REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 februarie)

Sistemul informaţional al CEC a fost ţinta mai multor atacuri cibernetice, anunţă SIS

Sistemul informaţional al Comisiei Electorale Centrale /CEC/ a fost ţinta mai multor atacuri cibernetice, a anunţat Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova /SIS/. Potrivit datelor oferite de ofiţerii SIS, cele mai multe atacuri au fost depistate odată cu închiderea secțiilor de votare, fiind identificate tentative de blocare și sistare a platformelor de afișare a rezultatelor preliminare ale scrutinului parlamentar.

 

Şeful statului s-a expus asupra rezultatelor alegerilor parlamentare

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, s-a expus în cadrul unui briefing asupra scrutinului parlamentar şi a precizat că este gata să iniţieze consultări. „Conform Constituției, președintele este în drept să convoace prima ședință de constituire a parlamentului în termen de cel mult 30 zile de la data alegerilor. Acest termen expiră pe data de 26 martie. În caz că alegerile vor fi considerate nelegitime, fraudate, nerecunoscute, atunci au loc alegeri repetate”, a spus Dodon. Şeful statului a menţionat că, după validarea alegerilor, este disponibil să aibă întrevederi cu liderii partidelor politice care au trecut pragul electoral.

 

Alegerile parlamentare au fost competitive, au constatat observatorii OSCE

Alegerile parlamentare din 24 februarie din R. Moldova au fost competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate. Acestea sînt cîteva concluzii preliminare enunțate de misiunea de observare a alegerilor din partea OSCE. Potrivit observatorilor OSCE, cadrul legal, în general, oferă o bază adecvată pentru desfășurarea alegerilor democratice, iar majoritatea aspectelor tehnice ale scrutinului au fost gestionate în mod profesionist la toate nivelurile.

 

Alegerile s-au desfășurat fără mari abateri, au constatat observatorii IRI

Misiunea de observare a alegerilor a Institutului Republican Internațional (IRI) a constatat că scrutinul din 24 februarie s-a desfășurat fără mari abateri. Misiunea a avut observatori atît pe termen scurt, cît și pe termen lung. Aceștia au vizitat 223 de secții de votare din toată țara. Șeful Misiunii, James Kolbe, membru al Congresului american, a declarat că alegerile au avut loc ”fără mari iregularități, deși există loc pentru mai bine”.

 

PDM se declară gata să înceapă negocierile cu partidele care trec în legislativ

Partidul Democrat din Moldova /PDM/ se declară gata de negocieri cu partidele care trec în parlament, ”pentru a le oferi cetăţenilor o majoritate parlamentară şi un guvern funcţional”. Anunţul a fost făcut de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Şeful democraţilor a specificat că prima discuţie la acest subiect ar putea avea loc chiar în următoarele zile.

 

La alegeri au participat 1.453.013 de cetăţeni ai R. Moldova

La alegerile parlamentare din 24 februarie au participat 1.453.013 de cetăţeni ai R. Moldova, ceea ce reprezintă 49,22% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Comisiei Electorale Centrale /CEC/, Alina Russu. Potrivit sursei citate, cei mai mulţi participanţi la scrutin, circa 31,75%, au fost cetăţenii cu vîrste de peste 56 de ani, 25,63% au făcut parte din categorie de vîrstă 41-55 ani. Cei mai pasivi 8,5% au fost tinerii sub 25 de ani.

 

Spitalul din Făleşti a fost dotat cu aparate noi

Spitalul raional Făleşti a fost modernizat şi dotat cu aparate performante, în cadrul unui proiect susţinut de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) şi autorităţile locale. Costul proiectului de la Făleşti este de peste 1,7 mln de lei, dintre care un milion de lei a fost achitat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, ÎMSP “Spitalul raional Făleşti” a alocat 419,6 mii de lei și Consiliul raional a contribuit cu 300 mii de lei.