REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 februarie 2021)

Drumarii monitorizează traseele publice în condiții de Cod Galben de ghețuș

Pe parcursul zilei de ieri și astăzi, în contextul Codului Galben de condiții meteo complicate şi ghețuș, în vigoare pînă mîine, lucrările de patrulare, combatere a lunecușului și deszăpezire au continuat în regiunile unde au fost necesare intervenții ale unităților teritoriale SA "Drumuri”. Potrivit instituției, procesul tehnologic a fost derulat cu antrenarea a 230 de utilaje speciale și implicarea a 223 de muncitori rutieri în municipiile Chișinău, Bălți, raioanele Fălești, Sîngerei, Cahul, Cantemir, Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca, Cimișlia, Leova, Anenii Noi, Criuleni, Dubăsari, Briceni, Dondușeni, Edineț, Ocnița, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Telenești, Drochia, Glodeni, Rîșcani, Florești, Soroca, Șoldănești, Călărași, Strășeni, Ungheni și UTA Găgăuzia.

 

Bilanțul persoanelor infectate cu COVID-19 în R. Moldova a depășit cifra de 160 mii

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1382 de teste, fiind confirmate 282 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 160 086 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 15 sînt lucrători medicali: medici-5, asistenți medicali-7, personal auxiliar-3. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2394 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 249 în stare extrem de gravă (42 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Filarmonica Națională va marca printr-un concert cea de-a 90-a aniversare a Capelei Corale ”Doina”

Un concert cu genericul ”Legenda artei corale”, dedicat Capelei Corale Academice „Doina”, unul dintre cele mai remarcabile colective corale din R. Moldova, la 90 de ani de la fondare, va avea loc vineri, 5 februarie, la ora 18.00, la Sala cu Orgă din Chișinău. Evenimentul este organizat de Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” în parteneriat cu instituția gazdă. Potrivit organizatorilor, bogata istorie concertistică realizată într-un spațiu imens teritorial, ce cuprinde mai multe țări ale lumii, i-a permis acestui colectiv să fie profund venerat și apreciat atît din partea specialiștilor cît și a publicului.

 

UE începe misiunea de programare a priorităților de asistență pentru R. Moldova pentru următorii șapte ani

Misiunea Uniunii Europene, formată din reprezentanții Serviciului European de Acțiune Externă și ai Comisiei Europene, și-a început activitatea de identificare a domeniilor prioritare, care vor fi incluse în noul Plan Indicativ Multianual 2021 – 2027 al UE pentru țara noastră. În cadrul unei videoconferințe, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, a confirmat că R. Moldova sprijină cele 5 domenii prezentate de Comisia Europeană în comunicarea UE privind politica Parteneriatului Estic post-2020: reziliența economică, supremația legii și securitate, mediul înconjurător, transformarea digitală, societate inclusivă. Acestea urmează a fi adoptate oficial de viitorul Summit al Parteneriatul Estic din anul curent.

 

Programul „Chișinăul citește” a ajuns la cea de-a XVIII-a ediție

De Ziua Internațională a Cititului Împreună, miercuri, 3 februarie, la ora 10.00, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” lansează cea de-a XVIII-a ediție a Programului de lectură „Chișinăul citește”. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Centrală, cu participarea autorilor celor trei lucrări selectate pentru trei categorii de cititori (copii, tineri, adulți), care va putea fi urmărit și în format online. Directorul instituției, Mariana Harjevschi, a declarat că, în acest an, chișinăuienii vor avea posibilitatea să citească, să se întîlnească și să discute cu autorii următoarelor cărți: Ioan Mînăscurtă - ”Citirea a doua, nu ultima” – categoria adulți, Moni Stănilă - ”Țipă cît poți” – categoria tineri și cu Ionela Hadîrcă - ”UF! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici” – categoria copii.

 

PSRM condamnă profanarea memorialului din satul Rusca, raionul Hîncești

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă cu vehemență profanarea Memorialului consacrat eroilor Marelui Război pentu Apărarea Patriei de lîngă satul Rusca, raionul Hîncești. PSRM consideră acest act ticălos și josnic, un act al oamenilor pentru care nimic nu este sacru. Partidul Socialiștilor face apel la autoritățile de aplicare a legii din țara noastră ca să identifice și să pedepsească pe cei care au comis această atrocitate cinică.

 

Serviciul de Protecție și Pază de Stat va fi reorganizat

Serviciul de Protecție și Pază de Stat /SPPS/ va fi reorganizat, iar ieri angajații instituției au fost anunțați despre reorganizare. Potrivit Serviciului de presă al SPPS, pentru moment, în cadrul SPPS activează o comisie de specialitate care elaborează o nouă structură, astfel încît să fie optimizate cheltuielile și să sporească eficiența serviciului. Conform sursei citate, restructurarea SPPS face parte din prioritățile de activitate ale instituției pentru anul 2021.

 

Consiliul Superior al Magistraturii va numi în 15 zile un nou judecător constituțional

Preşedintele Curții Constituțională a sesizat autoritatea competentă, Consiliul Superior al Magistraturii, solicitînd să numească un nou judecător, avînd în vedere decesul recent al unui judecător al Înaltei Curți. Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională, autoritatea competentă trebuie să numească un nou judecător în funcție în termen de 15 zile de la data sesizării președintelui Curții Constituționale. Judecătorul Curții Constituționale, Eduard Ababei, a decedat miercuri, 27 ianuarie, la vîrsta de 52 de ani.

 

Veniturile încasate de Serviciul Fiscal în luna ianuarie curent sînt în creștere cu 4,5%

Încasările la Bugetul public național administrate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) au constituit în luna ianuarie a anului curent 3,4 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 147,1 milioane de lei sau cu 4,5% în raport cu perioada similară a anului precedent. Potrivit instituției, în perioada menționată, la Bugetul de stat s-au încasat circa 1,6 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 177,0 milioane de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sau o creștere de 12,7%.

 

Circa 50 de primării din ţară vor participa la un program de dezvoltare locală

Primari din 48 de localități din toate regiunile țării au semnat acorduri de cooperare pentru a implementa proiecte destinate îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide, de alimentare cu apă potabilă și sanitație, precum şi de iluminare stradală. Este vorba de 30 de proiecte, ce urmează să fie realizate cu suportul programului “MĂ IMPLIC”, din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). Cele mai numeroase proiecte de intervenție sînt în domeniul îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide, fiind urmate de cele de alimentare cu apă potabilă și sanitație (transportare și epurare a apei uzate).

 

A fost destructurat un grup criminal specializat în traficul ilicit de droguri din care fac parte militari și carabinieri

Ofițerii SPIA, INI și IGC, în colaborare cu procurorii PCCOCS au documentat acțiunile ilegale ale unui grup criminal, specializat în traficul ilicit de droguri în care figurează și militari prin contract, funcționari ai Inspectoratului General de Carabinieri (IGC) al MAI. Potrivit SPIA, membrii grupului vindeau consumatorilor narcotice de tip marijuana, hașiș, LSD și ecstasy. În cazul dat a fost inițiată o cauza penală pentru punerea în circulația ilegală a drogurilor, fapt ce prevede pedeapsă cu închisoare de la trei la șapte ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la trei la cinci ani.