REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (31 mai 2021)

Mitropolia Moldovei s-a expus în favoarea vaccinării anti-COVID

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei s-a expus în favoarea vaccinării anti-COVID și precizează că “decizia este una personală, iar fiecare credincios are dreptul de a lua această hotărîre în consultare cu medicul”. „Poziția Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost și rămîne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimțămîntul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care imunizarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”, se arată în comunicatul emis de Mitropolie.

 

Sfîntul Gheorghe Suruceni a cucerit în premieră Cupa Moldovei

Sfîntul Gheorghe Suruceni a cucerit în premieră Cupa Moldovei, după ce a învins-o pe Sheriff Tiraspol în urma loviturilor de departajare. Sheriff - Sf.Gheorghe 0:0 (timp supl. 0:0, pen 2:3) Penalty: Castaneda - 0:0 (pe lîngă), Е.Slivca - 0:1, А.Traore - 0:1 (portar), D.Taras - 0:1 (portar), S.Thill - 1:1, Craciun - 1:2, Kolovos - 2:2, Suvorov - 2:3, Belousov - 2:3 (portar).

 

CEC a acreditat mai mulți observatori la alegerile parlamentare din 11 iulie

Comisia Electorală Centrală a acreditat 43 de persoane în calitate de observatori internaționali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie current. Cel mai mare număr de observatori a fost prezentat de Consiliul Adunării Interparlamentare a statelor CSI – 22 de persoane, urmează apoi, cu opt persoane acreditate, Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, șase persoane sînt acreditate din partea Rețelei Europene de Monitorizare a Alegerilor și trei persoane acreditate din partea Institutului de monitorizare a democrației, parlamentarismului și respectări drepturilor electorale din statele membre a CSI. La rîndul lor, Misiunea de observare a alegerilor din CSI și Comisia Electorală Centrală din Federația Rusă a solicitat acreditarea a cîte două persoane.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 40 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2.593 de teste, fiind confirmate 40 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 255.145 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 510 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 79 în stare extrem de gravă. Alte 95 de persoane au fost vindecate. În total, 247.444 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Ambasadori și promotori ai turismului, premiați la Moldova Tourism Forum 2021

Zeci de reprezentanți din domeniu, ambasadori și promotori ai turismului au fost premiați în cadrul Moldova Tourism Forum 2021. Ultimele statistici arată că numărul cetățenilor străini care ne-au vizitat țara în anul 2020 a scăzut cu circa 70% comparativ cu anul 2019. Totuși, partea bună este că tot în acest an al pandemiei s-au lansat și relansat 10 noi pensiuni si agro-pensiuni, 8 crame au deschis servicii de turism, au fost lansate trei rute noi de turism de aventură, iar 60 la sută din toți beneficiarii Proiectului de Competitivitate din Moldova au anunțat încasări în proporție de 70% raportate la cifra din anul fiscal 2019 din aceeași perioadă.

 

Cetățenii moldoveni vor putea circula liber pe teritoriul României începînd cu 1 iunie

Cetățenii moldoveni vor putea călători în România, începînd cu 1 iunie, în baza pașaportului de călătorie eliberat de autoritățile moldovene și a unui act care confirmă administrarea vaccinului împotriva noului coronavirus sau a rezultatului negativ al testării COVID-19, fără să mai stea în carantină. Guvernul de la București a stabilit noile măsuri referitoare la regimul de călătorie în România pentru cetățenii străini. Astfel, potrivit unui articol din hotărîrea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, începînd cu data de 1 iunie, se propune eliminarea interdicțiilor de intrare în România a cetățenilor străini și apatrizi.

 

Peste o sută de mii de declarații pe venit au fost depuse pentru anul fiscal 2020

Pentru perioada fiscală 2020, subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat (SFS) au recepționat 102 140 de declarații cu privire la impozitul pe venit, depuse de către persoanele care desfășoară activitate economică, cu 2 940 declarații mai mult față de anul 2019. De asemenea, 176 092 de declarații cu privire la impozitul pe venit au fost depuse de contribuabili – persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, cu 13 398 mai mult (sau cu 8,2%) comparativ cu anul 2019.

 

Primăria Chișinău va amîna manifestările dedicate Zilei Internaționale a Copilului

Din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, manifestările în aer liber dedicate zilei de 1 iunie vor fi mutate pentru a se desfășura la sfîrșitul săptămînii. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, manifestările cultural-artistice programate pentru celebrarea Zilei Internaționale a Copilului se vor desfășura la sfîrșitul acestei săptămîni. „Meteorologii prognozează trei zile ploioase, începînd cu data de 1 iunie. Manifestările dedicate copiilor vor fi mutate pentru a se desfășura la sfîrșitul săptămînii”, a menționat Ceban.

 

Leul s-a apreciat puțin față de dolar și de euro

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul moldovenesc a mai cîștigat de la dolarul american mai mult de 1,0 bani, iar de la moneda unică europeană – aproape 7 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 31 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6140 lei pentru un dolar (-1,14 bani) și 21,4467 lei pentru un euro (-6,76 bani), în timp ce în perioada 28-30 mai acesta a fost egal cu 17,6254 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,5143 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 31 mai, constituie: 0,6406 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3594 lei pentru 1 leu românesc și 0,2395 lei pentru 1 rublă rusească.