REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 noiembrie 2021)

Meteorologii au prognozat un început de noiembrie cu temperaturi generoase

Ultima lună de toamnă a început cu vreme variabilă şi temperaturi caracteristice pentru această perioadă, care vor creşte în următoarele zile. Meteorologii au prognozat pe parcursul săptămînii curente cer însorit şi valori termice care vor atinge maxima de 21 de grade Celsius. Pînă sîmbătă, după ziua de marţi, 2 noiembrie, anunţată încă rece şi izolat ploioasă, pe întreg teritoriul ţării sînt prognozate valori termice încadrate între 15-21 grade Celsius, ziua, şi 3-11 grade, noaptea. Weekendul şi începutul săptămînii următoare, de asemenea, promit să fie “toamnă de aur”, cu maxima de 18 grade, ziua, şi 11 grade, noaptea. Tradiţional, cel mai cald va fi în regiunea de sud.

 

Din decembrie va funcţiona cursa de tren Iaşi – Chişinău – Odesa

Începînd cu luna decembrie, iubitorii de călătorii vor avea mai multe oportunităţi de a descoperi cele trei oraşe prin intermediul unei noi curse de tren. Evenimentul face parte din proiectul „Misiunea economică: Turismul – Punte pentru Integrare Economică Europeană”. Astfel, peste 70 de reprezentanţi ai Asociaţia Patronale a Industriei Turismului (APIT) din Moldova, dar şi autorităţi din România au vizitat Odesa în primul city-break de acest fel. Cursa regulată Iaşi – Chişinău – Odesa va fi lansată în data de 12 decembrie.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1 346 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 6 515 teste, fiind confirmate 1 346 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, cinci sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 339 114 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, din cazurile noi, 35 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internate 2 077 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 175 în stare extrem de gravă și 19 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alte 1 315 persoane au fost vindecate. În total, 317 244 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Mai multe companii din mediul rural vor fi susținute în digitalizarea afacerilor

Comitetul extern de supraveghere al Instrumentului de susținere privind digitalizarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ÎMM) a făcut totalurile celui de-al treilea concurs de proiecte investiționale. Astfel, 18 afaceri vor beneficia de granturi în valoare de pînă la 200 de mii de lei fiecare, în suma totală de circa 3,3 milioane de lei. Banii vor fi alocați din fondurile Uniunii Europene (2,8 milioane de lei) și bugetul de stat (513 mii de lei). Implementarea proiectelor investiționale va genera investiții în economie de circa 7,2 milioane de lei și vor crea 137 de locuri de muncă.

 

Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu s-a stins din viață la 101 ani

Cunoscuta pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu, Artistă a Poporului, s-a stins ieri din viață la vîrsta de 101 de ani. Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în Chișinău. În anii 1938-1940 studiază la Școala de Arte din Chișinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iași (1941-1944). În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău. Valentina Rusu-Ciobanu este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obține Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate.

 

Ministerul educaţiei a lăsat în vigoare decizia de a prelungi vacanța în unele şcoli

Ministerul educaţiei a venit cu o reacţie la petiția unui grup de părinți privind anularea deciziei de prelungire a vacanței de toamnă în instituțiile de învățămînt din zonele aflate în prag roșu de alertă COVID-19. Ministerul educației a reiterat că a decis prelungirea vacanței de toamnă pentru instituțiile de învățămînt din localitățile aflate în prag roșu de alertă, la recomandarea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în scopul prevenirii răspîndirii COVID-19.

 

Un copil de doi ani a fost ucis de o tînără

Un copil de aproape doi ani din capitală a fost ucis de o tînără în grija căreia fusese lăsat de mamă. Cadavrul mutilat al minorei a fost găsit într-o fîșie forestieră din sectorul Ciocana. În cazul dat a fost inițiat un dosar penal, iar fata de 19 ani și concubinul acesteia au fost reținuți și riscă închisoare. Conform poliției, expertiza medico-legală arată că decesul a survenit în urma traumatismului cranio-cerebral și contuziilor organelor interne. Tînăra de 19 ani are antecedente și duce un mod amoral de viață, iar dacă va fi găsită vinovată riscă 20 ani de închisoare sau detenție pe viață.

 

Mai multe localități vor beneficia de granturi pentru afaceri prietenoase mediului

Suedia și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au lansat două concursuri de granturi destinate autorităților publice locale și femeilor antreprenoare din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia, zona de securitate (raionul Dubăsari) și regiunea transnistreană. Concursurile sînt organizate de proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, finanțat de Suedia, iar termenul-limită pentru depunerea propunerilor de proiect este 15 noiembrie. În cadrul concursului vor fi selectate 30 de comunități, care vor putea beneficia de granturi de pînă la 16 mii de dolari.

 

Fiscul a încasat 38,3 miliarde de lei

Încasările la Bugetul public național administrate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) au constituit în zece luni ale anului curent 38,3 miliarde de lei, ceea ce denotă o creștere cu peste 5,7 miliarde de lei sau cu 17,7% în raport cu perioada similară a anului precedent. Conform SFS, la Bugetul de stat, în zece luni ale anului 2021 s-au încasat 16,2 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 2,5 miliarde de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sau o creștere de 18,2%.

 

Peste trei mii de șoferi au fost amendați în weekend

În zilele de odihnă, pe întreg teritoriul țării, ofițerii de patrulare au desfășurat acțiuni de depistare a conducătorilor auto care încalcă legislația. În urma acestora au fost sancționați 3400 de șoferi. Potrivit INSP, pe parcursul zilelor de odihnă, oamenii legii au reacționat la 170 de chemări parvenite la numărul 112. Nerespectarea regulilor de circulație de către conducătorii auto au cauzat producerea a 13 accidente rutiere, soldate cu o persoană decedată și 19 traumatizate.

 

1500 de blocuri de locuit din Chișinău nu au fost încă conectate la agentul termic

Mai mult de jumătate din blocurile de locuit din municipiul Chișinău sînt conectate la agentul termic, însă 1500 de obiective rămîn neconectate la căldură. Directorul „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, a declarat că nu toți reprezentanții asociațiilor de locatari au făcut solicitările necesare pentru a conecta obiectivele de locuit la agentul termic, din acest motiv „procesul de conectare a blocurilor de locuințe decurge anevoios”. Din totalul de 4430 de obiective, avem conectați la zi 2916.

 

Au fost puse în circulație cinci mărci poștale dedicate Teatrului „Mihai Eminescu”

ÎS „Poșta Moldovei” a pusă în circulație seria de mărci poștale „100 de ani de la inaugurarea Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Seria include o coliță cu o marcă poștală, dar și un plic „Prima zi a emisiunii”. În cadrul unui eveniment de lansare a coliței, Roman Cojuhari, administratorul interimar al ÎS „Poșta Moldovei”, și Petru Hadîrcă, directorul Teatrului, au aplicat ștampila „Prima zi a emisiunii” pe întregul poștal, confecționat cu această ocazie.