REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 iulie 2020)

Ministerul Finanțelor va aloca 5,4 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor ploilor

Guvernul va aloca 5,4 milioane lei pentru lichidarea consecințelor ploilor torențiale din ultima perioadă. O hotărîre în acest sens a fost aprobată luni, în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri. Banii vor fi acordați celor mai afectate 9 localităţi în urma ploilor. De sprijin vor beneficia satele Hansca, Pojăreni, Costești, Țipala și Horești din raionul Ialoveni, localitățile Chiștelnița și Leușeni din raionul Telenești, satul Cetireni din Ungheni și orașul Basarabeasca.

 

Moțiunea de cenzură împotriva cabinetului de miniștri a eșuat

După cinci ore de discuții aprinse în sala legislativului, moțiunea de cenzură împotriva cabinetului de miniștri condus de premierul Ion Chicu, a fost respinsă. Pentru moțiune au votat 46 de deputați. Șeful executivului a specificat că în ultima perioadă au fost luate și decizii dificile, iar criza economică provocată de pandemie dar și de condițiile climaterice nefavorabile, s-ar putea acutiza. La finalul raportului, premierul a fost aplaudat de partidele din coaliția de guvernare și huiduit de opoziție. După mai multe luări de cuvînt, moțiunea a fost respinsă.

 

Meteorologii au anunţat Cod Galben de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis pe parcursul zilei de luni, 20 iulie, Cod Galben de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Potrivit meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-25 l/m2) și vijelie în rafale de pînă la 15-20 m/s. Conform SHS, în următoarele zile se aşteaptă valori termice între 27-32 grade Celsius. Noaptea, meteorologii prognozează 13-20 de grade.

 

Alte șapte persoane au decedat din cauza COVID-19

Alte șapte persoane au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19. Virusul a răpit și viața șefului Centrului de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală al Institutului Mamei și Copilului. Acesta a fost internat în stare gravă post pneumonie virală cauzată de infecția COVID-19, la data de 19 iulie, la Spitalul Clinic Republican. Astfel, bilanțul morților ajunge la 695, dintre care 29 lucrători medicali. Pînă în prezent, în țara noastră au fost înregistrate 21115 cazuri de coronavirus, după ce luni au fost confirmate 135 de cazuri noi.

 

Un cuplu din capitală a fost condamnat pentru trafic de copii la cîte 15 ani închisoare

Un cuplu din capitală a fost condamnat pentru trafic de copii la cîte 15 ani închisoare. Verdictul a fost dictat după ce Procuratura Generală le-a demonstrat vina. Potrivit probatoriului, cei doi inculpați își căutau ”angajatele” prin intermediul mai multor anunțuri postate pe Internet, garantînd un lucru bine plătit în calitate de modele. Astfel, în intervalul lunilor ianuarie – aprilie 2015, cei doi au recrutat 12 tinere, trei din ele fiind minore (17 ani), cărora le-a organizat prestarea serviciilor sexuale contra plată, în regim on-line. Totul avea loc într-un apartament din Chișinău. Astfel, potrivit procurorilor, inculpații au obținut foloase financiare din activitatea ilegală desfășurată.

 

Moldova va împrumuta 70 mln de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

Guvernul a aprobat semnarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19 și Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii”. Valoarea proiectului constituie 70 milioane de euro. Astfel, 40 milioane euro vor fi oferite pentru componenta Sănătate. Alte 30 milioane euro vor fi oferite în calitate de Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii.

 

R. Moldova susţine acţiuni ce prevăd protecţia stratului de ozon

Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldovala Amendamentul la Protocolul de la Montreal privind substanțele care distrug stratul de ozon, adoptat la 15 octombrie 2016. Acesta reprezintă un tratat internaţional din domeniul protecţiei mediului, care are drept scop protejarea stratului de ozon prin suprimarea treptată a substanţelor responsabile de distrugerea acestuia.