REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 decembrie 2020)

Sancțiunile pentru profanarea mormintelor au fost înăsprite

Sancțiunile pentru profanarea mormintelor vor fi de astăzi majorate. Decretul de promulgare și legea pentru modificarea unor acte normative au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. Potrivit documentului, de azi, profanarea mormintelor va fi sancționată cu amenzi de pînă la 47 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 ore la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la doi ani.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 703 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1637 de teste, fiind confirmate 703 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șase de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 135 910 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 31 sînt lucrători medicali: medici-11, asistenți medicali-17, personal auxiliar-3. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3324 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 233 în stare extrem de gravă (60 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Regizorul Dumitru Grosei a obținut premiul de excelență la un festival internațional de film

Filmul documentar ”Călărași – un ținut la poarta raiului”, în regia lui Dumitru Grosei, a cîștigat ”Premiul de excelență” (Outstanding Award) în cadrul Festivalului ”Meihodo International Youth Visual Media Festival 2020”. Potrivit organizatorilor, Festivalul ”Meihodo International Youth Visual Media Festival” este un eveniment independent sponsorizat de Meihodo, o corporație japoneză, care își propune să sprijine tinerii artiști vizuali din întreaga lume.

 

Șomerii care inițiază o afacere pot primi subvenții din partea statului

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă informează despre demararea procesului de înregistrare a cererilor pentru acordarea subvenției pentru inițierea unei afaceri. La această măsură pot aplica persoane cu vîrsta de minim 18 ani, înregistrate cu statut de șomer. Mărimea subvenției este în valoare de 50% din cheltuielile necesare inițierii unei afaceri, precum și pentru dotarea locului de muncă creat, dar nu mai mult de maxim 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent (73561 lei).

 

Parlamentul se va convoca în două ședințe în cadrul unei sesiuni extraordinare

Biroul permanent al Parlamentului a decis convocarea forului legislativ în două ședințe a unei sesiuni extraordinare – pe 23 și 24 decembrie current. Astfel, miercuri, 23 decembrie, Parlamentul se va întruni în ședință plenară, cu începere de la ora 15:00, pentru a dezbate Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, înaintată pe 16 decembrie. Joi, 24 decembrie, începînd cu ora 11:00, va avea loc ședința solemnă de învestitură a Președintelui Republicii Moldova.

 

Parcul „Grigore Vieru" din Cahul este renovat cu susținerea UE

Parcul central „Grigore Vieru” din municipiul Cahul este renovat cu asistența Uniunii Europene. Lucrările de reconstrucție a parcului, cu o suprafață totală de şase hectare, au demarat în august curent şi urmează a fi încheiate pînă în vara anului 2021. Investiția în valoare de 372525 de euro este asigurată din fondurile Uniunii Europene, municipalitatea contribuind adițional cu 105455 de euro.

 

Două municipii vor beneficia de investiții japoneze pentru proiecte în domeniul protecției mediului

În municipiile Chișinău și Bălți va fi elaborat un studiu de prefezabilitate pentru a analiza indicatorii privind calitatea aerului, tratarea apelor uzate și gestionarea deșeurilor și a stabili prioritățile de asistență pe termen mediu. Ulterior, Agenția Japoneză de Cooperare Internațională (JICA) va oferi investițiile necesare pentru soluționarea problemelor din sectoarele nominalizate.

 

Prin intermediul Programului „Prima Casă" au fost procurate 5253 de locuințe

Pînă în prezent, prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate 5253 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,64 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,32 miliarde de lei. Potrivit instituției, din 5253 de beneficiari, 3625 sînt familii, iar 1628 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,3 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 848 de persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2119 – în cadrul programului Prima Casă 3, 604 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 7 – în cadrul programului Prima Casă 5.

 

Prima hală din ţară de tratare cu inhibitori a îngrășămintelor azotoase a fost deschisă în raionul Leova

Prima hală din ţară pentru tratarea cu inhibitori a îngrășămintelor azotoase a fost deschisă în satul Tigheci, raionul Leova. Hala a fost construită de o Cooperativă de întreprinzător, iar primii beneficiari ai acesteia vor fi circa 150 de membri ai structurii. Suprafața totală a halei este de şase mii de metri pătrați și are o capacitate de stocare a materiei prime de şase mii de tone, precum şi a produsului finit - de circa trei mii de tone.

 

Șoferul care a provocat un accident rutier soldat cu decesul a trei persoane a fost condamnat la 8 ani de închisoare

Procuratura raionului Orhei anunță despre condamnarea, la 8 ani închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport pentru șoferul, care în vara acestui an a urcat băut la volan și a comis un accident rutier, soldat cu decesul a trei persoane, printre care și primarul satului Piatra. În plus, acesta a fost obligat să achite prejudicii morale și materiale de jumătate de milion de lei în beneficiul succesorilor părților vătămate, iar încă 12 mii de lei – în folosul statului pentru cheltuieli judiciare.