REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 iulie 2020)

13650 de vîrstnici au solicitat reexaminarea pensiei

De la 1 iulie și pînă în prezent, au fost depuse 13650 de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă, de către beneficiarii de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999. Urmare a reexaminării, pensia medie pentru acești beneficiari s-a majorat în medie de la 2353,33 lei pînă la 5011,10 lei. Reexaminarea pensiei se efectuează în baza venitului mediu lunar asigurat din toată perioada de activitate, valorizat la momentul reexaminării pensiei.

 

356 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova

În Republica Moldova au fost înregistrate miercuri 356 de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, bilanțul ajungînd la 21798 cazuri. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cele mai multe cazuri noi au fost în capitală – 187, dar și în orașele din apropiere, 13 cazuri la Criuleni, 11 - la Anenii Noi, Strășeni și Ialoveni cîte 9 cazuri. Totodată conducerea MSMPS anunță că miercuri s-au mai înregistrat cinci decese provocate de COVID-19, numărul morților ajungînd la 712.

 

Guvernul continuă negocierile cu echipa de experți ai FMI

Premierul Ion Chicu a avut miercuri o ședință cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional, condusă de Ruben Atoyan, în cadrul căreia au fost continuate negocierile privind încheierea unui nou program cu FMI. Părțile au apreciat dialogul constructiv din ultimele 2 săptămîni. Valoarea noului program de cooperare între Republica Moldova și FMI se ridică la 550 milioane de dolari și va fi implementat în perioada 2020-2023.

 

Un tată care-și crește singur cei patru copii a primit în dar un apartament

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a oferit cheile de la un apartament cu trei odăi situat în sectorul Rîșcani al capitalei, unei familii din Chișinău, în care patru copii cresc fără mamă. În acest scop, aproximativ două luni în urmă șeful statului a lansat o campanie de colectare de fonduri. Din cauza faptului că familia nu avea o casă proprie, unii copii locuiau la buneii din partea tatălui, iar alții - la buneii din partea mamei.

 

Secția Consulară a Ambasadei României își va relua gradual activitatea

Secția Consulară a Ambasadei României la Chișinău a anunţat că, începînd cu data de 27 iulie 2020, își va relua gradual activitatea pentru depunerea cererilor de obținere a documentelor de stare civilă (înregistrare primară a nașterii, înscriere naștere și căsătorie în registrele de stare civilă românești) și călătorie (pașaport electronic) doar pentru solicitanții ale căror programări au fost anulate în context COVID-19. Solicitanții vor primi un e-mail cu data noii programări, cererile fiind reprogramate cu respectarea ordinii cronologice a anulării acestora.

 

Un bărbat a fost reținut de CNA după ce a extorcat 500 de euro pentru un permis de conducere

Un bărbat din Cahul a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție după ce ar fi pretins de la alt bărbat 500 de euro pentru a-l ajuta să-şi perfecteze permisul de conducere. Potrivit CNA, bănuitul ar fi susţinut că poate determina factori de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice Cahul să-l favorizeze pe candidat la examenele teoretice şi practice de calificare auto la categoria B. Dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, bărbatul riscă pînă la 6 ani de închisoare sau amendă de pînă la 150 mii lei.

 

Mărfuri contrafăcute în valoare de 65 de mii de lei, depistate în capitală

Oamenii legii au deconspirat o filieră de comercializare ilicită a băuturilor alcoolice contrafăcute și articolelor de tutungerie nemarcate cu timbru de acciz, organizată de un grup de 5 persoane cu vîrstele cuprinse între 35 și 50 de ani originari din capitală. În cadrul perchezițiilor autorizate la depozitele improvizate ale indivizilor, au fost ridicate peste 550 litri produse alcoolice și 20 000 țigarete în valoare totală de 65 000 lei. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă amendă în mărime de la 60 la 90 de unități convenționale cu confiscarea produselor alcoolice și articolelor de tutungerie.

 

Primăria Chișinău va primi bani de la Fondul Ecologic Național

Primăria Chișinău va primi aproape șase milioane de lei din sumele acumulate la Fondul Ecologic Național pentru implementarea proiectului “Platforme ecologice pentru colectarea deșeurilor menajere în orașul Chișinău”. Potrivit proiectului, vor fi modernizate/construite platforme pentru colectarea deșeurilor menajere și vor fi renovate/achiziționate containere noi, care corespund standardelor europene. De asemenea, în preajma platformelor vor fi efectuate lucrări de sădire a arborilor și arbuștilor decorativi.