REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 octombrie 2020)

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 308 cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1432 de teste, fiind confirmate 308 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 71 811 cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 18 sînt lucrători medicali: medici - 9, asistenți medicali - 9. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 802 se află în stare gravă (dintre care 43 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1249 în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sînt în stare satisfăcătoare.

 

MECC: În ţară sînt 291 de elevi infectați cu COVID-19 şi 6882 sînt în autoizolare

În țară sînt 291 de elevi testați pozitiv cu COVID-19, iar 6882 au fost plasați în regim de autoizolare. 384 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 347 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 66 de persoane, iar alte 71 se află în autoizolare. Potrivit ministerului sănătății, în învățămîntul profesional tehnic, în perioada 19-23 octombrie, au fost înregistrați 15 elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, 10 – cadre didactice și doi reprezentanți ai personalului nedidactic și auxiliar. De asemenea, 15 grupe de elevi sînt plasate în autoizolare.

 

A fost lansat proiectul „Ora MECC”

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a lansat Proiectul „Ora MECC”. Acțiunea are ca scop stabilirea unei platforme de dialog pe domeniile educației, cercetării, culturii, tineretului și sportului între experți, practicieni și funcționarii ministerului, cu organizarea periodică a unor evenimente de prezentare a acțiunilor ministerului, de efectuare a schimburilor de bune practici, de coordonare a măsurilor în contextul crizei COVID-19. În cadrul proiectului, vor fi difuzate interviuri cu persoane din domeniu, webinare, workshop-uri și alte forme de comunicare.

 

5142 locuințe au fost achiziționate prin intermediul programului „Prima Casă"

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 5142 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,59 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,29 miliarde de lei. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanțelor, din numărul total al beneficiarilor, 3541 sînt familii, iar 1601 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 762 de persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 1950 – în cadrul programului Prima Casă 3, 502 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar șase – în cadrul programului Prima Casă 5.

 

La Criuleni va fi construit un parc fotovoltaic, cu susținerea Chinei

Activitățile necesare pentru implementarea proiectului construcției parcului fotovoltaic la Criuleni, cu suportul Guvernului Chinei, au fost examinate la o ședință comună a reprezentanților Agenției pentru Eficienta Energetica (AEE), Consiliului raional Criuleni și ai companiei chineze POWERCHINA, care va executa lucrările de montare a instalației solare fotovoltaice. Părțile au analizat documentația tehnică a proiectului, barierele juridice, legale și administrative la efectuarea lucrărilor de montare, problemele legate de etapele lucrărilor de construcție.

 

Primăria va monitoriza situația de pe șantierele de reabilitare a obiectivelor municipale

Primăria municipiului Chișinău informează că pe parcursul săptămîni curente vor fi inspectate obiectivele municipale aflate în proces de construcție sau renovare. Astfel, pe adresele unde sînt atestate tergiversări privind executarea lucrărilor, proiectele vor fi supuse expertizei. Despre aceasta a anunțat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban. Edilul a solicitat pretorilor de sectoare și managerilor municipali să își asume o mai mare responsabilitate pentru executarea calitativă a proiectelor inițiate sau cele în curs de finalizare.

 

Comisia interguvernamentală moldo-letonă pentru cooperare economică se va reuni în anul 2021

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a avut o întrevedere online cu vice-secretarul de stat al Ministerului Economiei din Letonia, Zaiga Liepiņa. Subiectul discuției a vizat cooperarea bilaterală moldo-letonă, în mod prioritar aspectele ce țin de organizarea celei de-a IV-a sesiuni a comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, industrială şi tehnico-științifică, care urmează să se desfășoare la Riga.

 

40 de profesori de informatică participă la cursuri de instruire, organizate de partenerii coreeni

40 de profesori de informatică din R. Moldova participă începînd de ieri, 26 octombrie, la cursuri de instruire la distanță organizate de experți ai Oficiului Special Guvernamental pentru Educație al Provinciei Jeju din Republica Coreea. În total cursurile au durata de 45 ore și vor conține module cu referire la: limbaje de programare vizuală (scratch); programarea cu microbit; Inteligența artificială și programarea logică; Big Data. De asemenea, formatorii și specialiștii coreeni vor prezenta profesorilor din țara noastră tehnici moderne de predare în domeniul TIC.

 

În ziua alegerilor, Centrele multifuncţionale ale ASP vor activa conform unui program special

Agenţia Servicii Publice informează cetăţenii R. Moldova cu drept de vot, că duminică 1 noiembrie 2020, în ziua desfăşurării alegerilor Preşedintelui R. Moldova, Centrele multifuncţionale ale ASP vor activa, conform unui program special de muncă: în intervalul orelor 7.00 - 21.00. La solicitarea cetăţenilor cu vîrsta peste 18 ani vor fi eliberate buletine de identitate provizorii.

 

22 de proiecte agricole vor beneficia de finanțare de la stat

22 de producători agricoli debutanți vor primi de la Guvern 12 milioane de lei pentru inițierea afacerilor în agricultură. Banii vor fi alocați din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Cele 22 de proiecte investiționale vor genera crearea a peste 40 de locuri noi de muncă. Afacerile vizează sectorul zootehnic, în special cel apicol, înființarea plantațiilor multianuale, creșterea legumelor pe teren protejat și procesarea producției agricole.