REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 aprilie 2021)

CSS propune măsuri pentru a remedia situația la CFM

Situația de la Calea Ferată din Moldova a fost subiectul discutat marți, 27 aprilie, în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, convocat de către președintele Maia Sandu. Potrivit președintelui țării, informațiile prezentate arată că situația este dramatică. Pentru a o remedia, CSS a agreat cîteva lucruri ce trebuie întreprinse urgent. Șeful statului a cerut Guvernului să-l demită pe actualul șef al întreprinderii, Adrian Onceanu și să identifice în regim de urgență resurse financiare pentru achitarea salariilor celor aproape șapte mii de angajați.

 

SIS rămîne în subordinea Președinției

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) rămîne în subordinea Președintelui Republicii Moldova. Magistrații Curții Constituționale au declarat marți, 27 aprilie, neconstituționale prevederile legii care au exclus serviciul din subordinea șefului statului. Decizia a fost luată de înaltul for în urma sesizării depuse de către deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu și Sergiu Litvinenco. Hotărîrea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

 

COVID-19 a provocat alte 17 decese

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost procesate 4336 de teste, fiind confirmate 329 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 249.714 cazuri de COVID-19. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2121 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 225 în stare extrem de gravă (36 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor 17 decese provocate de COVID-19, numărul morților ajungînd la 5762.

 

Eleva din R. Moldova a obținut o medalie la Olimpiada Europeană de Matematică

Eleve din Republica Moldova au obținut o medalie de aur și o mențiune de onoare în cadrul Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete, ediția a X-a, organizată online. Concursul, organizat de Georgia, s-a desfășurat în perioada 10 - 15 aprilie 2021. Medalia de aur a fost obținută de către Adelina Andrei, elevă în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău, iar mențiunea de onoare de către Adelina Patlatîi, elevă în clasa a XI-a la același liceu. La olimpiadă au participat 213 eleve din 55 de țări ale lumii.

 

Primăria Chișinău a desemnat cîștigătorul concursului pentru achiziționarea a 100 de autobuze

Dintre cei șase participanți la cea de-a doua licitație cu privire la achiziționarea autobuzelor în municipiul Chișinău, participantul MAZ a propus cea mai avantajoasă ofertă în raport calitate-preț și a fost desemnat cîștigător. Anunțul a fost făcut de edilul capitalei, Ion Ceban. Potrivit sursei citate, cîștigătorul a oferit un preț de 116.000 de euro și 72 luni de garanție. Primăria municipiului Chișinău a inițiat repetat, la 25 februarie curent, licitația deschisă privind achiziționarea a 100 de unități noi pentru Î.M. „Parcul Urban de Autobuze". Suma prevăzută pentru asta este de 270 milioane de lei.

 

Fiscul a desemnat cîștigătorii primei Loterii Fiscale din acest an

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunţat despre finalizarea primei etape din anul curent a concursului „Loteria fiscală”, care s-a desfășurat în perioada 1 ianuarie - 31 martie. Potrivit SFS, au fost desemnați 175 de cîștigători, care vor primi premii în valoare a cîte o mie de lei. “Premiile vor fi transferate cîștigătorilor pe conturile de card, în maxim zece zile după publicarea listei”, indică sursa citată.

 

Doi minori sînt suspectați că au furat opt mii de dolari

Doi minori sînt suspectați că au furat 8.000 de dolari, apoi i-au ascuns într-o sobă. O parte din bani a ars. Minorii au 13 și 16 ani și sînt din Ialoveni. Potrivit poliției, făptașii ar fi furat banii din locuința unui bărbat din aceeași localitate. Totul s-a întîmplat la sfîrșitul lunii martie. Cei doi le-ar fi povestit polițiștilor că o parte din bani ar fi cheltuit-o pe produse alimentare, iar restul sumei au ascuns-o în soba unei fabrici agricole.