui, săptămîna curentă în R. Moldova este așteptată o misiune a Uniunii Europene, care vine să discute despre ce s-a realizat.

t ministrul

 

În 2019, transferurile din străinătate s-au micșorat față de 2018

În 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din R. Moldova a constituit 1 222,89 milioane dolari, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Valoarea în dolari a transferurilor s-a micșorat cu 3,5%comparativ cu anul 2018, în principal ca urmare a deprecierii euro și rublei față de dolar. Diminuarea reală a valorii transferurilor totale a constituit 0,4%. Aceasta s-a produs ca rezultat al impactului majorării transferurilor în euro cu 10,5 la sută și al diminuării transferurilor în ruble cu 45,6 la sută.