REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 iunie 2020)

Fotbalul a fost reluat la nivel național

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a acceptat datele propuse de Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) pentru reluarea turneelor de fotbal. Astfel, din 21 iunie 2020, FMF a reluat meciurile contînd pentru Cupa Moldovei Orange, iar din 3 iulie 2020 - campionatul național. ”Reluarea turneelor de fotbal sînt organizate de către FMF cu respectarea măsurilor de prevenire și control a răspîndirii infecției COVID-19”, se spune în Hotărîrea nr. 16 a CNESP din 18 iunie 2020.

 

Peste 3.600 de șoferi au fost prinși conducînd cu viteză excesivă

Peste 3.600 de șoferi au fost prinși conducînd cu viteză excesivă în ultimele cinci zile. Toți s-au ales cu amenzi de pînă la 1.800 de lei dar și cu puncte de penalizare. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, din cauza vitezei, în aceste zile s-au produs patru accidente rutiere grave, soldate cu o persoană decedată și 4 traumatizate. În acest context, Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP va intensifica la maximum măsurile de prevenire a accidentelor. Astfel, angajații IGP vor acționa pe toate traseele din țară cu antrenarea automobilelor specializate.

 

COVID-19: Circa 7.900 de persoane au fost tratate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale comunică că în ultimele 24 de ore, alte 50 persoane au fost internate cu suspecție la COVID-19. Într-un comunicat de presă al MSMPS se arată că în același timp alte 151 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor vindecate de COVID-19 a ajuns la 7.896. Pînă la ora actuală, în R. Moldova au fost confirmate 13.953 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1156 în regiunea transnistreană.

 

Leul se apreciază faţă de euro

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru luni, 22 iunie, un curs de 19 lei şi 34 de bani pentru un euro, cu nouă bani mai puțin decît la sfîrșitul săptămînii trecute. Dolarul american rămîne neschimbat și poate fi cumpărat cu 17 lei şi 26 de bani. Leul românesc se ieftinește cu doi bani și costă trei lei și 99 de bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească îşi păstrează valorile de 64 de bani şi, respectiv, 24 de bani.

 

Se reiau cursele auto cu Ucraina

Administraţia „Gările Auto Moderne” a anunțat că începînd cu 22 iunie se reiau cursele spre Ucraina. Totodată, administrația a publicat şi ce norme vor trebui să respecte călătorii. Astfel, la intrarea în Ucraina este nevoie de o poliță de asigurare (certificat), care ar acoperi cheltuielile legate de tratamentul COVID-19; persoanele care provin din țări cu o răspîndire semnificativă, urmează a fi plasate în carantină, iar persoanele care nu s-au aflat pe teritoriul țărilor cu răspîndire semnificativă și au consimțit la autoizolare vor folosi serviciul electronic prin aplicația “Rămîi acasă”, pentru a nu fi supuși carantinei.

 

Fosta rafinărie de petrol a lui Gabriel Stati poate deveni subzonă economică liberă

Fosta rafinărie de petrol din Pîrlița, Ungheni, construită de compania Stal-Petrol SRL, controlată de Gabriel Stati printr-un offshore din Insulele Virgine Britanice ar putea deveni subzonă a Zonel Economie (ZEL) ”Ungheni-Business”. Acest lucru prevede un proiect de modificarea articolului 1 din Legea privind Zona Economică Liberă Ungheni-Business. Potrivit documentului două terenuri cu o suprafață totală 5,93 hectare de pe teritoriul fostei baze petroliere a Ministerului Apărării, în extravilanul satului Pîrlița din raionul Ungheni vor fi incluse în nouă subzonă.

 

12 întreprinderi municipale de gestionare a apelor din centrul țării au fost dotate cu echipament tehnic în cadrul unui proiect

12 întreprinderi municipale din Regiunea Centru au primit suport tehnic prin dotări în valoare de 1330 de euro per întreprindere în cadrul proiectului „Sprijin în dezvoltarea gestionării apelor reziduale în Regiunea Centrală a Moldovei – o mai bună gestionare a apelor uzate pas cu pas”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, Slovacia. Astfel, cele 12 întreprinderi au fost dotate cu utilajul necesar pentru ca oamenii să beneficieze de servicii mai sigure de alimentare cu apă.

 

Ploile puternice de sîmbătă au provocat daune materiale în multe localități din R. Moldova

Ploile puternice de sîmbătă au provocat daune materiale în multe localități din R. Moldova. La Gotești, raionul Cantemir, au fost deteriorate mai multe porțiuni de drum, iar apa a inundat beciurile unor localnici, făcînd necesară intervenția pompierilor. Au fost distruși de asemenea cam 3 km de drum în satul Cobani (rnul Glodeni), iar la Filipeni (Leova) au fost înnămolite mai multe grădini și au fost inundate cîteva gospodării.

 

Un bunel și-a strivit din neatenție nepoțica de 7 ani

O fetiță a murit, după ce a fost strivită de un automobil în timp ce se juca în curte. Tragedia a avut loc la 19 iunie, în satul Scorțeni, din raionul Telenești. Potrivit poliției locale este vorba despre o minoră în vîrstă de 7 ani. Oamenii legii au stabilit că bunelul victimei, un bărbat în vîrstă de 60 de ani, încerca să iasă din curte cu un automobil, cînd din neatenție a pierdut controlul volanului, iar automobilul strivit-o pe fetița de 7 ani. Ultima se juca în fața porții de la intrare. Fetița a murit pe loc pînă la venirea ambulanței.

 

Ion Ceban se declară indignat de inundațiile de pe Albișoara

Primarul general Ion Ceban cere ca problema inundațiilor din capitală să fie rezolvată și ca toți responsabilii să vină cu soluții în acest sens. El spune că va solicita membrilor Comisiei Situații Excepționale să dezbată acest subiect, unde să se analizeze cum să fie curățită albia Bîc-ului. „Nu știu dacă cineva este vinovat, probabil faptul că mai mulți ani s-au tot cârpit drumurile și avem situația care o avem. O situație aparte este și strada Albișoara care este inundată. Noi trebuie să găsim soluții și să venim cu propuneri pentru ca să soluționăm problema”, spune Ion Ceban.