REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 iunie 2021)

Hidrologii au avertizat asupra creşterii nivelului apei în Nistru

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 18-21 iunie, avertizare hidrologică de creştere a nivelului apei în rîul Nistru. Potrivit hidrologilor, prognoza este în legătură cu mărirea deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsk (rîul Nistru) pînă la 400 metri cubi pe secundă. „Centrul hidrologic prognozează, pentru intervalul 18-21 iunie, creșterea nivelului apei față de nivelul din 18 iunie, pe sectorul oraşul Soroca–oraşul Camenca, cu 0.4-1.2 metri. Apa se va scurge în limitele albiei minore”, indică Serviciul Hidrometeorologic.

 

În centrul capitalei a fost lansată o expoziție dedicată lucrătorilor medicali

Peste o sută de fotografii au fost vernisate în cadrul unei expoziții cu genericul „Lucruri stranii se întîmplă", inaugurată la intrarea în Parcul Ștefan cel Mare şi Sfînt din centrul capitalei. Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiul Chișinău şi fotoreporterul Agenției Informaționale de Stat Moldpres, Mihai Vengher. „Este o expoziție dedicată Zilei lucrătorului medical și farmacistului, fiind pentru a doua oară cînd Primăria Chişinău lansează şi transmite emoțiile şi susținerea pentru angajații din sistemul medical. Prima a fost în octombrie, la Ziua oraşului, cînd ne-am exprimat recunoștința pentru cei care şi-au riscat viața în lupta antiCovid”, a spus la lansarea expoziției Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chişinău.

 

Un maraton de vaccinare s-a desfășurat în centrul capitalei

La Palatul Republicii din Chișinău s-a desfășurat Maratonul Vaccinării, unde toți cei care s-au imunizat cu prima doză în zilele de 28-30 mai, au avut posibilitatea să facă rapelul. De asemenea, alte cinci puncte de vaccinare au fost deschise pentru toți cei care au dorit să se imunizeze cu prima doză de AstraZeneca, Sinopharm și Sinovac. Vaccinarea a fost posibilă fără o programare prealabilă, doar cu buletinul de identitate. Peste 5500 de persoane au fost imunizate în perioada 28-30 mai la Maratonul de vaccinare din Chișinău, organizat de Primăria capitalei și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

La Forumul Diplomatic de la Antalya a fost discutată cooperarea cu ONU

În cadrul Forumului Diplomatic de la Antalya, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu Miroslav Jenča, adjunctul secretarului general ONU pentru Europa, Asia Centrală și America în cadrul Departamentului pentru afaceri politice și edificare a păcii și operațiuni pentru pace. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, Aureliu Ciocoi a transmis felicitări secretarului general ONU, Antonio Guterres, pentru realegerea în funcția deținută, asigurînd de sprijinul Guvernului R. Moldova pentru eforturile care vizează asigurarea păcii, securității, drepturilor omului, acțiunilor climatice și dezvoltării durabile.

 

La Bălţi a fost inaugurat un monument în memoria eroilor căzuți pentru integritatea țării

Un monument în memoria eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru independența și integritatea R. Moldova a fost inaugurat la Bălți. Prin inaugurarea acestui monument s-a dorit eternizarea memoriei lui Alexandru Babinschi, Anatol Calmațui și Sergiu Ostaf, care, în primăvara și vara anului 1992, au căzut pe cîmpul de luptă pe platoul de la Cocieri. „Deşi anii ne îndepărtează de acele tragice evenimente, timpul nicidecum nu diminuează onoarea şi respectul faţă de martirii neamului, care şi-au pus pe altarul independenței Patriei ceea ce au avut mai scump”, indică un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 37 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2.481 de teste, fiind confirmate 37 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 256.140 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 132 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 44 în stare extrem de gravă. Alte 48 de persoane au fost vindecate. În total, persoane 249.177 au fost tratate de noul coronavirus.

 

Guvernatorul Găgăuziei s-a întîlnit cu Ministrul de externe al Turciei

Bașcanul a mulțumit lui Mevlüt Çavusoğlu, pentru invitația de a participa la lucrările Forumului Diplomatic din Antalya și pentru oportunitatea de a participa la discutarea problemelor sociale și economice actuale. Irina Vlah a informat despre finalizarea construcției și termenii punerii în funcțiune a noului complex sportiv de la Comrat, construit cu suportul poporului Turciei și inițiativa personală a Președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Mevlüt Çavusoğlu și-a exprimat interesul pentru cooperarea în sectorul bancar. În prezent, sînt în desfășurare negocieri pentru deschiderea unei bănci turce în R. Moldova.

 

A devenit cunoscută lista finală a competitorilor pentru scrutinul din 11 iulie

CEC a prezentat lista finală a concurenților electorali incluși pentru alegerile legislative anticipate din 11 iulie current. Aceștia sînt: Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”; Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”; Blocul electoral „RENATO USATÎI”; Partidul Politic „Șor”; Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate; Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor; Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда” ; Partidul Democrat din Moldova; Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”; Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”; Partidul Politic „Democraţia Acasă”; Partidul Politic „NOI”; Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”; Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR; Partidul Politic Partidul Verde Ecologist; Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”; Partidul Politic „Puterea Oamenilor”; Partidul Regiunilor din Moldova; Partidul „Patrioții Moldovei”; Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”; PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ; Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii; Veaceslav Valico (candidat independent).

 

PIB a înregistrat o creștere de 1,8% în primul trimestru 2021

Conform datelor statistice publicate de Biroul Național de Statistică, economia națională a intrat pe o traiectorie ascendentă în trimestrul I al anului curent: produsul intern brut (PIB) a însumat 46,5 miliarde lei și a înregistrat o creștere reală de 1,8%. Relansarea activității investiționale, a consumului intern și a activității economice în sectorul real al economiei sînt factorii determinanți care au favorizat această creștere, a relatat Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului economiei. Pe categorii de resurse, influența pozitivă a fost generată de sectoarele în care înviorarea a fost resimțită cel mai mult: comerțul cu ridicata și cu amănuntul (+0,7% contribuție la PIB), industria prelucrătoare (+0,6% contribuție la PIB), informații și comunicații (+0,4% contribuție la PIB).

 

CNAS: În luna iunie toate prestaţiile sociale au fost finanţate conform graficului

Casa Naţională de Asigurări Sociale informează că a fost finanţată a doua tranşă a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă în valoare de 16,2 mln lei. De asemenea, s-au alocat banii necesari pentru indemnizaţia de maternitate - 55,1 mln lei şi ajutorul de şomaj - 4,6 mln lei. Astfel, operațiunile de finanţare a prestaţiilor de asigurări sociale pentru luna curentă au fost finalizate. Suma totală finanţată pentru toate prestaţiile sociale pentru luna iunie este de 2111,43 mln lei.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37