REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 iulie 2020)

CEC a constituit consiliile electorale pentru alegerile din 6 septembrie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale din Tîrnova, raionul Dondușeni și Nucăreni, raionul Telenești, pentru alegerile locale noi din 6 septembrie 2020. Conform deciziei CEC, secretarii consiliilor locale din aceste localități vor convoca prima ședință a consiliului electoral de circumscripție cel tîrziu pentru data de 28 iulie 2020. Totodată, consiliile electorale vor constitui, pînă la 1 august 2020, secțiile de votare și, pînă la 11 august 2020, birourile electorale ale acestora.

 

Peste 2200 de șoferi au fost sancționați pentru încălcarea regulilor de circulație

Peste 2200 de șoferi au fost documentați în ultimele zile de către angajații Inspectoratul Național de Securitate Publică pentru încălcarea regulilor de circulație. Astfel, 958 de șoferi au depășit limita de viteză, 262 nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere. Totodată, 182 de şoferi au încălcat regulile de oprire și nu au acordat prioritate pietonilor, 354 au încălcat regulile de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică, iar 59 au urcat la volan în stare de ebrietate.

 

Două persoane s-au înecat

Două persoane, printre care și un minor, și-au pierdut viața la scăldat în bazinele acvatice din țară. Primul caz de înec a avut loc în raionul Florești. Un bărbat în vîrstă de 41 de ani s-a înecat în timpul scăldatului într-un iaz din localitatea Căprești. Corpul neînsuflețit al acestuia a fost scos din apă de localnici. Cel de-al doilea caz de înec a fost înregistrat în raionul Hîncești. Un tînăr de 17 ani și-a pierdut viața în timpul scăldatului în iazul din apropierea satului Cărpineni. De la începutul anului 2020, 48 de persoane, inclusiv patru minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară.

 

Alte opt persoane au decedat de COVID-19

Alte opt persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19, bilanțul morților ajungînd la 748. Totodată, luni în Republica Moldova au fost procesate 814 teste, fiind confirmate 120 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci în regiunea transnistreană. În total, pînă în prezent în ţară au fost înregistrate 23 154 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, din numărul total de cazuri, trei sînt în rîndul lucrătorilor medicali.

 

Agricultori din sudul țării au ieșit la protest

 Mai mulți agricultori din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni au ieșit luni la protest în speranța că astfel vor fi văzuți și auziți de autorități. Aceștia au protestat intrarea în orașul Căușeni, fiind nemulțumiți că nu au primit nicio soluție din partea Guvernului în legătură cu situația dezastruoasă din sectorul agricol. Protestatarii au venit cu tractoare, pe care le-au parcat pe marginea drumului. Agricultorii au cerut ajutorul autorităților, după ce seceta și grindina, le-au distrus peste 80 la sută din recolta pe care o așteptau în acest an.

 

Deplasarea cicliștilor în parcurile din capitală va fi restricționată

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că va restricționa deplasările cicliștilor în parcurile municipale. Potrivit lui Ceban, un copil a fost lovit ieri de o bicicletă în Parcul „Valea Trandafirilor” , iar acest lucru duce la regîndirea organizării deplasării bicicliștilor prin parcuri. “Nu este pentru prima dată cînd se întîmplă așa situații. Au mai existat plîngeri la adresa bicicliștilor în care se afirmă că prin parcuri sînt organizate raliuri”, a concretizat primarul. Ion Ceban a solicitat ca un grup de experți din cadrul primăriei să se deplaseze la fața locului, dar și în alte parcuri mari, pentru a găsi o metodă de soluționare a acestui tip de accidente.

 

50 de persoane aflate în căutare au fost reținute de polițiști

50 de persoane aflate în urmărire penală și care se eschivau de la organele de drept au fost reținute de poliția capitalei în perioada 20 iulie – 27 iulie. Astfel, de către polițiști au fost reținute 36 de persoane pentru comiterea infracțiunilor grave, excepțional de grave, precum și pentru comiterea infracțiunilor de furt, circulaţia ilegală a drogurilor, huliganism și jafuri. Alte 14 persoane figurau ca debitori de stat.

 

Droguri în valoare de 90 mii lei au fost depistate în capitală

Oamenii legii au deconspirat activitatea ilicită a unui tînăr de 23 de ani din capitală, ce vindea droguri. Acesta a fost anterior judecat pentru infracțiuni similare. Suspectul plasa anunțuri pe rețelele de socializare cu privire la comercializarea substanțelor psihotrope și comunica potențialilor cumpărători adresa cu indicarea locului unde anume au fost plasate pachețelele cu droguri. În cazul în care îi reușea comercializarea drogurilor tînărul ar fi obținut un profit de 90 000 mii lei. Tînărul este cercetat penal în stare de libertate și riscă închisoare de la 7 la 15 de ani.