REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 ianuarie 2021)

Dirijorul și violonistul Nicolae Botgros își sărbătorește ziua de naștere

Directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii”, maestrul Nicolae Botgros, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 68 de ani. Nicolae Botgros s-a născut în 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. A studiat la Școala de Arte din Soroca și la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț. În 1973 este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii de Stat din Chișinău (în prezent - Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”), apoi în Orchestra Ansamblului Academic de Stat de Muzică și Dansuri Populare ”Joc”, ca în 1978 să devină director artistic și prim-violonist la „Lăutarii”.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 265 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1226 de teste, fiind confirmate 265 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 156 202 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri 16 sînt lucrători medicali: medici - 4, asistenți medicali - 7, personal auxiliar - 5. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2110 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 221 în stare extrem de gravă (46 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

În ultimele 24 de ore fluxul de traversări la frontieră a înregistrat peste 21 000

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 21 025 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 9 525 traversări persoane, dintre care 4 748 treceri la frontiera moldo-română, 3 575 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 202 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămîn a fi PTF Leușeni – 1 843 traversări persoane; PTF Sculeni – 1 236 traversări personae și PTF Aeroport – 1 202 traversări personae. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 21 025 persoane și completate 315 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome

ale infecției de tip Covid-19.

 

Experți de la Chișinău au coordonat acțiunile anti-COVID cu autoritățile sanitare din regiunea transnistreană

Experți în domeniul ocrotirii sănătății de la Chișinău au discutat aspecte ce țin de asigurarea cu vaccin anti-COVID cu reprezentanții sistemului de sănătate din regiunea transnistreană. Secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc a prezentat măsurile întreprinse privind asigurarea țării cu vaccinul anti-COVID-19 pe platforma COVAX, prevederile Planului național de imunizare anti-COVID-19, etapele de vaccinare, condițiile de transmitere și de păstrare a vaccinului. În context, ea a solicitat ca să fie întreprinse toate etapele de pregătire pentru imunizarea populației. Reprezentanții regiunii din stînga Nistrului au menționat că sînt deschiși pentru coordonarea procesului de pregătire pentru imunizare.

 

Şase proiecte finanțate de UE în centrul țării își vor extinde activitatea pînă în noiembrie

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) au decis extinderea termenului Acordului de finanțare pentru proiectele realizate cu suportul Uniunii Europene în Regiunea Centru. Astfel, cele patru proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice și două proiecte de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă și sanitație în centrul R. Moldova își vor extinde activitățile pînă la sfîrșitul lunii noiembrie 2021. Anterior, finanțarea acestor proiecte era preconizată pînă în luna martie curent.

 

Pe Aleea Mircea cel Bătrîn din Chișinău va fi instalată o rețea de Wi-Fi

Primăria capitalei informează că, începînd din 22 ianuarie, pe Aleea Mircea cel Bătrîn din sectorul Ciocana se instalează o rețea de Wi-Fi și camere de supraveghere video. De asemenea, sînt efectuate lucrări pentru definitivarea terenurilor de joacă unde vor fi instalate dale din cauciuc. Potrivit informațiilor prezentate, în regiune vor fi șapte terenuri de joacă pentru copii și trei terenuri de sport. Aleea Mircea cel Bătrîn are o lungime de 2,2 km și este principalul loc de promenadă pentru locuitorii sectorului Ciocana.

 

În anul 2020, au fost date în folosință cinci sectoare de drum şi un pod

Cinci sectoare de drum național și un pod au fost date în exploatare pe parcursul anului 2020. Valoarea totală a lucrărilor constituie peste 204 milioane de lei, fiind finanțate din mijloacele fondului rutier. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), la sfîrșitul lunii iulie a avut loc recepția la terminarea lucrărilor cu darea în exploatare a unui sector de drum, parte a drumului național G91 și a unui tronson din drumul național G92, cu o valoare totală a lucrărilor de reparație de circa 66 milioane de lei.

 

UTM a beneficiat de un lot de echipament sportive din partea Olandei

Universitatea Tehnică a Moldovei a beneficiat de un lot generos de echipamente sportive în cadrul parteneriatului dezvoltat cu mai mulți donatori din Țările de Jos. Irina Rusanovschi, care a însoțit din partea AO CICD „PHOENIX” procesul donației, a transmis decizia partenerilor implicați – Sports for Children & Stefan Groothuis, Gerard van der Vleuten & AKSAI Foundation, Ray West & Moldova World Children’s Fund. Potrivit ei , acest gest are menirea de a suplimenta și eficientiza echipamentele sportive din dotarea mai multor instituții.

 

Leul moldovenesc începe săptămînă cu o scădere semnificativă

Leul moldovenesc pierde teren față de toate valutele de referință și în acest început de săptămînă. Valoarea euro crește cu zece bani, un dolar american este mai scump cu trei bani, iar leul românesc crește cu încă doi bani. Astfel, la cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru luni, 25 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,48 lei, un euro – cu 21,29 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,07 bani, un leu românesc – cu 4,36 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,35 bani.