REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 mai 2018)

Astăzi este ultima zi în care pot fi depuse declaraţiile pe venit

Miercuri, 2 mai, este ultima zi cînd moldovenii pot să-şi declare veniturile obţinute anul trecut. Oficiile teritoriale ale fiscului vor activa pînă diseară, la ora 19:00. Potrivit legislaţiei, sînt obligaţi să prezinte declaraţii cetăţenii care au activat pe parcursul anului la două sau mai multe locuri de muncă şi au obținut un salariu ce depăşeşte suma totală de 31 de mii de lei pe an. De asemenea, trebuie să prezinte datele şi cei care au avut venituri mai mari de 10 mii de lei din vînzarea proprietăților. Contribuabilii care nu vor depune declarațiile sau vor prezenta date false riscă amenzi de o mie de lei. Întîrzierea va fi sancţionată cu 200 de lei. Serviciul Fiscal va anunţa în zece zile numărul celor care şi-au declarat veniturile.

 

Preţurile la benzină şi motorină s-au scumpit

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru perioada 2-15 mai, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 18,82 lei pentru un litru, iar la motorină de 16,79 lei. Prețurile de referință la benzină şi motorină pentru următoarele două săptămîni sînt cu 35 de bani per litru mai mare decît cel anterior. Noile prețuri la benzină și motorină au intrat în vigoare la miezul nopții, și vor fi valabile cu începere de la 2 mai pînă la 15 mai. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE. În cazul depistării prețurilor plafon mai mari pe piață, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică roagă să fie anunţată.

 

Premierul Pavel Filip participă la reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE

Prim-ministrul Pavel Filip efectuează, în perioada 2-6 mai 2018, o vizită la Bruxelles, unde va participa la cea de-a patra reuniune a Consiliului de Asociere R. Moldova - Uniunea Europeană. În cadrul reuniunii vor fi discutate progresele în realizarea agendei de reforme prevăzute de Acordul de Asociere, inclusiv pe dimensiunea justiției, combaterii corupției, alinierii cadrului normativ la standardele europene, îmbunătățirii mediului de afaceri și în vederea susținerii dezvoltării societății civile. De asemenea, Consiliul va aborda evoluțiile înregistrate în cadrul Zonei de Liber Schimb Complex și Cuprinzător (DCFTA) și aspectele cooperării economice între UE și R. Moldova. Premierul Filip va avea și o serie de întrevederi cu înalţi oficiali europeni, între care, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, Comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, Pierre Moscovici, și Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

 

Doi ofițeri de investigație de la Bălți au fost reținuți

Procuratura Anticorupţie a anunţat despre reținerea a doi ofițeri superiori de investigații din cadrul Biroului Crime Grave al Inspectoratului de Poliție Bălți. Ei sînt bănuiţi de comiterea infracțiunii de corupere pasivă. Reţinerea a fost operată de către procurorii anticorupție de la Oficiul Nord şi colaboratorii Direcției Teritoriale Bălți a Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Temei pentru pornirea urmăririi penale au servit materialele preliminare parvenite de la SIS referitor la activități ilegale ale colaboratorilor IP Bălți, în special ofițeri de investigații din cadrul Biroului Crime Grave, care în mod abuziv extorcau de la persoane constrînse sume bănești, precum și denunţul unui cetățean depus la Procuratura Anticorupție. Pentru infracțiunile comise, persoanele reținute riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10 ani, cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale, și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de la 7 la 10 ani.

 

Transferurile bănești au revenit pe creșterea puternică dinaintea crizei

Volumul transferurilor băneşti nete din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din R. Moldova a crescut în primul trimestru al acestui an cu 17,8 la sută și a revenit pe creșterea puternică dinaintea crizei provocată de „furtul miliardului”. Remiterile s-au ridicat în ianuarie-martie 2018 la 297.45 milioane de dolari SUA, însă nu au atins încă nivelul din aceeași perioadă a anului 2014, cînd persoanele fizice, rezidente și nerezidente, au primit prin sistemul bancar 314 milioane de dolari. În luna martie 2018, prin intermediul băncilor din R. Moldova au fost transferate din străinătate 110 milioane de dolari, cu 12 la sută mai mult față de perioada similară a anului precedent. BNM precizează că în martie, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 7.1 puncte procentuale la creșterea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice. Circa 38 la sută din transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din UE, 29,4 la sută din țările CSI și 32,6 la sută din restul lumii.