REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 mai 2021)

„Ultimul sunet” va avea loc în acest an într-un format deosebit

Activitatea solemnă „Ultimul sunet” se va desfășura în gimnaziile și liceele din țară luni, 31 mai, în baza deciziei Comisiei teritoriale extraordinare de sănătate publică, în funcție de gradul de alertă stabilit pentru fiecare localitate și cu respectarea măsurilor sanitare. În școlile din Chișinău, la careurile festive vor participa doar clasele care absolvesc ciclurile de învățămînt. Potrivit unei circulare semnate de ministrul educației Lilia Pogolșa, instituția de învățămînt va stabili formatul, condițiile de desfășurare a „Ultimului sunet” și, după caz, un orar decalat pentru participanți, în funcție de numărul de elevi și spațiul de desfășurare preconizat.

 

13 cetățeni moldoveni au fost repatriați din Fîșia Gaza

Urmare a solicitărilor înregistrate la Ambasada R. Moldova de la Tel Aviv din partea unor cetăţeni moldoveni din Fîşia Gaza, Celula de criză din cadrul Ministerului de externe a pus la punct detaliile unei operațiuni de repatriere a 13 cetățeni moldoveni, din Fîșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Republica Arabă Egipt. Cetățenilor moldoveni evacuați le-au fost asigurate mijloacele de transport pînă la Cairo, asigurările medicale, alimente, precum şi produse de strictă necesitate în cooperare cu Ambasada Ucrainei în Republica Arabă Egipt. Pe traseul Rafah – Cairo, securitatea transportului cetățenilor R. Moldova și ai Ucrainei a fost asigurată cu sprijinul autorităților egiptene.

 

Guvernul va acorda indemnizații unice pentru veterani de război

Guvernul a alocat 410 mii de lei din bugetul de stat autorităților administrației publice locale de nivelul al doilea pentru a putea fi acordate indemnizații unice pentru 10 beneficiari din trei raioane: Nisporeni, Rîșcani, Chișinău. Este vorba despre șapte participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței R. Moldova și trei participanți la acțiunile de luptă din Afganistan.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 94 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4.402 teste, fiind confirmate 94 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 254.908 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 699 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 99 în stare extrem de gravă. Alte 128 de persoane au fost vindecate. În total, 247.016 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Un bărbat a fost reținut fiind suspectat de trafic de persoane

Polițiștii au reținut un bărbat de 57 de ani din Drochia suspectat de trafic de persoane. Acesta conducea un camion de marcă „Mercedes Benz” și venea din Turcia. Potrivit poliției, în timp ce descărca produsele pe teritoriul unui magazin din orașul Drochia, printre cutiile cu marfă au fost depistați doi tineri de origine străină, fără acte de identitate la ei. Aceștia sînt minori de 14 și, respectiv, 15 ani. Pentru moment, oamenii legii discută cu minorii prin intermediul unui traducător. La fața locului sînt prezenți angajații Biroului Migrație și Azil Bălți, care au preluat gestionarea cazului.

 

Executivul a decis majorarea burselor pentru elevi și studenți

Executivul a aprobat majorarea cu 2,3% a burselor pentru elevi și studenți. De burse mai mari se vor bucura studenții și elevii din instituțiile de învățămînt superior și profesional tehnic, postsecundar/postsecundar nonterțiar și profesional tehnic secundar. Elevii cu profil arte și elevii talentați vor primi burse de la 380 pînă la 560 de lei. Suma bursei pentru studenții din învățămîntul superior și elevii din învățămîntul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterţiar va varia între 945 și 1015 lei. Doctoranzii din anul I, II și III vor beneficia de burse în valoare de 1245, 1375 și respectiv 1420 lei. Medicii rezidenți, la fel vor primi burse în funcție de anul de studii - de la 1245 pînă la 1420 lei.

 

A fost aprobat Programul activităților de reintegrare a țării

Guvernul în exercițiu a aprobat Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2021. Programul îşi propune drept scop finanțarea a 41 de proiecte de interes comunitar în localităţile din Zona de Securitate, care au menirea să contribuie la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între populația de pe ambele maluri ale Nistrului şi la realizarea obiectivului guvernamental de reintegrare a țării. Valoarea totală a proiectelor selectate se încadrează în suma de 15 milioane de lei, alocată în acest scop din bugetul de stat pentru anul 2021.

 

Doi bărbaţi au fost reținuți de CNA

Doi bărbaţi din Chişinău au fost reţinuţi de ofiţerii CNA într-un dosar de trafic de influență. Cei doi, care activau în calitate de taximetriști, ar fi estorcat şi primit 15 mii de euro de la soția unui condamnat, susținînd că l-ar putea scăpa pe acesta de pedeapsa cu puşcăria pentru viol. În acest caz a fost iniţiată o urmărire penală pentru trafic de influenţă, iar cei doi suspecţi au fost reţinuţi şi plasaţi în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă pînă la șapte ani de închisoare sau amendă penală.

 

România a oferit un nou lot de echipamente mai multor instituții medicale

Un lot de echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali din Cabinetele de Sănătate a Reproducerii din țară a fost oferit de Guvernul României. Echipamentele vor ajunge în 47 de Cabinete de Sănătate a Reproducerii din R. Moldova și la Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală din cadrul Institutului Mamei și Copilului. Echipamentele de protecție individuală, în valoare totală de 27.959 de dolari SUA, includ 192.143 de măști medicale de protecție tip II R de unică folosință, 6.000 de ecrane de protecție reutilizabile, precum și 129 de mii de mănuși medicale de unică folosință.

 

Leul s-a apreciat puțin față de dolar

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a mai cîștigat de la dolarul american mai mult de 1,0 bani, iar de la moneda unică europeană – 3,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 27 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6390 lei pentru un dolar (-1,25 bani) și 21,5857 lei pentru un euro (-3,57 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6515 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,6214 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 27 mai, constituie: 0,6405 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3866 lei pentru 1 leu românesc și 0,2398 lei pentru 1 rublă rusească.