REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 august 2018)

Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 își va mări numărul de operatori

Numărul operatorilor Centrelor de preluare a apelurilor de urgență ale Serviciului 112 va fi majorat, de la 82 la 119 persoane, odată cu creșterea apelurilor parvenite la numărul unic 112. Decizia a fost luată de Guvern. În prezent, Serviciul 112 înregistrează zilnic în mediu peste 13 mii de apeluri de urgență, în comparație cu circa 7300 de apeluri anterior.

 

Guvernul va aloca 5 milioane lei pentru sprijinirea inițiativelor diasporei, în cadrul Programului „DAR 1+3”

Moldovenii din diasporă sînt încurajați să investească în dezvoltarea localităților de origine. Aceștia vor fi susținuți financiar de către Guvern, care a alocat 5 milioane de lei pentru acest an. În anul curent, Guvernul va oferi suport financiar pentru implementarea a cel mult 25 de proiecte de dezvoltare locală. Pentru un proiect din bugetul de stat va fi alocată o sumă de pînă la 200 mii de lei, care să acopere maximum 50% din cheltuieli. Dosarele vor fi acceptate în baza principiului „primul venit, primul servit”.

 

Șoferii vor putea ajunge la o înțelegere amiabilă în cazul accidentelor rutiere minore

Șoferii implicați în accidente rutiere soldate doar cu pagube materiale nesemnificative vor putea ajunge la o înțelegere amiabilă, fără implicarea poliției. În aceste cazuri, șoferii nu vor fi amendați, singura sancțiune fiind majorarea prețului primei de asigurare pentru anul următor. O hotărîre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.

 

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove. La aceasta s-a discutat despre acțiunile de organizare a Congresului Mondial al Familiei precum și despre preconizata vizită în Republica Moldova a Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii, Kiril, care va avea loc în următoarele luni. Totodată, șeful statului a propus ca Patriarhul Kiril să viziteze, în premieră, orașele Comrat și Bălți.

 

Persoanele cu deficiențe de văz din Chișinău vor fi asigurate cu ochelari

Persoanele social-defavorizate cu vederea slabă, din municipiul Chișinău vor beneficia gratuit de ochelari, în baza unui program municipal. Un regulament în acest sens a fost aprobat de Consiliul municipal Chișinău. În anul 2018, pentru procurarea ochelarilor va fi alocată suma de 500 mii lei. Potrivit Regulamentului, beneficiarii de servicii de corecție vizuală gratuită prin asigurare cu ochelari vor fi persoanele adulte, cu viza de reședință în municipiul Chișinău, cu deficiențe de văz încadrate în grad sever, accentuat sau mediu de dizabilitate, eligibili pentru corecția acuității vizuale prin ochelari, cu venit mai mic de 3000 lei lunar.