REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT- 1 (21 decembrie 2020)

La Centrul „Covid-19 Chișinău” vor fi pregătite alte 200 de locuri pentru bolnavii de coronavirus

Primăria capitalei pregătește 200 de locuri de tratament la Centrul „Covid-19 Chișinău” pentru bolnavii de coronavirus. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că municipalitatea pregătește 200 de paturi pentru a fi activate în caz de necesitate. În același timp, este examinată posibilitatea de activare suplimentară a încă 140 de paturi, pentru ca în cazul unei crize de sănătate în municipiul Chișinău să existe un total de 340 locuri de tratament.

 

MSMPS a actualizat lista statelor pentru care se impune regimul de carantină

Ministerul sănătății a aprobat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul R. Moldova. Lista conține 37 de țări și intră în vigoare de luni, 21 decembrie. Potrivit MSMPS, lista a fost elaborată în conformitate cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și va fi valabilă două săptămîni. În noua listă au fost incluse majoritatea țărilor unde muncesc conaționali de-ai noștri, printre care, Italia, Portugalia, Irlanda, Cehia, Polonia, România.

 

Alte 629 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1768 de teste, fiind confirmate 629 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 135 207 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 33 sînt lucrători medicali: medici - 10, asistenți medicali - 16, personal auxiliar - 7. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3369 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 257 în stare extrem de gravă (59 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

CEC a transmis Ministerului Sănătății echipamentul de protecție împotriva COVID-19

Comisia Electorală Centrală a transmis Ministerului sănătății echipamentul de protecție pentru prevenirea răspîndirii infecției COVID-19 achiziționat la alegerile prezidențiale. Transmiterea echipamentului a fost realizată prin intermediul unui depozit farmaceutic, desemnat pentru recepționarea cu titlu gratuit, precum și eliberarea cu titlu gratuit a medicamentelor și echipamentelor de protecție, iar ulterior bunurile vor fi repartizate instituțiilor medico-sanitare publice, conform necesităților.

 

Raioanele Strășeni şi Fălești au primit ajutoare de la UE pentru combaterea COVID-19

Centrele de sănătate din Strășeni și Fălești au beneficiat de o donație, sub formă de echipamente individuale de protecție, din partea Uniunii Europene prin intermediul unui program regional implementat de două entități ale Organizației Națiunilor Unite. Donația include un lot de două sute de mii de măști și 908 litri de dezinfectant, care vor ajunge la 78 de medici de familie și 215 asistenți medicali din ambele raioane și îi va ajuta să presteze servicii medicale în siguranță.

 

Au mai rămas 7 zile pînă la termenul limită de achitare a impozitului pe avere pentru anul 2020

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) amintește că, în acest an, termenul limită pentru achitarea impozitului pe avere este data de 28 decembrie 2020, dat fiind faptul că ziua de 25 decembrie este zi de odihnă. Potrivit SFS, impozitul pe avere se aplică asupra averii persoanelor fizice sub formă de bunuri imobiliare cu destinație locativă şi căsuțe de vacanță (cu excepția terenurilor) a căror totalitate întrunește cumulativ următoarele condiții: valoarea estimată totală constituie 1,5 milioane de lei şi mai mult și suprafața totală constituie 120 m2 şi mai mult.

 

În 2021 Primăria Chișinău va cheltui un miliard de lei pentru reabilitarea străzilor și procurarea de troleibuze și autobuze

Administrația municipiului Chișinău a publicat proiectul bugetului municipal pentru anul 2021. Potrivit acestui proiect, municipalitatea va cheltui în anul 2021 aproximativ șase miliarde de lei. Cel mai mare articol de cheltuieli din proiectul bugetului municipal, un miliard de lei, este destinat reabilitărilor rutiere și procurării de troleibuze și autobuze. Astfel, pentru achiziția de autobuze și troleibuze sînt prevăzute 261 milioane și respectiv, 60 milioane de lei, alte două milioane sînt planificate pentru implementarea sistemului de tichete electronice.

 

În 26 de localităţi programul “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” a fost finalizat integral

În 25 de raioane și un municipiu din țară au fost încheiate lucrările de reparație și întreținere periodică din cadrul programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020”. Potrivit drumarilor, în municipiul Bălți, raioanele Anenii Noi, Fălești, Nisporeni, Orhei, Sîngerei, Basarabeasca, Dubăsari, Rezina, Ștefan Vodă, Strășeni, Șoldănești, Ocnița, Telenești, Călărași, Briceni, Căușeni, Rîșcani, Criuleni, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Ialoveni, Leova, Ungheni și Soroca lucrările de reparație a drumurilor au fost finalizate integral.

 

România a introdus R. Moldova în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Autoritățile române au introdus R. Moldova pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, persoanele care intră pe teritoriul României, vor sta în carantină 14 zile. Autoritățile române au revizuit lista statelor cu risc sporit epidemiologic, pe listă împreună cu R. Moldova au fost adăugate mai multe state, printre care Olanda, Cipru, Turcia.

 

La începutul noii săptămîni leul moldovenesc a slăbit în raport cu dolarul și moneda euro

Pe parcursul weekendului leul a cedat dolarului american aproape trei bani, iar monedei unice europene - circa șapte bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 21 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2281 lei pentru un dolar (+2,78 bani) și 21,1147 lei pentru un euro (+6,92 bani), în timp ce în perioada 18-20 decembrie acesta a fost egal cu 17,2003 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,0455 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 21 decembrie, constituie: 0,6173 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3378 lei pentru 1 leu românesc și 0,2336 lei pentru 1 rublă rusească.