REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 martie 2020)

Autorii de ”fake news” riscă pedepse usturătoare

Șeful statului, Igor Dodon, cere sancționarea persoanelor care publică știri false despre coronavirus. Despre aceasta președintele a vorbit după ședința Centrului unic de comandă. “Am făcut un apel către reprezentanții mass-media, dar în special către acele site-uri care publică știri false și care se tot înmulțesc într-un mod suspect de coordonat. Toate instituțiile implicate în combaterea COVID -19 dau dovadă de o deschidere totală în ceea ce privește comunicarea. În pofida acestui fapt, în continuare sînt promovate multe știri false care creează panică în societate. Din acest considerent, sîntem pe cale să propunem măsuri de penalizare”, a precizat președintele.

 

Numărul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 36

Numărul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 36. Încă șase cazuri de coronavirus au fost confirmate miercuri în țara noastră, a anunțat ministrul sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, pînă în prezent 372 persoane au fost testate pentru COVID-19, iar 36 de teste au ieșit pozitive. O persoană a fost tratată și externată și ieri a fost înregistrat primul deces. Două cazuri de infecție cu COVID-19 au evoluție gravă, trei pacienți sînt în stare satisfăcătoare, ceilalți bolnavi sînt de gravitate medie. Toți pacienții cu coronavirus sînt internați și beneficiază de tratament.

 

Agenţii economici care speculativ majorează preţurile vor fi sancţionaţi

Agenţii economici care majorează speculativ preţurile riscă să fie sancţionaţi, a anunţat preşedintele R. Moldova, Igor Dodon. „Nu există premise la această etapă, pentru că tot ce ţine de rezervele pe intern, noi avem rezerve şi nu avem probleme în ceea ce ţine de securitatea alimentară. Tot ceea ce ţine de importuri – au fost blocaje cîteva zile la frontiera Sloveniei, Ungariei, României – aceste probleme au fost soluţionate prin implicarea Guvernului, a Ministerului Afacerilor Externe. Noi sîntem în contact cu toţi transportatorii, de aceea, reţelele de comerţ, nu aveţi motive să majoraţi preţurile”, a declarat el.

 

Vremea se schimbă brusc: de la 18 grade Celsius atăzi la 5 grade și lapoviță pe sfîrșit de săptămînă

Astăzi, pe teritoriul țării se vor înregistra maxim 14-18 grade Celsius, iar cerul va fi variabil. În schimb, în weeend, vremea se va răci brusc, iar pentru ziua de duminică, meteorologii prognozează lapoviță. În nordul țării se vor înregistra, astăzi, maxim +14 grade Celsius ziua, iar pe parcursul nopții, mercurul în termometre va coborî pînă la -2 grade Celsius. În sud, vremea va fi considerabil mai cald, +18 grade ziua și +2 grade pe timp de noapte. În capitală, mercurul va urca în termometre pînă la +16 grade pe timp de zi și va coborî pînă la +1 grad Celsius noaptea.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

Banca Națională a stabilit pentru joi, 19 martie, un curs de 19 lei şi 63 de bani pentru un euro, cu 13 bani mai mult faţă de miercuri. Dolarul american se scumpeşte cu 17 bani şi a ajuns la valoarea de 17 lei şi 88 de bani. Leul românesc valorează cu trei bani mai mult şi poate fi cumpărat cu patru lei şi cinci bani. Hrivna ucraineană îşi păstrează valoarea şi costă 65 de bani. Şi rubla rusească poate fi cumpărată la preţul de ieri, adică de 23 de bani.

 

Biroul politici de reintegrare va interveni pentru a depăși anumite situații în contextul Covid-19 în regiunea transnistreană

În regiunea transnistreană au fost adoptate măsuri „în oglindă" pentru protejarea locuitorilor împotriva COVID-19, iar perioada pentru care vor fi aplicate măsuri adiționale este stabilită pînă la 5 aprilie curent, comunică Biroul politici de reintegrare. vBiroul nominalizat se află în legătură permanentă cu negociatorul-șef din partea Tiraspolului pentru a depăși anumite situații incomode pentru cetățeni. Ieri reprezentanții Biroului au facilitat unele situații de la Varnița, Dubăsari, și au reacționat la unele solicitări ale Liceului Teoretic ”Evrica” din or. Rîbnița.

 

Gripa a făcut o victimă în capitală

Un bărbat în vîrstă de 66 ani, din municipiul Chișinău, a decedat din cauza complicațiilor survenite în urma gripei A(H1N1). Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, bărbatul nu era vaccinat împotriva virusului gripal, iar medicii nu i-au mai putut salva viața. Conform sursei citate, în ultima săptămînă pe teritoriul țării au fost înregistrate 340 cazuri de gripă și 13 942 de infecții respiratorii acute. Specialiştii susţin că cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva virusului gripal este vaccinarea.

 

Pacienții programați pentru operații pot solicita informații numai telefonic

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat că orice informație care se referă la modul de organizare a tratamentului costisitor, listele de așteptare pentru endoprotezare de genunchi/șold și includerea pacienților în terapia antivirală a hepatitelor cronice şi cirozelor hepatice virale B, C, D se vor oferi exclusiv telefonic. Potrivit sursei citate, pacienții incluși în listele de așteptare pentru endoprotezare de genunchi/șold pot solicita informații apelînd numărul de telefon 022 72 73 67. Pacienții incluși în listele de așteptare pentru intervenții chirurgicale de cataractă cu implantare de cristalin pot solicita informații la numărul de telefon 022 57 45 86.

 

Ministrul de Externe a avut o convorbire telefonică cu omologul sloven

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea a avut o conversație telefonică cu omologul sloven, Anže Logar. Discuția dintre miniştri s-a axat pe implementarea unui set de măsuri comune pentru contracararea efectelor nefaste ale pandemiei de Covid-19, cu precădere a celor legate de restricţiile impuse la trecerea frontierei de stat. Astfel, șeful diplomației moldovenești şi-a exprimat speranţa că partea slovenă va continua acordarea sprijinului necesar transportatorilor moldoveni care traversează teritoriul Sloveniei.

 

MAEIE acordă asistență pentru cetățenii moldoveni de peste hotare

Pandemia de Coronavirus (COVID-19) a generat o criză în sistemele social-economice din multiple state. Astfel, MAEIE și misiunile diplomatice și consulare ale RM au efectuat demersuri oficiale la adresa mai multor state, oferind asistența necesară și facilitînd călătoriile cetățenilor blocați la frontiere, inclusiv: 83 cetățeni în Austria, 192 cetățeni în Ucraina, 37 camioane în Slovenia, 3 cetățeni evacuați din China, 3 cetățeni evacuați de pe vasul de croazieră din Japonia, sute de cetățeni care au tranzitat România, ș.a.