REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 decembrie 2020)

De la 1 ianuarie vor fi majorate cu 30% salariile angajaţilor din sistemul medical

Cabinetul de miniştri a operat modificări în unele hotărîri de Guvern, în conformitate cu legile bugetelor naţionale adoptate de Parlament şi publicate în Monitorul Oficial. Una dintre aceste decizii prevede majorarea salariilor cu 30% angajaţilor din sistemul medical, începînd de la 1 ianuarie 2021. Conform documentului, de la începutul anului următor, peste 40 mii de angajați din sistemul medical, printre care medici, asistenți medicali, infirmiere și șoferi de ambulanțe, vor primi de salarii mai mari cu 30 la sută.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1021 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3274 de teste, fiind confirmate 1021 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care nouă de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 136 931 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 59 sînt lucrători medicali: medici-16, asistenți medicali-32, personal auxiliar-11. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3463 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 272 în stare extrem de gravă (48 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

În raionul Nisporeni au fost date în exploatare două sectoare de drum

Două tronsoane ce traversează raionul Nisporeni, cu o lungime totală de 17,5 km din cadrul Coridorului 13, au fost date în exploatare, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare și îmbunătățire a drumurilor locale. Primul segment cu o lungime de 9,5 km traversează localitățile Milești, Bălănești, Pădureni și comuna Seliște din raionul Nisporeni. Al doilea segment are o lungime de circa 8 km şi trece prin localitatea Seliște din același raion.

 

Moratoriul privind încadrarea personalului bugetar a fost prelungit pentru anul 2021

Miniștrii de la Chişinău au votat pentru extinderea cu un an a moratoriului temporar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pe funcțiile vacante înregistrate. Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, măsurile politicii salariale propuse pentru anul 2021 au un impact considerabil asupra bugetului public național, cheltuielile de personal fiind prognozate cu o creștere de peste 817,1 de milioane de lei față de nivelul aprobat pentru anul 2020.

 

În anul 2021, marja maximă în Programul „Prima casă" va fi de 3%

Guvernul a aprobat hotărîrea cu privire la stabilirea pentru anul 2021 a marjei maxime în cadrul Programului de stat „Prima casă”. Conform deciziei Executivului, mărimea marjei maxime pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2021 pentru creditele garantate de către stat în baza Programului de stat „Prima casă” este stabilită în mărime de pînă la 3% anual. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021.

 

Chișinăuienii cu venituri mici vor primii din oficiu compensațiile la serviciile comunale

Chișinăuienii care au primit pînă anul trecut compensații la serviciile comunale și resursele energetice, vor primi din oficiu acest serviciu. Consiliul Municipal Chișinău a aprobat regulamentul potrivit căruia persoanele defavorizate din municipiu, care, în sezonul rece 2019 – 2020, au primit surse financiare pentru compensarea cheltuielilor a serviciilor comunale, vor beneficia în acest sezon de compensații în valoare de 40% din costul facturii fără depunerea cererii.

 

Guvernul a operat noi remanieri de cadre

Cabinetul de miniștri a aprobat numirea Tatianei Molcean în funcția de ambasador extraordinar şi plenipotențiar al R. Moldova în Confederația Elvețiană. De asemenea, Teodor Iovu a fost numit director adjunct în cadrul Comitetului executiv al Comunității Statelor Independente. Guvernul a mai aprobat eliberarea lui Radu Foltea şi Dorin Lișman din funcțiile de secretari de stat la Ministerul Justiției. Executivul a mai aprobat eliberarea tuturor secretarilor de stat la Ministerul sănătăţii.

 

R. Moldova și România urmează să semneze un Acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor de studii

Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor pentru semnarea Асоrdului întrе Guvernul R. Moldova și Guvernul Rоmîniеi privind rесunоаștеrеа rесiрrосă а diplomelor, certificatelor și titlurilоr științifice și științifico-didactice. În cadrul înțelegerii vor fi stabilite tipurile actelor de studii, de la toate nivelurile de învățămînt care se recunosc reciproc – începînd cu actele de studii din învățămînt general şi terminînd cu titlurile ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice.

 

R. Moldova și Federația Rusă vor semna Aranjamentul privind aplicarea Acordului comun în domeniul securității sociale

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al R. Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse vor semna Aranjamentul Administrativ privind aplicarea Acordului între R. Moldova și Federația Rusă privind securitatea social. Potrivit Direcției comunicare a Guvernului, rolul Aranjamentului Administrativ constă în stabilirea condițiilor și procedurilor de colaborare și comunicare între autoritățile și instituțiile statelor părți în vederea Aplicării Acordului.

 

Guvernul vine cu indemnizații majorate pentru veteranii de război și soții acestora

Cabinetul de miniștri a venit cu măsuri suplimentare de protecție socială prin majorarea cuantumului alocației lunare de stat pentru unele categorii de persoane. Astfel, participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței R. Moldova, precum și persoanele participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state vor primi suport lunar în mărime de 500 de lei, cu 200 de lei mai mult decît pînă în prezent.

 

Din 2021, indemnizația unică la nașterea copilului va fi de 9460 lei

Din anul 2021, mărimea indemnizației unice la nașterea copilului va crește cu 1160 de lei și va constitui 9459 de lei, în prezent fiind de 8299 lei. Pentru alocarea indemnizațiilor, în Bugetul de stat pentru 2021 au fost prevăzute 42 milioane de lei pentru 36 245 de copii. De asemenea, va fi majorată indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, pînă la vîrsta de 2 ani, persoanelor neasigurate: de la 640 lei la 740 lei. Guvernul a planificat mijloace financiare în sumă de 52 milioane lei, destinate pentru 42 558 copii.