REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 martie 2019)

A început Concursul internațional de canto academic ”Alexei Stîrcea”

Circa 20 de interpreți din R. Moldova, România și Ucraina participă la Concursul internațional de canto academic ”Alexei Stîrcea”, ediția a XI-a, care a început la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”. Evenimentul se va desfășura pînă la 29 martie și se va încheia cu Gala Laureaților. Compozitorul Marian Stîrcea, feciorul regretatului muzician, coordonatorul festivalului, a menționat că una din rigorile regulamentului este interpretarea obligatorie a unei lucrări din palmaresul lui Alexei Stîrcea.

 

Șeful statului a invitat liderii partidelor parlamentare la dialog comun

După o rundă de discuții cu liderii a trei partide care au acces în legislativ, șeful statului, Igor Dodon, a lansat o nouă invitație. De această dată a chemat liderii PSRM, PDM și ai blocului “ACUM” la un dialog comun. Potrivit lui Dodon, întrunirea comună ar urma să aibă loc săptămîna viitoare, pe 2 aprilie, la ora 12.00, tot la Reședința de Stat. “Îi invit pe liderii Zinaida Greceanîi, Vlad Plahotniuc, Maia Sandu și Andrei Năstase, cu cîte unul-doi însoțitori fiecare, pentru un dialog comun, care să ne apropie de o decizie politică mult așteptată de toți cetățenii R. Moldova”, a spus Dodon.

 

R. Moldova își va intensifica relațiile de cooperare pe dimensiunea francofoniei

Diversificarea proiectelor şi programelor francofone în ţara noastră şi intensificarea cooperării cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) au fost discutate în cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu directoarea Biroului regional al OIF pentru ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est (BRECO), Rennie Yotova. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a reiterat și importanţa promovării limbii franceze în diplomaţia R. Moldova, precum şi pe arena internaţională.

 

Specialiştii ANSP au confirmat opt cazuri noi de rujeolă

Opt cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate de specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/, Olesea Croitor, a precizat că toate cele opt cazuri sînt înregistrate în capitală, la membrii unei familii care aparţine unei confesiuni şi care s-au întors recent din Craiova, România. Copiii nu au fost vaccinaţi. Potrivit sursei citate, alte două cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate la un copil din raionul Anenii Noi şi la un matur din municipiul Chişinău, care recent s-a întors de la competiţii sportive organizate în Dubai.

 

13 studenți vor beneficia de burse de stagiu oferite de Agenția universitară a Francofoniei

13 studenți vorbitori de limbă franceză din universitățile din R. Moldova vor beneficia de burse de stagiu internațional acordate de către Agenția universitară a Francofoniei, în cadrul programului “Mobilități de stagiu internațional”. Studenții vor realiza stagiile în diverse structuri din Franța si Belgia: centre spitalicești, întreprinderi, centre culturale și sociale.

 

Vicepremierul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan

Vicepremierul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan. Dialogul s-a axat pe sprijinul acordat pentru soluționarea diferendului transnistrean. Unul dintre aspectele discutate vizează și dinamica de implementare a mecanismului pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport (punctele din Tiraspol și Rîbnița), dar și efectele pozitive ale acestui mecanism. Este vorba de numărul mai mare al permiselor de conducere transnistrene preschimbate în cele ale R. Moldova.

 

Gripa a făcut o victimă la Comrat

Un bărbat în vîrstă de 52 ani din raionul Comrat a murit săptămîna trecută de gripă. Numărul deceselor provocate de acest virus de la începutul sezonului rece a atins cifra de 31. Potrivit Ministerului sănătăţii, în perioada 1 octombrie 2018-4 martie 2019, în ţară au fost înregistrate 2115 cazuri gripă, 243 352 cazuri de infecţii respiratorii acute. Totodată, în această perioadă s-au înregistrat 31 cazuri de deces, confirmate cu prezența virusului gripal A(H1N1). Toate persoanele decedate nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere.