REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 februarie 2018)

Numărul cazurilor de gripă a depăşit pragul epidemic

În ultima săptămînă, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate 116 cazuri de gripă, cifra depăşind pragul epidemic, arată datele Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP). Ştefan Gheorghiţă, şef de secţie în cadrul CNSP, a declarat că din cele 116 cazuri noi de gripă înregistrate în ultima săptămînă, 15 au fost confirmate de testele de laborator, iar majoritatea bolnavilor au fost internaţi în spitale pentru tratament. Conform sursei citate, numărul cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii depăşeşte uşor pragul epidemic, fapt ce este specific pentru această perioadă a anului. Datele CNSP arată că, de la începutul sezonului rece, numărul cazurilor de gripă a ajuns la 226, dintre care 50 confirmate de laborator. Probele preluate de epidemiologi au confirmat la 44 de persoane prezența virusului gripal de tip B, iar la şase persoane a virusului gripal de tip A(H1N1). În aceeaşi perioadă, gripa a ucis două persoane, printre care şi un minor de 17 ani.

 

La Munchen a fost inaugurat Consulatul onorific al R. Moldova

La Munchen, Republica Federală Germania, a avut loc luni inaugurarea consulatului onorific al R. Moldova în Statul Liber Bavaria, comunică Serviciul de presă al MAEIE. La eveniment au participat circa 200 de invitați, inclusiv ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, reprezentanți ai guvernului şi legislativului bavarez, Ambasadorul Republicii Moldova în RFG, Oleg Serebrian, primarul orașului Munchen Joseph Schmid, reprezentanți ai corpului consular, jurnaliști, oameni de afaceri. Ministrul președinte al Bavariei, Horst Seehofer a subliniat importanța acestui eveniment pentru dinamizarea relațiilor economice şi culturale dintre R. Moldova şi Statul Liber Bavaria.

 

O întrunire de afaceri moldo-turcă a fost programată pentru luna martie 2018

Business Forumul la care vor participa reprezentanți ai mediului de afaceri din R. Moldova și Turcia va avea loc la Istanbul, pe 23 martie. Ziua organizării evenimentului a fost stabilită marți, 20 februarie, în cadrul unei întrevederi a ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu Ambasadorul Republicii Turcia la Chișinău, Hulusi Kiliç. „Organizarea forumurilor de afaceri bilaterale au drept obiectiv prezentarea oportunităților investiționale ale R. Moldova, companiilor naționale, diversificarea investițiilor turcești în țara noastră și consolidarea relațiilor economice bilaterale”, a spus Gaburici. Cei doi oficiali au discutat și despre extinderea relațiilor bilaterale în toate domeniile, în special infrastructură, transporturi, investiții, industrie și energetică etc. Astfel, Ambasadorul Hulusi Kiliç a reconfirmat suportul Turciei în implementarea reformelor economice în Republica Moldova. Anul trecut, volumul comerțului exterior al R. Moldova cu Turcia a înregistrat suma de peste 408 milioane de dolari, în creștere cu 22,4% în comparație cu anul 2016.

 

În R. Moldova va fi implementată Rezoluția ONU privind rolul femeilor

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a condus lucrările ședinței grupului de lucru la nivel înalt și tehnic responsabil de elaborarea Planului național de acțiuni (PNA) cu privire la implementarea Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind rolul femeilor în asigurarea păcii și securității. În cadrul ședinței, Vicepremierul a specificat importanța implicării femeilor în procesele politice și decizionale din diverse domenii, punctînd în acest sens experiența pozitivă a Suediei. Planul în cauză a fost aprobat în principiu, urmînd să treacă procedurile de avizare și de consultare publică cu instituțiile interesate, cu definitivarea și promovarea acestuia în termeni restrînși.

 

La Chișinău va avea loc o conferință cu participarea Georgiei şi Ucrainei

Pe 2 martie, la Chișinău, va avea loc Conferința interparlamentară trilaterală cu participarea Georgiei, R. Moldova și Ucrainei. Anunţul a fost făcut de speakerul Andrian Candu într-un interviu oferit unei publicaţii ucrainene. Potrivit lui Candu, evenimentul este organizat de Legislativul moldovenesc, la inițiativa președinților Legislativelor din R. Moldova, Ucraina și Georgia, în parteneriat cu Consiliul Atlantic. La finele conferinţei va fi aprobată o rezoluție cu privire la un angajament comun de securitate și aspirațiile de integrare europeană ale R. Moldova, Ucrainei și Georgiei. Oficialul de la Chişinău a mai abordat subiecte ce ţin de reglementarea conflictului transnistrean, participarea militarilor moldoveni la exerciţiile internaţionale şi relaţiile bilaterale ale Chişinăului cu Ucraina.