REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 aprilie 2020)

Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata în proporție de 90%

Gazoductul Ungheni – Chișinău este gata în proporție de 90 %. Despre aceasta a anunțat Ministerul Economiei și Infrastructurii după ce ministrul Sergiu Railean, a inspectat cîteva loturi de șantier ale conductei, precum și complexul administrativ al „Vestmoldtransgaz” de la Ghidighici, compania care realizează proiectul. De la începutul anului 2019 şi pînă în prezent sînt desfășurate lucrări pe toate cele şapte loturi aferente construcției. Termenul anunțat de investitor privind finalizarea lucrărilor și darea în exploatare a gazoductului este a doua jumătate a anului 2020. Valoarea estimată a proiectului este de 76 milioane de euro.

 

Accesul în cimitirele din Chișinău este interzis pînă la 15 mai

Accesul în cimitirele din municipiul Chișinău a fost interzis pînă la 15 mai, adică pînă la încheierea stării de urgență. Decizia a fost luată de Comisia locală pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului publicat de municipalitate, în perioada menționată, accesul în cimitire va fi coordonat cu Î.M. „Combinatul Servicii Funerare” și va fi permis doar persoanelor care participă la procesiunile funerare. La înmormîntare se va permite prezența a maximum 10 persoane. Inițial, restricțiile au fost impuse pentru perioada 19-27 aprilie. Din cauza pandemiei de coronavirus, Paștele Blajinilor a fost amînat pentru luna iunie.

 

Șoferul tirului cu 1,5 mln de euro reținut la Leușeni a fost plasat în arest preventiv

Șoferului tirului în care au fost depistați peste 1,5 mln de euro la postul vamal Leușeni a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău, care a admis demersul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Anterior, șoferul tirului a fost plasat în arest la domiciliu de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Asupra banilor a fost aplicat sechestru. Pentru tentativă de contrabandă, persoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani.

 

157 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în Moldova

157 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în R. Moldova marți, 28 aprilie, după ce au fost procesate 695 de probe. În total, pînă în prezent sînt confirmate 3 638 de cazuri. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului unic de comandă. Cele mai multe cazuri de infectare au fost înregistrate în Chișinău - 84, alte 10 au fost depistate în stînga Nistrului, 9 la Orhei și cîte trei la Bălți și Criuleni. „Avem două focare - o stație de asistență urgentă din capitală, dar și angajații secțiilor de terapie și urologie a spitalului din Bălți”, a spus Dumbrăveanu. Pînă în prezent au fost tratate 975 de persoane și s-au înregistrat 103 decese.

 

Chișinăul solicită OMS să desfășoare vizită tehnică îregiunea transnistreană

Chișinăul a solicitat Organizației Mondiale a Sănătății să trimită o misiune strict tehnică în regiunea transnistreană, parte componentă a Republicii Moldova unde însă autoritățile constituționale nu pot garanta respectarea drepturilor omului, inclusiv accesul populației la servicii medicale. Solicitarea vine după ce OSCE a informat despre lipsa planurilor de convocare a reuniunii în format 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean, cerută de Chișinău, la care să fie examinată situația COVID-19 și aspectele de sănătate în regiune.

 

ANSP dezminte informaţiile privind legătura între tehnologia 5G şi pandemia de COVID-19

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) dezminte informaţiile apărute în spaţiul public care ar insinua o legătură între implementarea noii generaţii de tehnologii 5G şi evoluţia pandemiei COVID-19, deoarece nu există nicio dovadă în acest sens. Potrivit unui comunicat emis de instituție, evoluţia pandemiei este total independentă de tehnologia 5G, iar afirmaţiile privind presupusa legătură între COVID-19 şi tehnologia 5G reprezintă o dezinformare cu scopul de a menţine o stare de confuzie şi panică. Conform sursei citate, tehnologia 5G se bazează pe frecvenţa radio şi nu creează viruşi.

 

Un pacient de 28 de ani din Ocnița a fost transportat cu elicopterul SMURD la Chișinău

Un tînăr în vîrstă de 28 de ani, care a suportat un poli-traumatism, a fost transportat cu un echipaj SMURD Iași de la Ocnița la Chișinău. Bărbatul a fost preluat de la Spitalul Raional Ocnița și transportat la Institutul de Medicină Urgentă din municipiul Chișinău pentru ulterioare îngrijiri medicale. Pe parcursul zborului pacientul a fost strict monitorizat de echipajul aero - medical SMURD Iași, fără de a suporta complicații. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la începutul anului 2020 aceasta este a șasea operațiune aero - medicală transfrontalieră SMURD, pentru cetățenii Republicii Moldova.

 

Un ucrainean a încercat să treacă ilegal frontiera de stat

Un cetățean ucrainean a fost depistat în timp ce traversa ilegal frontiera de stat, pe direcția localităților de frontieră Palanca – Udobnoe. Bărbatul și-a justifcat gestul prin faptul că era în căutare de un loc de trai mai bun, dar și de un loc de muncă plătit. Bărbatul are 30 de ani și este locuitor al satului Udobnoe, raionul Belgorod Dnestrovsk, Ucraina. Acesta a recunoscut că a traversat ilegal frontiera de stat din lipsa actelor de călătorie, restricțiilor impuse în perioada pandemică, dar și din dorința de a-și găsi un loc de trai mai bun. Cetățeanul a fost transmis părții ucrainene.

 

Peste 2,3 mln de moldoveni au călătorit fără vize în UE în ultimii șase ani

Republica Moldova a marcat șase ani de cînd are regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. În această perioadă, mai mult de 2.3 milioane de cetățeni moldoveni au efectuat peste 8.5 milioane de călătorii în statele din spațiul Schengen. Tinerii, cu vîrste cuprinse între 26 - 35 ani, rămîn în topul persoanelor care aleg să plece în Uniunea Europeană, numărul traversărilor acestora fiind de peste 573 de mii. Potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), refuzurile de intrare pentru cetăţenii moldoveni au fost în jur de 0,3%, iar cazurile de ședere ilegală au reprezentat aproximativ 0,5% din totalul deplasărilor în UE.