REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 iunie 2021)

Astăzi este marcată Ziua Suveranității

Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Suveranității. Declarația de Suveranitate a fost adoptată acum 31 de ani, pe 23 iunie 1990, de către deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Potrivit istoricilor, Declarația a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranităților, proces care a cuprins întreg spațiul sovietic. Estonia a fost prima țară din fosta URSS care și-a declarat suveranitatea în noiembrie 1988, fiind urmată de Lituania în aprilie 1989 și Letonia în iulie 1989.

 

Au fost discutate pagubele și consecințele de pe urma ploilor abundente

De la începutul anului, ploile puternice cu vînt și grindină au afectat 38 de localități în 17 raioane ale țării, distrugînd 12 km de drum și fiind smulse 820 m2 tablă de acoperiș. Totodată, au suportat pagube semănăturile agricole de pe o suprafață de peste 8000 hectare, în mare parte de porumb, floarea-soarelui, orz și alte culturi. Actualmente, pagubele materiale sînt în proces de estimare de către organele administrațiilor teritoriale. Datele au fost raportate premierului interimar Aureliu Ciocoi într-o ședință convocată la Guvern. Participanții au analizat capacitățile de intervenție disponibile. Premierul a dat indicații să asigure inspectarea suplimentară a digurilor de protecție și întărirea acestora.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 45 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5 591 de teste, fiind confirmate 45 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 256 232 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul noi de cazuri, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 156 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 45 în stare extrem de gravă. Alte 34 persoane au fost vindecate. În total, 249 250 de pacienți au fost tratați de COVID-19.

 

Președintele Legislativului a fost decorată cu Medalia de Onoare a APCEMN

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a fost decorată cu Medalia de Onoare a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), în semn de recunoștință pentru sprijinul deplin al activităților organizației. Anunțul a fost făcut de Președintele Camerei Deputaților din România, Ludovic Orban, în ședința plenară a APCEMN, după ce a preluat de la Parlamentul R. Moldova președinția organizației pentru a doua jumătate a anului curent.

 

Noi consultări pe tematica transnistreană

Viceprim-ministrul în exercițiu Olga Cebotari a discutat cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova Claus Neukirch unele aspecte ale procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană. În context, Olga Cebotari a reliefat importanța respectării pe deplin a principiilor şi procedurilor agreate în procesul de negocieri, precum și necesitatea onorării angajamentelor asumate pe probleme de interes vital pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, în mod distinct în materie de respectare și garantare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

 

Admiterea în învăţămîntul liceal va demara pe 12 iulie

Concursul de admitere în învățămîntul liceal pentru anul de studii 2021-2022 va demara cu prima etapă, care se va desfășura în perioada 12-30 iulie. Etapa a doua a admiterii elevilor în învățămîntul liceal va avea loc în perioada 9-17 august. Pentru aceasta, ministerul de resort a emis un ordin privind organizarea admiterii absolvenților ciclului gimnazial în învățămîntul liceal pentru anul de studii 2021-2022. Conform Metodologiei de admitere, concursul de admitere în instituțiile de învățămînt liceal cu profil teoretic poate include probe suplimentare (de logică și erudiție). Totodată, concursul de admitere în instituțiile liceale cu profil arte și sport va include, în mod obligatoriu, probe de aptitudini.

 

Migranții vor fi susţinuţi să-și deschidă propriile afaceri

Circa 60 de afaceri inițiate de migranți sau rudele de gradul întîi ale acestora vor beneficia de susținere financiară nerambursabilă de pînă la 250 mii de lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Titularii afacerilor au semnat contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 14 mln de lei. Conform estimărilor, în urma realizării proiectelor investiționale vor fi create circa 145 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui circa 35 mln de lei.

 

Hidrologii au avertizat asupra creşterii nivelului apei în Nistru

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 22-25 iunie, avertizare hidrologică de creştere a nivelului apei în rîul Nistru. Potrivit hidrologilor SHS, prognoza este în legătură cu mărirea deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsk (rîul Nistru) pînă la 500 metri cubi pe secundă. „Centrul hidrologic prognozează, pentru intervalul 22-25 iunie, creșterea nivelului apei față de nivelul din 21 iunie, pe sectorul oraşul Grigoriopol–satul Talmaza, cu 0.3-1.0 metri. Apa se va scurge în limitele albiei minore”, indică Serviciul Hidrometeorologic.

 

EC a aprobat modelul şi textul buletinului de vot

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit ordinea de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot pentru alegerile în Parlamentul R. Moldova din 11 iulie 2021. Totodată CEC a aprobat modelul şi textul buletinului de vot pentru scrutinul din 11 iulie 2021. Potrivit hotărîrii aprobate, lungimea buletinului de vot va fi de 580 mm, iar lățimea de 140 mm. Partea de sus va conține inscripția „BULETIN DE VOT”, iar sub aceasta se va scrie tipul scrutinului și data desfășurării. Mai jos se aplică două numere: în partea stîngă – numărul de ordine al circumscripției electorale, iar în partea dreaptă – numărul de ordine al secției de votare.

 

Festivalul ”J.S. Bach” a ajuns la cea de-a X-a ediție

Sala cu Orgă și Fundația Culturală ”J.S. Bach” readuce în prim-planul evenimentelor culturale, în perioada 23-30 iunie, Festivalul Internațional de Muzică ”J.S. Bach”, ajuns la cea de-a X-a ediție. Programul aniversar al festivalului cuprinde patru concerte, cu invitați din Belgia, Rusia, Spania, România și R. Moldova. Larisa Zubcu, directorul Sălii cu Orgă, a menționat că deschiderea festivalului va avea loc astăzi, 23 iunie, la ora 19.00. cu programul ”Pasiunile după clavir”, concert prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea (România-Germania).