REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 decembrie 2020)

Elevii pleacă în vacanța de iarnă

Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale vor pleca astăzi în vacanța de iarnă, care va dura 17 zile. Copiii urmează să revină la studii pe 11 ianuarie anul viitor. Astfel, astăzi este ultima zi în care copiii au ore, aceasta însemnînd și încheierea primului semestru din anul de studii 2020-2021. După vacanța de iarnă, pe 11 ianuarie, va începe cel de-al doilea semestru de studii, care se va încheia la 31 mai 2021.

 

O autocisternă cu motorină a luat foc pe un drum din sudul țării

O autocisternă cu 26 tone de motorină a luat foc pe traseul M3 între satele Slobozia Mare și orașul Vulcănești. La fața locului au fost îndreptate trei autospeciale de intervenție. Datorită intervenției operative, angajații IGSU au reușit să salveze cisterna cu motorină și să oprească scurgerea. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit. Cauza arderii și circumstanțele urmează a fi stabilite.

 

Angajații Serviciului Vamal au donat sînge și plasmă pentru tratamentul anti-Covid

Serviciul Vamal al R. Moldova a organizat o campanie de donare a sîngelui cu genericul „Pentru viață!", în comun cu Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui. În cadrul acestora, peste 200 de vameși au donat sînge și plasmă convalescentă pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, dar și în scopul suplinirii rezervelor necesare terapeuticii transfuzionale.

 

R. Moldova și România vor avea echipe comune de poliție în zona de frontieră

Inspectoratul Național de Securitate Publică al Inspectoratului General al Poliției, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, vor crea echipe comune de patrule în zona de frontieră moldo-română. Acțiunile vor avea loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui concept de patrulare comună a drumurilor din zona de frontieră dintre R. Moldova – România”, finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

 

Spumantele din Moldova au fost apreciate cu 11 medalii la un concurs de profil din Franţa

R. Moldova a obținut 11 medalii, dintre care una de aur și zece de argint, în cadrul celei de-a 18-a ediție a celui mai important concurs dedicat vinurilor spumante „Effervescents du Monde”. Acesta s-a desfășurat în perioada 15-18 decembrie, în regiunea viticolă Burgundia din Franța. „Rezultatul înregistrat de vinurile reunite sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” este remarcabil în condițiile în care țara noastră a reușit să devanseze Italia și Spania – țări cu tradiție vinicole – la capitolul medalii.

 

Specialiștii au elaborat recomandări pentru persoanele care au suferit de COVID-19

Specialiștii au elaborat opt recomandări pentru gestionarea oboselii și anxietății după COVID-19. Recomandările face parte din campania „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19”, desfășurată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

 

CNAS a finalizat transferul pentru plata prestațiilor sociale pentru decembrie

Transferul tranșei a doua pentru plata indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă a fost finalizat de către Casa Națională de Asigurări Sociale. În total, pentru plata prestațiilor sociale pentru luna decembrie au fost transferați 2142,7 milioane de lei. CNAS menționează că, pe parcursul anului 2020, toate operațiunile executate pentru plata pensiilor, indemnizațiilor adresate familiilor cu copii, ajutorului de şomaj, alocațiilor, suportului financiar, indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, ajutoarelor, compensațiilor au fost făcute de CNAS la timp şi în mărime deplină.

 

Așa numita lege a deoffshorizării va fi publicată în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea unor acte normative vor fi publicate mîine în Monitorul Oficial. Documentul prevede modificări la următoarele acte legislative: Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, Legea cu privire la parteneriatul public-privat, Legea privind achizițiile publice, Legea cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii.

 

O femeie a decedat după ce apartamentul i-a fost cuprins de flăcări

O femeie a decedat în urma unui incendiu de proporții care a izbucnit în apartamentul său din sectorul Botanica. La fața locului trei echipaje de pompieri au luptat cu flăcările. Tragedia a avut loc în această dimineață pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei, apelul la serviciul 112 fiind efectuat la ora 09:27. În timpul intervenției pompierii au evacuat o femeie din locuința cuprinsă de foc în stare inconștientă, fiind predată medicilor, care ulterior au constatat moartea acesteia.

 

10 administratori de service auto au fost amendați, după ce au fost verificați de ANTA

10 administratori de servicii auto au fost amendați din motiv că își desfășurau activitate de autoservice pe timp de noapte, în rezultatul cărora au fost întocmite procese verbale cu privire la contravenție, cu aplicarea amenzilor în mărime de 1520 unități contravenționale. De asemenea, au fost efectuate 3 controale planificate asupra activității de întreprinzător, conform graficului controalelor planificate, la întreprinderile notificate ce desfășoară activități conexe transportului rutier – activitatea de autogară.

 

Emil Druc este noul Ambasador în Canada

Decretul privind numirea lui Emil Druc în funcția de Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al R. Moldova în Canada va fi publicat mîine în Monitorul Oficial și va intra în vigoare. Emil Druc o va înlocui în această funcție pe Ala Beleavschi, care la începutul lunii iunie a fost rechemată, prin decret prezidențial, din funcția de ambasador al R. Moldova în Canada.

 

22 de autospeciale decorate cu luminițe vor face turul capitalei

Și în acest an va fi organizată Caravana Salvatorilor și Pompierilor din R. Moldova, iar 22 de autospeciale decorate în spirit de sărbători vor face turul în Chișinău. Evenimentul va avea loc mîine, iar cele 22 de autospeciale de intervenție decorate cu luminițe de sărbătoare vor forma o coloană de tehnică specializată și vor porni la ora 18:00 de pe strada Calea Ieșilor din capitală și vor intersecta arterele principale ale Chișinăului.