REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 decembrie 2020)

Importul de tractoare, camioane și automobile a fost liberalizat

De la 1 ianuarie 2021, Republica Moldova devine unicul stat din Europa fără restricții la importul de automobile, tractoare și camioane. Potrivit noilor prevederi stabilite în Proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2021 aprobat pe data de 16 decembrie 2020 în a doua lectură de către Guvernul Chicu, sînt anulate prohibițiile la importul mijloacelor de transport.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 569 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1598 de teste, fiind confirmate 569 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 141 924 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 28 sînt lucrători medicali: medici-6, asistenți medicali-19, personal auxiliar-3. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 3158 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 263 în stare extrem de gravă (55 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Proiectul bugetului municipiului Chișinău va fi votat în două lecturi

Consiliul Municipal Chișinău a votat un proiect de hotărîre prin care bugetul muncipiului Chișinău va fi votat în două lecture. Administtrația municipiului Chișinău a pregătit Consiliului Municipal un proiect de decizie privind aprobarea bugetului pentru anul 2021, în două lecturi, printr-un singur vot. În același timp, mai mulți consilieri municipali au declarat în timpul dezbaterilor că proiectul bugetului municipal pentru anul 2021 nu le-a fost transmis. Procesul de consultare publică a bugetului municipal pentru anul viitor s-a încheiat ieri, 28 decembrie.

 

Andrei Spînu este noul secretar general al Președinției

Andrei Spînu este noul secretar general al Președinției. Din aparatul Președintelui R. Moldova vor face parte și șapte consiglieri. Potrivit datelor publicate pe site-ul instituției prezidențiale, consilier al președintelui în domeniul justiției este Olesea Stamate, consilier în domeniul economic – Veaceslav Negruța, consilier în domeniul sănătății – Ala Nemerenco, iar Liliana Nicolaescu-Onofrei va deține funcția de consilier în domeniul educației.

 

A fost modernizat sistemul de iluminat public cu suportul UE în orașul Călărași

Reprezentanții Agenției pentru Eficiență Energetică au verificat și aprobat calitatea lucrărilor efectuate la proiectul ,,Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrului” din orașul Călărași. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin programul „Convenţia primarilor - proiecte demonstrative”, iar Agenția pentru Eficiența Energetică are statut de cofinanțator în cadrul acestui proiect. Valoarea totală a proiectului constituie 2 680 600 lei.

 

A fost lansată o bibliografie a profesorului Nicolae Mătcaș

La Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din capitală a fost lansată online cartea "Nicolae Mătcaș: Risipă și măsură: Biobibliografie", autori-alcătuitori – Elena Ungureanu și Maria Cudlenco, coordonator Lidia Kulikovski, ediție îngrijită de Mariana Harjevschi. Doctorul habilitat în filologie, Elena Ungureanu, a menționat că volumul are 400 de pagini și este un produs special, avînd versiune tipărită (carte), versiune electronica.

 

În anul 2020 serviciile municipale au soluționat peste 2000 de sesizări transmise online

Primăria municipiului Chișinău informează că pe parcursul anului 2020 de către serviciile municipale au fost soluționate peste 2000 de sesizări online recepționate prin intermediul platformei EU.CHISINAU.MD. Sistemul electronic a fost lansat în luna aprilie curent și constituie sursa oficială a municipalității prin care locuitorii capitalei pot raporta problemele. Problemele soluționate țin de evacuarea deșeurilor, salubrizarea parcurilor și scuarurilor din capitală, evacuarea gheretelor amplasate ilegal, lipsa iluminatului stradal, remedierea situațiilor de avariere în subsolul blocurilor de locuit, aplicarea marcajului rutier, etc.

 

Leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile, leul a cedat dolarului american circa 0,6 bani, iar monedei unice europene – 0,8 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 29 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2455 lei pentru un dolar (+0,58 bani) și 21,0308 lei pentru un euro (+0,78 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,2397 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,0230 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 29 decembrie, constituie: 0,6081 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3146 lei pentru 1 leu românesc și 0,2340 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Două tinere au fost spitalizate în urma unui accident rutier

Ieri seara, în jurul orei 19:30, în Serviciul de Gardă al IP Hîncești a parvenit un apel telefonic, precum că pe traseul Hîncești-Chișinău s-a produs un accident rutier. Potrivit ofițerului de presă al IP Hîncești, Cristina Vicol, s-a stabilit că în apropiere de localitatea Buțeni, un automobil de model Opel Vectra, fiind condus de un bărbat în vîrstă de 21 ani din raionul Comrat, a pierdut controlul volanului și a derapat de pe traseu, inversîndu-se. În momentul impactului, două tinere, în vîrstă de 21 și 23 ani, locuitoare ale raionului Comrat, care se aflau în automobil, au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportate la Spitalul raional Hîncești.