REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 decembrie 2020)

Numărul de studenți este în creștere față de anul trecut

La începutul anului de studii 2020/21, numărul de studenți la studii superioare de licență și master era de 59,0 mii persoane (fără studenți străini), în creștere cu 2,2 mii față de 2019/20. Potrivit Biroului Național de Statistică, numărul de studenți la forma de învățămînt cu frecvență a constituit 36,9 mii, cu 0,8 mii mai mult față de anul de studii 2019/20. În același timp, în instituțiile de învățămînt superior de stat numărul de studenți a constituit 49,5 mii persoane, reprezentînd 83,9% din totalul studenților.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 359 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1127 de teste, fiind confirmate 359 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 141 355 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 14 sînt lucrători medicali: medici - 4, asistenți medicali - 9, personal auxiliar - 1. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3210 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 256 în stare extrem de gravă (52 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

La începutul săptămînii de muncă leul moldovenesc s-a apreciat puțin în raport cu dolarul și cu euro

Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 28 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2397 lei pentru un dolar (-0,091 bani) și 21,0230 lei pentru un euro (-0,06 bani), în timp ce în perioada 24-27 decembrie acesta a fost egal cu 17,2488 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,0290 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 28 decembrie, constituie: 0,6076 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3147 lei pentru 1 leu românesc și 0,2315 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Sala cu Orgă a transmis live un concert de Crăciun

Un concert de Crăciun online fără public a avut loc la Sala cu Orgă din Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Franței în R. Moldova, Alianța Franceză și instituția gazdă. Un mesaj de salut a adresat publicului online Ambasadorul Franței la Chișinău, Pascal Le Deunff. Oficialul a apreciat înalt relațiile de prietenie dintre cele două țări și le-a dorit tuturor sărbători fericite de Crăciun și Revelion, pace, bucurie și prosperitate.

 

Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, Primăria Chișinău a lansat o campanie de caritate

Primăria municipiului Chișinău a lansat în prejma Sărbătorilor de Iarnă campanii sociale în scop caritabil pentru susținerea mai multor categorii de persoane social-defavorizate. Autoritățile publice locale au distribuit colete cu produse alimentare, dulciuri, jucării, produse de igienă, haine şi încălțăminte, cărți și rechizite copiilor din familii social vulnerabile. Campania va continua la nivelul preturilor și se va desfășura pînă la data de 14 ianuarie.

 

Astăzi este ultima zi în care puteţi achita impozitul pe avere

Astăzi este ultima zi în care trebuie de achitat impozitul pe avere. Deoarece 25 decembrie a fost zi de sărbătoare, Serviciul Fiscal de Stat a extins termenul pînă în 28 decembrie. Contribuabilii pot achita taxa şi online, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay. Anterior, cei care trebuie să achite impozitul pe avere au primit avize de plată. Această taxă trebuie achitată de persoanele care deţin imobile cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi a căror valoare depăşeşte 1,5 milioane de lei.

 

În ultimele zile din 2020 vom avea temperaturi primăvăratice

Ultimele zile din 2020 ne aduc vreme caldă și temperaturi generoase. Indicele termice va depăși +10 grade Celsius, iar ninsori nu se prevăd. La nord săptămîna începe cu ploi. Maximele vor ajunge la +11 grade ziua. Temperaturile nocturne nu vor fi mai mici de +1 grad, iar în noaptea dintre ani va ajunge la cel mult +4 grade. Și locuitorii din raioanele de la centrul țării vor avea luni ploaie. Indicele termic va cobor la cel puțin +2 grade noaptea. Ziua temperaturile nu vor fi mai mari de +12 grade, iar în seara de Revelion vor oscila între +2 și +5 grade Celsius.

 

În maxim 3 luni primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în R.Moldova

În maxim trei luni primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în R. Moldova, iar din toamna 2021 ar putea demara un program național accesibil de vaccinare. Declarația a fost făcută de șeful adjunct al Direcției municipale în sănătate, Boris Gîlca. El susține că accesul la vaccinarea anti-COVID-19 va fi absolut gratuit pentru toți.