REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 iunie 2021)

În această săptămînă va fi arșiță cu ploi la centru şi sud

Săptămîna a început cu temperaturi generoase, care vor continua în următoarea perioadă, fiind însoțite pe alocuri de ploi de diferită intensitate. Potrivit meteorologilor, săptămîna curentă va fi determinată de temperaturi practic caniculare, încadrate între 26-33 grade Celsius, ziua. Noaptea, temperaturile vor ajunge pînă la 23 grade Celsius. De asemenea, în regiunile de centru şi sud, pînă vineri sînt posibile ploi de diferită intensitate, însoțite de descărcări electrice, conform SHS.

 

Concurenții electorali mai au la dispoziție cinci zile pentru a efectua modificări în lista candidaților

Comisia Electorală Centrală informează că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat ori excluderea din lista a unui candidat poate fi făcută pînă la data de 26 iunie inclusive. Conform prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.

 

O elevă din Chișinău a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică

Mădălina Griza, elevă la Liceul teoretic „Orizont” din Chișinău, a obținut medalia de bronz în cadrul primei ediții a Olimpiadei Europene de Informatică pentru fete. Concursul, organizat de Elveția, s-a desfășurat online în perioada 14 – 19 iunie. Potrivit Ministerului educației, la competiție au participat 156 de eleve din 43 de țări, R. Moldova fiind reprezentată de două eleve și doi profesori.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 47 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3.464 de teste, fiind confirmate 47 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 256.187 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 135 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 45 în stare extrem de gravă. Alte 39 de persoane au fost vindecate. În total, 249.216 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

În ultima săptămînă, ambulanța a fost solicitată de peste 13600 de persoane

În perioada 14-20 iunie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat de 13605 persoane. Din numărul total al cazurilor, cel mai frecvent s-au adresat la ambulanță pacienții cu probleme cardiace - 2501, urmați de 1913 persoane cu urgențe neurologice și 1740 de cetățeni cu boli respiratorii. În perioada de referință, la Departamentul dispecerizare al IMSP CNAMUP au parvenit 1486 de apeluri pe motivul diverselor traume. Echipele de asistență medicală urgentă din țară au intervenit în cazul a 53 de accidente rutiere și au acordat ajutor medical la 70 de persoane. După intervenția medicilor de pe ambulanță, 62 de pacienți au avut nevoie de transportare asistată la spital pentru tratament ulterior.

 

Importatori din România sînt interesați de mobila din R. Moldova

Articolele de mobilă fabricate în R. Moldova vor fi exportate pe piața din România într-o cantitate mult mai mare. Noile posibilități au fost oferite în cadrul programului Export Mission, inițiat de Agenția de Investiții, unde producătorii moldoveni au discutat ofertele de parteneriat cu 15 potențiali importatori de renume de peste Prut. Întîlnirile au avut loc în aprilie-mai, iar reprezentanții companiilor autohtone urmează să livreze articole pentru a fi testate în țara vecină. În cadrul programului Export Mission au fost contactați peste 247 de reprezentanți ai companiilor din România, cu 15 dintre aceștia fiind organizate peste 81 de întîlniri online.

 

Alegătorii pot solicita certificat pentru drept de vot

Comisia Electorală Centrală anunță că alegătorii pot solicita certificat pentru drept de vot. Potrivit legislației electorale, persoanele care, în ziua alegerilor, nu se vor afla în localitatea în care au domiciliu sau reședință valabilă, pot solicita de la biroul electoral al secției de votare un certificat pentru drept de vot. Acesta va permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. Certificatul pentru drept de vot se eliberează de biroul electoral al secției de votare unde este arondat conform domiciliului sau reședinței valabile pînă la data de 10 iulie 2021, inclusiv.

 

Numărul alegătorilor înscriși în registrul de stat depășește trei milioane de persoane

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că, la momentul de finalizare a procedurii de actualizare a listelor electorale, în Registrul de Stat al Alegătorilor sînt înscriși 3 282 837 cetățeni cu drept de vot. Din numărul total de alegători 2 786 446 sînt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II din țară; 237 700 nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării; 258 691 sînt cetățenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului, aflate în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale R. Moldova.

 

Leul s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a mai cedat dolarului american aproape 3 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană 0,34 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 22 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9239 lei pentru un dolar (+2,87 bani) și 21,3233 lei pentru un euro (-0,34 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,8952 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3267 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 22 iunie, constituie: 0,6573 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3299 lei pentru 1 leu românesc și 0,2452 lei pentru 1 rublă rusească.