REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 martie 2021)

Stația de epurare din Chișinău va fi gata în luna noiembrie 2021

Lucrările de reconstrucție a Stației de epurare din municipiul Chișinău vor fi finalizate în noiembrie 2021. Viceprimarul municipiului Chișinău, Ilie Ceban, a prezentat la Comisia parlamentară de mediu și dezvoltare regională, date referitoare la implementarea proiectului privind reabilitarea Stației de epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău. Potrivit oficialului, companiile germane care realizează proiectul de reconstrucție al Stației de epurare și-au luat angajamentul să finalizeze aceste lucrări în luna noiembrie 2021. Lucrările de reconstrucție a Stației de epurare din Chișinău au început în anul 2016 și costă 24 de milioane de euro.

 

100 mii de teste rapide pentru SARSCoV-2 au fost distribuite instituțiilor medico-sanitare din țară

Un număr de 100.000 de teste rapide de diagnostic pentru detectarea SARSCoV-2 au fost distribuite instituțiilor medico-sanitare publice la nivel național, în scopul fortificării capacităților de diagnostic și depistare a virusului în rîndul populației. Anunțul a fost făcut de Ministerul sănătății, care precizează că testele au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova”. Potrivit surse citate, testele rapide vor fi folosite doar în cazul în care persoana prezintă simptome COVID-19 sau la pacienții care au fost în contact cu o persoană confirmată. De asemenea, aplicarea testelor rapide este recomandată pentru testarea persoanelor dintr-o instituție de tip închis sau semi-închis unde poate exista un potențial focar de boală. Ministerul anunță că alte 200 mii de teste rapide urmează să fie livrate în următoarele două săptămîni.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1916 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5457 de teste, fiind confirmate 1916 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care opt de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 208 928 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 76 sînt lucrători medicali: medici - 21, asistenți medicali - 30, personal auxiliar - 25. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4449 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 337 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10 573 de persoane, iar 19 833 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 1345 de persoane au fost vindecate. În total, 182 108 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

R. Moldova ocupă locul 28 în lume privind numărul deceselor cauzate de COVID-19

La nivel global, R. Moldova ocupă locul 28 privind numărul deceselor cauzate de COVID-19. Informațiile au fost făcute publice de Ministerului sănătății. Potrivit sursei citate, la nivel european, R. Moldova se află pe locul 22. Datele statistice arată că, în ultima perioadă, a crescut semnificativ numărul persoanelor decedate de COVID-19, acesta ajungînd la 4402. Specialiștii reamintesc cetățenilor că cea mai bună formă de protecție împotriva COVID-10 este vaccinarea. Pînă astăzi, în R. Moldova au fost imunizate împotriva noului coronavirus 16131 persoane.

 

În R. Moldova vor fi instituite facilități fiscale la importul vaccinurilor anti-COVID-19

În R. Moldova vor fi instituite facilități fiscale și vamale la importul vaccinurilor anti-COVID-19. Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a aprobat raportul asupra unui proiect de modificare a Legii pentru punerea în aplicare a Titlului III al Codului fiscal și Legii cu privire la tariful vamal. Potrivit proiectului, pentru întreaga perioadă a stării de urgență sau a stării de urgență în sănătate publică se instituie facilități fiscale și vamale la importul și livrarea pe teritoriul țării a vaccinurilor anti-COVID-19 prin scutirea acestora de TVA fără drept de deducere, taxa vamală și taxa pentru efectuarea procedurilor vamale. Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Legislativului.

 

Hidrologii au avertizat asupra formării scurgerilor intensive pe pante

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat avertizare hidrologică de formare a scurgerilor intensive pe pante. Potrivit hidrologilor SHS, în legătură cu avertizarea meteorologică cu privire la căderea precipitațiilor puternice (15-49 l/m2 ) pe arii extinse, se anunță formarea pe unele rîuri mici și în locurile joase scurgeri intensive pe pante cu risc de inundații locale. „Administrația publică locală, agenții economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, sînt avertizați să acorde atenție asupra stării barajelor, podurilor şi căilor de evacuare a apei”, indică SHS.

 

Timbrul de consum pentru alcool şi tutun va fi obligatoriu pe teritoriul regiunii transnistrene

Produsele alcoolice și cele din tutun introduse pe teritoriul țării noastre și destinate consumului pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale R. Moldova, începînd cu 1 mai 2021, sînt pasibile marcării obligatorii cu timbru de consum, transmite Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Potrivit instituției, modul de procurare, utilizare și aplicare a timbrelor de consum este similar timbrelor de acciză. În acest sens, legislația în vigoare stabilește obligația marcării în timpul fabricării a producției alcoolice și din tutun – pînă la perfectarea importului acesteia pe teritoriul R. Moldova.

 

Secretarul general al Ministerului economiei a avut o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei

Secretarul general al Ministerului economiei, Lilia Palii, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Yoshihiro Katayama. În cadrul discuției, părțile au făcut schimb de opinii pe marginea agendei relațiilor bilaterale, în particular au fost abordate subiecte ce țin de evoluția relațiilor comercial-economice dintre cele două state și cadrul de asistentă pentru dezvoltare. Palii a menționat că, Japonia este un partener strategic al R. Moldova, apreciind suportul de durată în implementarea agendei de reforme economice. De asemenea, a fost reiterată importanța desfășurării activității investitorilor niponi în RM precum "Sumitomo Electric Bordnetze", "Fujikura", "Metal Products" etc.

 

Peste 20 de specialiști și șefi de laboratoare au fost instruiți de către experții OMS

Peste 20 de specialiști și șefi de laboratoare publice din țară au fost instruiți de către experții Organizației Mondiale a Sănătății /OMS/ în testarea rapidă cu identificarea antigenului SARS-CoV-2, pentru a extinde capacitățile R. Moldova de testare și a îmbunătăți accesul la diagnosticarea COVID-19. Potrivit Agenției Națională pentru Sănătate Publică, testarea rapidă va permite obținerea rezultatelor într-un timp mai scurt, va spori capacitatea de gestionare a cazurilor și vor permite măsuri rapide de sănătate publică și de monitorizare a contacților. Conform surse citate, pentru început, aceste tipuri de teste vor fi folosite în unitățile de primiri urgente și la nivel asistenței medicale primare.

 

Leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul, dar și-a întărit pozițiile față de euro

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american aproape 4 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană mai mult de 5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 18 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7542 lei pentru un dolar (+3,6 bani) și 21,1179 lei pentru un euro (-5,08 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,7182 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,1687 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 18 martie, constituie: 0,6414 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3204 lei pentru 1 leu românesc și 0,2409 lei pentru 1 rublă rusească.