REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 august 2018)

Schemă de corupţie la Institutul Mamei şi Copilului: Cîțiva medici sînt bănuiţi de estorcare de bani de la pacienţi

O schemă de corupţie prin intermediul căreia mai mulţi medici din cadrul Secţiei radiologie şi imagistică din cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului estorcau bani de la pacienţi a fost documentată de CNA şi procurorii anticorupţie. Patru persoane au fost escortate la CNA pentru audieri.

 

Locuitorii de la sate vor beneficia de servicii medicale gratuite

Locuitorii de la sate vor beneficia de servicii medicale gratuite în cadrul campaniei „Un doctor pentru tine”. Zeci de medici se vor deplasa prin localitățile din țară și vor oferi asistență medicală gratuită cetățenilor. Campania a fost lansată la inițiativa Premierul Pavel Filip, care a remarcat că în peste 280 de localități nu sînt medici de familie.

 

Dubăsari este primul raion în care au fost finalizate toate lucrările de reparație a drumurilor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”

Raionul Dubăsari este primul raion în care au fost finalizate toate lucrările reparație a traseelor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. În total, în raionul Dubăsari au fost reparați circa 11 km de drum, costul lucrărilor fiind de aproape 27 de milioane de lei.

 

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a vizitat localitățile din raionul Dubăsari

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic, împreună cu reprezentanții Biroului politici de reintegrare, Oficiului Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, a avut o întrevedere cu administrația publică locală, angajații instituțiilor de învățămînt, agenți economici şi proprietari ai terenurilor agricole din satele Cocieri şi Molovata Nouă din raionul Dubăsari. Vizita de lucru s-a efectuat din considerentul că începînd cu 1 august 2018 a fost restabilit accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari.

 

Numărul beneficiarilor și promotorilor consumului de energie din biomasă este în continuă creștere

Progresele Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova (PEBM II), pentru primul semestru al anului 2018, precum și activitățile planificate în perioada 1 iulie – 22 noiembrie 2018, au fost examinate în cadrul ședinței Consiliului de Administrare al PEBM II. Conform Raportului de progres, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, au fost instalate 19 sisteme de încălzire pe bază de biomasă și 7 sisteme de panouri solare pentru furnizarea apei calde menajere. Totodată, pentru alte 10 sisteme de încălzire și 10 sisteme de panouri solare pentru producerea apei calde menajere a fost elaborată documentația de proiect, acestea fiind la moment la etapa activă de implementare.

 

Cinci troleibuze dotate cu sisteme de aer condiționat vor circula în capitală

Pînă la sfîrşitul lunii august curent, alte 5 troleibuze de tip nou cu propulsie autonomă vor fi puse în circulație pe rutele municipale. Aceste troleibuze sînt primele unități de transport din parcul ÎM „Regia Transport Electric Chişinău" (RTEC) care vor fi dotate cu sisteme de aer condiționat. Despre aceasta a fost informat primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, în urma vizitei în cadrul atelierului de asamblare al Regiei Transport Electric Chişinău. Costul unei unități de transport este de circa 214 mii euro, surse financiare prevăzute în bugetul municipal pentru anul 2018.

 

Igor Dodon a înmînat distincții de stat unor cetățeni ai Republicii Moldova

Șeful statului Igor Dodon a înmînat înalte distincții de stat unor cetățeni ai Republicii Moldova. Persoanele decorate reprezintă diverse sectoare de activitate, precum: sportivi care promovează imaginea țării noastre peste hotare, profesori care depun o muncă enormă în educarea mai multor generații de elevi, oameni din domeniul culturii, agricultori, medici, militari și alte personalități care contribuie zilnic la dezvoltarea și prosperarea statului nostru.

 

Numărul de echipaje de patrulare și inspectori pe drumurile din țară va fi dublat în următoarele zile

În următoare zile, Inspectoratul Național de Patrulare va intensifica activitatea, prin dublarea numărului de echipaje de patrulare și inspectori. Măsurile de precauție au loc în contextul numărului mare de încălcări rutiere depistate pe parcursul ultimelor patru zile. Acestea au ajuns la peste 4 000. De luni și pînă joi, peste 2 500 de șoferi au fost depistați șofînd pe traseele și drumurile din țară cu mult peste limita de viteză admisă. Alții 42 de conducători auto au fost depistați în stare de ebrietate la volan. Pe parcursul acestor zile, din cauza nerespectării principalelor reguli de circulație au avut loc 30 de accidente rutiere grave, soldate cu 1 persoană decedată și 39 traumatizate.