REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 mai 2021)

BERD preia operatorul portului liber internațional Giurgiulești

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group). Astfel, BERD a devenit unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiulești. Prin această achiziție, BERD își propune să promoveze continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Internațional Liber Giurgiulești, și va încerca să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul. BERD a sprijinit construcția și exploatarea Portului Giurgiulești din 1995 și, în 2013, a înlocuit Credit Suisse ca beneficiar economic primar.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 121 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4.631 de teste, fiind confirmate 121 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 253.075 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 1.049 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 134 în stare extrem de gravă. Alte 232 de persoane au fost vindecate. În total, 245.263 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Industria laptelui se confruntă cu o criză de durată

Producătorii de lapte din R. Moldova se confruntă cu o criză de lungă durată, producția acestora micșorîndu-se cu 38 la sută în ultimii zece ani, conform unui studiu realizat de Agenția de Investiții. „În ultimii ani s-a înregistrat o scădere bruscă a producției de lapte, de la 485 mii de tone în 2017, pînă la 367 mii de tone în 2019, precum și o creștere a importurilor cu 22% anual, ajungînd la cca 58 de milioane de dolari în 2019. Același trend negativ, în confirmarea crizei industriei producătoare a laptelui, înregistrează și industria zootehnică, efectivul vacilor scăzînd de la 154 mii de capete în 2011 pînă la 81 de mii în 2020, în timp ce doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole”, indică studiul.

 

La Chișinău se va desfășura “Moldova Tourism Forum 2021”

Agenția de Investiții organizează în perioada 27-28 mai, la Chișinău, “Moldova Tourism Forum 2021”. Vicedirectorul Agenției de Investiții, Ion Iordachi, a declarat că Forumul Turistic 2021 va stabili strategia de reconectare a țării la circuitul turistic mondial, precum și inițiativele de relansare a turismului în conformitate cu noile cerințe de sănătate. „Programul celor două zile de activitatea va scoate în prim plan studii de caz din experiența internațională, bunele practici în domeniu și inițiativele regionale de succes, care pot servi drept modele de adaptabilitate, inclusiv pentru țara noastră”, a spus Iordachi.

 

Cudul galben de instabilitate atmosferică a fost prelungit

Meteorologii au prelungit codul galben și avertizările meteorologice de vreme rea pentru întreg teritoriul țării. Acestea sînt actuale pe parcursul zilei de miercuri, 19 mai. Potrivit meteorologilor, miercuri, 19 mai, în toată țara sînt prognozate ploi cu descărcări electrice, iar temperatura va oscila între 15 și 19 grade Celsius, pe timp de zi. În următoarele două zile, de asemenea, se așteaptă ploi în centrul, nordul și sudul țării, cu temperaturi cuprinse între 13 și 18 grade Celsius. Începînd cu vineri, 21 mai, ploile vor conteni în toată țara și va reveni soarele. În weekend vom avea parte de vreme frumoasă, cu temperaturi de pînă la 24 de grade Celsius.

 

Exporturile R. Moldova au crescut cu 5,6% în primele luni ale anului 2021

Exporturile R. Moldova în primele trei luni ale anului curent au ajuns la 712,7 milioane dolari SUA, valoarea acestora fiind mai mare cu 5,6%, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2020. În același timp, importurile realizate în luna martie 2021 au constituit 630,2 milioane dolari SUA, fiind în creștere cu 20,8% față de luna februarie 2021 și cu 25,9%, comparativ cu luna martie 2020. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), peste 87% din totalul mărfurilor exportate de R. Moldova au ajuns în țările Uniunii Europene (UE), România fiind principala țară în care au ajuns mărfurile moldovenești.

 

Leul s-a mai depreciat puțin față de dolar și față de euro

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a cedat dolarului american aproximativ 0,5 bani, iar monedei unice europene – aproape opt bani. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 19 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7619 lei pentru un dolar (+0,45 bani) și 21,6854 lei pentru un euro (+7,9 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,7574 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,6064 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 19 mai, constituie: 0,6477 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,4010 lei pentru 1 leu românesc și 0,2410 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Carburanţii s-au scumpit din nou

O companie petrolieră din Moldova a afişat astăzi, noi preţuri la benzină, motorină şi gaz lichefiat. Dacă pînă acum, benzina cu cifra octanică 95 costa 19 lei şi 94 de bani. De astăzi, aceasta este mai scumpă cu 51 de bani şi costă 20 lei şi 45 de bani. Benzina premium se apropie de 22 de lei, iar preţul motorinei a ajuns la 16 lei şi 79 de bani. Menționăm că prețul gazului lichifiat e 10.95 bani. Scumpirile în lanț la carburanți au început din decembrie, anul trecut. Atunci, prețul pentru benzina cu cifra octanică A95 era de 16 lei și 8 bani per litru, motorina costa 13 lei și 46 bani, iar gazul lichefiat – 9 lei și 32 de bani pentru un litru.

 

Agențiile de turism cer autorităților relaxarea condițiilor de intrare țară

Asociația Națională a Agenților Economici de Turism din R. Moldova cere premierului interimar, Aureliu Ciocoi, și Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică relaxarea condițiilor de intrare în țară, atît a cetățenilor moldoveni, precum și a cetățenilor străini cu permis de ședere în Moldova, în perioada stării de urgență în sănătate publică. ANAT le sugerează autorităților să urmeze exemplul altor țări și să permită intrarea în țară nu doar în baza prezentării testului PCR COVID-19 negativ, dar să ofere și opțiuni mai puțin costisitoare celor care vor să vină în R. Moldova - prezentarea testului pozitiv (efectuat în perioada de 15-180 zile înainte de intrare); prezentarea testului expres antigen (considerabil mai ieftin și rapid decît alte opțiuni); - prezentarea unui act ce confirmă vaccinarea cetățeanului.