REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 februarie 2021)

CEC a aprobat raportul de activitate pentru anul 2020

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Raportul de activitate al instituției pentru anul 2020 în conformitate cu activitățile prevăzute în Planul strategic al CEC pentru anii 2020-2023. Acțiunile Comisiei pe parcursul anului 2020 au fost orientate spre dezvoltarea serviciilor accesibile, securizate și inovative, sporirea integrității și credibilității procesului electoral prin prevenire, monitorizare și control, micșorarea distanței dintre alegător și organele electorale prin creșterea transparenței informației electorale. În cadrul aceleiași ședințe, au fost atribuite mandate de consilier local în 25 localități.

 

Șase persoane au ajuns la spital săptămîna trecută cu hipotermie

Șase persoane cu vîrste cuprinse între 25 și 75 de ani au fost diagnosticate săptămîna trecută cu hipotermie de gradul I și II. Cazurile de hipotermie au fost înregistrate în Chișinău și în raioanele Criuleni, Ceadîr-Lunga și Ocnița. Potrivit Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în perioada 25 – 31 ianuarie curent, serviciul a înregistrat 14225 de solicitări. După acordarea primului ajutor, 4771 de maturi și 795 de copii au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești. Conform surse citate, cele mai multe urgențe au fost cele cardiovasculare – 3055 de solicitări.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 639 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2564 de teste, fiind confirmate 639 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șase de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 160 725 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 45 sînt lucrători medicali: medici-20 , asistenți medicali-15, personal auxiliar-10. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2471 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 258 în stare extrem de gravă (46 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

R. Moldova, Georgia și Ucraina pledează pentru aprofundarea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic

R. Moldova, în calitate de participant activ în cadrul Parteneriatului Estic (PaE), este interesată în aprofundarea continuă a cooperării între UE și partenerii estici. Anul curent are o importanță deosebită pentru PaE deoarece statele partenere, statele membre ale UE și instituțiile europene urmează să se reunească în cadrul Summitului PaE pentru a decide asupra obiectivelor de cooperare pentru următorii ani. În acest context, ministrul de Externe Aureliu Ciocoi, împreună cu omologii săi din Ucraina și Georgia, Dmytro Kuleba și David Zalkaliani, au adresat demnitarilor europeni și miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE o scrisoare comună, în care și-au expus viziunea cu privire la Parteneriatul Estic.

 

Opt filme se vor turna în 2021 cu susținerea Centrului Național al Cinematografiei

În acest an, Centrul Național al Cinematografiei (CNC) va susține financiar opt proiecte cinematografice. Dintre acestea, patru sînt filme de ficțiune de lung metraj, două documentare de lung metraj, o dezvoltare de proiect de ficțiune și o dezvoltare de proiect documentar. Potrivit unui comunicat al CNC, proiectul cinematografic care se află în topul ierarhiei dosarelor admise va reflecta fenomenul COVID 19. Filmul de ficțiune “pandemia.md”, semnat de regizorul și scenaristul Valeriu Jereghi, a acumulat 79,80 de puncte. Scenariul filmului a fost schițat la începutul anului trecut la solicitarea unor jurnaliști, unde autorul povestește mai multe întîmplări surprinse în perioada de carantină.

 

Laboratorul agrochimic al Universității din Comrat va oferi servicii fermierilor din regiune

Laboratorul agrochimic care activează în cadrul Universității de Stat din Comrat va oferi servicii fermierilor din regiune, care vor avea nevoie de analize chimice ale solului. Laboratorul va determina potențialul ecologic al condițiilor solului, pe anumite sectoare de cultivare a diferitelor plante agricole. Astfel, resursele funciare din regiune vor fi folosite mai efficient. Administrația Universității de la Comrat a avut recent o întîlnire cu reprezentanții unei asociații de profil, în cadrul căreia a fost semnat un Acord de intenții. Ca urmare, laboratorul va face o serie de analize cu privire la conținutul chimic şi biologic al solurilor, nutrienţi şi umiditate.

 

Peste opt mii de personae au revenit în țară în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 16 203 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 8 052 traversări persoane, dintre care 4 856 treceri la frontiera moldo-română, 3 070 treceri la frontiera cu Ucraina și 126 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămîn a fi PTF Leușeni – 1 891 traversări persoane; PTF Sculeni – 1 292 traversări personae și PTF Otaci – 937 traversări persoane. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 16 203 persoane și completate 134 de fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

AstraZeneca și Pfizer ajung în Moldova în cîteva săptămîni

Vaccinurile AstraZeneca și Pfizer vor ajunge în R. Moldova în scurt timp. Tatiana Zatîc, secretara de stat a Ministerului Sănătății (MSMPS) a declarat la un post televizat că la mijlocul lunii februarie va demara procesul de vaccinare. Prin intermediul organizațiilor internaționale, țara noastră va recepționa 24.570 de doze de preparat produs de Pfizer și 264.000 de cel creat de AstraZeneca. Primii care vor beneficia de preparat sînt angajații sistemului medical. Zatîc a precizat că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 sînt eligibile pentru a fi imunizate. În același timp, campania de vaccinare ar putea deveni una anuală.

 

Leul moldovenesc s-a devalorizat în raport cu dolarul, dar s-a apreciat față de euro

Pe parcursul unei zile, leul a cedat dolarului american aproape 2 bani, cîștigînd de la moneda unică europeană apoape șapte bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 3 februarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,3239 lei pentru un dolar (+1,95 bani) și 20,8380 lei pentru un euro (-6,91 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,3044 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,9071 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 3 februarie, constituie: 0,6176 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,2751 lei pentru 1 leu românesc și 0,2285 lei pentru 1 rublă rusească.