REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 octombrie 2018)

În R. Moldova a fost marcată Ziua Naţională de creare a spațiilor verzi

În Republica Moldova a fost marcată sîmbătă, 27 octombrie curent, Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului. Evenimentul a dat start unei campanii de creare a spațiilor verzi care se va desfăşura pînă la finele lunii noiembrie. Pentru asta, Agenţia „Moldsilva" a pregătit peste 140 de mii de puieţi de diferite specii. Mai mulți oficiali au profitat de ocazie și au sădit copaci în capitală și în alte localități ale țării. Șeful statului, împreună cu familia și angajați ai instituției prezidențiale, au sădit puieți de salcîm și arțar în intravilanul localității Văratic, Anenii Noi. La acțiune s-au alăturat funcționarii din cadrul Secretariatului Parlamentului. Aceaștia au plantat circa 5 000 de puieți de stejar, pe o suprafață de aproximativ 1 hectar.

 

La Rezina a fost inaugurată o nouă Unitate de Salvatori și Pompieri

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a inaugurat Unitatea de salvatori și pompieri Rezina. Remiza a fost dată în exploatare după ce a fost renovată din temelii, fiind cheltuite estimativ trei milioane de lei. Banii au fost alocați din bugetul de stat și în cadrul Programului activităților de reintegrare a țării. Unitatea urmează să asigure securitate în situații de risc pentru 47 mii de oameni, care sînt locuitorii a 40 de localități rurale și orașul Rezina. În următoarea perioadă urmează a fi inaugurate unități în raioanele Taraclia și Cahul.

 

Cetățenii moldoveni aflați în dificultate în Spania s-au întors în țară

17 cetățeni moldoveni din totalul celor 22 aflați în dificultate în Regatul Spaniei s-au întors în Republica Moldova. Cinci cetățeni au decis să rămînă în continuare în Spania la un alt angajator. Începînd cu apariția primelor informații, privind cazul cetățenilor moldoveni aflați în dificultate în regiunea spaniolă Albacete, Ambasada Republicii Moldovala Madrid a întreprins o serie de acțiuni pentru acordarea ajutorului plenar acestora. Astfel, au fost notificate autoritățile spaniole, agentul consular s-a deplasat la fața locului, misiunea a asigurat cetățenii moldoveni cu produse de primă necesitate și a mijlocit contactele cu forțele de ordine, precum și în toate acțiunile legate de identificarea unui loc de cazare temporară și în final repatrierea acestora în Republica Moldova.

 

Transferurile bănești s-au apropiat de 1 miliard de dolari SUA, în nouă luni ale anului curent

Transferurile bănești în favoarea persoanelor fizice au depășit, în nouă luni ale acestui an, 955 milioane de dolari SUA. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, maximul pentru această perioadă a fost atins în luna mai, cînd de peste hotare au fost transferate mijloace bănești în sumă echivalentă cu 126 milioane de dolari. În luna septembrie, însă s-a înregistrat o scădere a remiterilor cu 11 la sută față de perioada similară a anului precedent. Conform provenienței geografice, 42,9 la sută din transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din Uniunea Europeană, 26,2 la sută din CSI și 30,9 la sută din restul lumii.

 

Circa 120 ha de vegetație au fost distruse de incendii

În ultimele 24 de ore pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au intervenit la lichidarea a 39 focare de vegetație uscată. Potrivit informațiilor preliminare focarele de ardere au distrus circa 120 ha de vegetație. Cele mai multe focare au fost înregistrate pe terenuri din raioanele Căușeni, Ungheni, Criuleni, Șoldănești, Bălți, Fălești, dar și municipiul Chișinău.