REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 octombrie 2019)

R. Moldova va avea un sistem informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”

Cabinetul de miniștri a aprobat Concepția Sistemului informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”. Potrivit hotărîrii, Ministerul agriculturii va asigura implementarea, funcționarea și dezvoltarea acestuia și va prezenta, în termen de 6 luni de la data publicării, spre aprobare guvernului, Regulamentul privind modul de ținere a Cadastrului de stat al apelor. Cadastrul de stat al apelor reprezintă sistemul informațional de stat în care sînt colectate, prelucrate și păstrate datele privind resursele de apă, gestionarea resurselor de apă, construcțiile hidrotehnice, zonele protejate, bilanțul apelor, terenul fondului apelor.

 

Guvernul a redus recompensa reprezentanților statului în societăți comerciale

Recompensa anuală pentru reprezentanții statului în organele de conducere ale societăților comerciale va fi diminuată. Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de hotărîre care prevede scăderea recompenselor de la 5% la plafonul de 1% din mărimea profitului net anual obținut de societatea comercială. Conform estimărilor, în urma acestor modificări, bugetul de stat ar urma să încaseze circa 20,5 milioane de lei, sub formă de dividende.

 

Președintele R. Moldova a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Serbiei

La Tokyo, Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabič, cu care a discutat despre relaţiile bilaterale şi cooperarea dintre țările noastre. Oficialii au fost unanimi în opinia că există un potențial enorm nevalorificat în domeniul comercial-economic. De asemenea, părțile au pledat pentru o dinamizare a raporturilor comerciale în beneficiul ambelor state. Totodată, Igor Dodon a reiterat angajamentul țării noastre pentru conjugarea eforturilor în vederea cooperării bilaterale în cadrul organismelor regionale și internaționale.

 

Moneda unică europeană se va ieftini

Moneda unică europeană se va ieftini joi, 24 octombrie, cu cinci bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 31 de bani. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM), dolarul va rămîne la cotația de 17 lei și 38 de bani. Totodată, leul românesc se va deprecia cu un ban, pînă la nivelul de 4 lei și 05 bani. Pentru hrivna ucraineană, BNM a stabilit un curs valutar oficial de 69 de bani. Și rubla rusească își va păstra valoarea de 27 de bani.

 

Ambasadorii UE responsabili de Parteneriatul Estic și-au exprimat susținerea pentru majoritatea parlamentară din R. Moldova

Ambasadorii Uniunii Europene responsabili de Parteneriatul Estic și-au exprimat susținerea pentru majoritatea parlamentară din R. Moldova și încurajarea în eforturile acesteia de implementare a reformelor. Declarații în acest sens au fost făcute de ambasadori în cadrul întrevederii de miercuri, 23 octombrie cu Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi. Ambasadorii UE s-au arătat impresionați de faptul că coaliția a reușit depășirea rapidă a crizei politice din vara anului curent, utilizînd procedee democratice și exprimînd voința poporului.

 

Circa 1500 de arbori vor fi sădiți în capitală, în preajma rîului Bîc

Circa 1500 de arbori vor fi sădiți în capitală, în fîșia de protecție a rîului Bîc. Acțiunea va avea loc sîmbătă, 26 octombrie, iar autoritățile municipale au îndemnat chișinăuienii să participe la aceasta. Primăria a dat asigurări că responsabilii vor pune la dispoziția voluntarilor material săditor, hîrlețe și găleți. La acțiunea de plantare vor participa angajați ai întreprinderii „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” și Direcției generale locativ-comunale și amenajare.

 

Codul galben de ceaţă a fost prelungit

Meteorologii transmit pentru joi, 24 octombrie, timp puţin mai rece şi un cod galben de ceaţă, prelungit. Maxima termică va atinge 20 de grade. La Chişinău vor fi pînă la 19 grade. La Leova şi Cahul termometrele vor arăta pînă la 20 de grade, iar la Tiraspol şi Cimişlia – 19 grade. La Orhei, temperatura va fi de 17 grade, iar la Bălţi şi Edineţ – cu un grad mai puţin. La Briceni maxima va fi de 15 de grade.

 

O persoană a fost găsită moartă, într-un microbuz la Hîncești

Corpul neînsuflețit al unui bărbat a fost găsit ieri, 23 octombrie, într-un microbuz de marca Ford Tranzit abandonat pe un cîmp din preajma satului Lăpușna din raionul Hîncești. Preliminar s-a stability că bărbatul a fost împușcat în cap. Surse apropiate ale anchetei au declarat că persoana în cauza a fost identificată. Primele cercetări arată că nu este vorba despre un suicind, ci despre un omor.